Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пациентската организация „Заедно с теб“ не приема това предложение

Спор: Трябва ли неваксинираните да доплащат за медицинските грижи

Михаил Околийски: В идеята безплатни тестове за клиенти на заведения прозира комерсиален интерес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската болнична асоциация излезе с позиция, че пациентите с Covid-19 на болнично лечение, които не са ваксинирани, трябва да доплащат за медицинските грижи. Според болничната асоциация сумата за лечение, която Здравната каса покрива, е недостатъчна и болниците са в затруднено положение.

Асоциацията мотивира искането си с факта, че над 90% от пациентите, които се лекуват в болница от Covid-19, са неваксинирани. Според адвокат Свилена Димитрова това няма да лиши пациентите от грижа:

"Много е трудно в момента да се каже конкретна сума, която биха поели пациентите. Съгласете се, че всяко нещо, което има определена цена, някой трябва да я поеме. Ние трябва да споделяме отговорността от нашите решения в обществото. Ние не губим нашите права, ние ще бъдем лекувани“, каза за БНР Димитрова.

Темата беше коментирана в социалните мрежи и отвори дискусии между потребителите, редно ли е подобно искане. Пациентската организация „Заедно с теб“ заяви намерението си да сезира Етичната комисия на Българския лекарски съюз, и дори призова Прокуратурата да се самосезира.

"Смятам, че е належащо да се намеси централната етична комисия към Българския лекарки съюз, защото това е в разрез с всякакви етични норми и Конституционни права на гражданите да имат достъпна медицинска помощ, когато са здравно осигурени. Възмутително е“. 

Юристи проверяват дали искането на Болничната асоциация не нарушава закона.

Михаил Околийски             Снимка: БГНЕС

Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация коментира в предаването "Хоризонт до обед", че се намираме в извънредна ситуация, в която трябва да се мобилизираме, да се намерят правилните мерки, така че здравната система да продължи да работи и да се намали заболеваемостта и смъртността.

"Това е едно добро предложение според мен - да се намери някакъв индекс за това как хората, които са ваксинирани и тези, които не са ваксинирани, да не бъдат равнопоставени към лечебните услуги. Имаме един ангажимент, който е не само индивидуален, а обществен -  ваксините са налични, безплатни, с доказана ефикасност и нисък риск при инжектирането и всеки, който взима съзнателно решение да не прибегне до подобна защита, би трябвало да носи отговорност за това".

Михаил Околийски коментира и предложението на  Асоциацията на заведенията да се осигурят безплатни антигенни тестове за посещаващите заведения и нощни клубове:

„Грижата за хората трябва да е в центъра на всички усилия. Тук прозират комерсиални интереси. Сбъркани са целевите заведения - вместо в лечебни заведения, рехабилитационни заведения, услуги за възрастни хора, училища да бъдат прилагани тези безплатни антигенни тестове, за да се осъществява много по-ефективен мониторинг, проследяване на контакти се предлага в нощни заведения. Това е според мен сбъркано като цел".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Бъчваров: Ръст на приходи от данъци в НАП от имоти под наем

Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез платформата Airbnb. Имотите се предоставят за ползване от туристи чрез платформата за краткосрочно настаняване. "Целта на НАП не е да глобява и да отчита ръст от неспазването на правилата, а  да насърчи собствениците да декларират доброволно имотите си. 150 са проверените..

публикувано на 08.12.21 в 10:44

Какво ще се подобри по ОП „Транспорт“ до края на 2023 г.

България навлиза в последните две години от изпълнението на програмен период 2014-2020 г. на  Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. През тези две трябва да бъдат усвоени 50% от бюджета на програмата. В края на ноември се проведе заседание на Комитета за наблюдение на програмата, където стана ясно, че Национална..

публикувано на 08.12.21 в 10:19

„Джеймс Уеб“ ще наследи „Хъбъл“

„Наследникът“ на космическия телескоп „Хъбъл“ – „Джеймс Уеб“, ще бъде изстрелян в космическото пространство на 22 декември. В програмата участват НАСА, Европейската космическа агенция и Канада. С помощта на „Хъбъл“ бяха уточнени много разстояния във Вселената, бяха открити и наблюдавани много екзопланети, беше възможно да се наблюдават..

публикувано на 07.12.21 в 11:49
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Платформата „Стража“ намалява пропастта между политици и избиратели

„Стража“ е платформа, която цели да скъси пропастта между гражданите и техните представители в парламента . Тази пропаст става все по-голяма, особено с рекордно ниската избирателна активност на последните избори.“ Това каза пред БНР Благослав Михайлов от екипа на платформата. „Ние не виждаме политиците и гражданите като някакви врагове “,..

публикувано на 07.12.21 в 10:58
Марина Атанасова

Марина Атанасова: Законовите изисквания за продажба на кученца често се пренебрегват

" Законовите изисквания за продажба на кученца често се пренебрегват . Купувачите стават лесна жертва на продавачите. Това е една жестока индустрия, която разчита на анонимност, измама, експлоатация на животните. Стотици кученца се отглеждат в ужасяващи условия, развъждат се на конвейер в мазе или в барака, след това се продават твърде малки и без..

публикувано на 07.12.21 в 10:46

Малин Бистрин: Туризмът ще тръгне в друга посока - човешкият фактор ще намалява

„Туризмът ще поеме в друга посока. По друг начин ще се преобразуват услугите и ще оцелеят по-кадърните.“ Това прогнозира пред БНР Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес. „ Няма как да влезе робот да сготви шопската салата , да я направи, но мисля, че ще се тръгне натам – да се минимизира човешкия фактор , защото той е от..

публикувано на 07.12.21 в 06:59

Как децата се връщат в училище

обновено на 06.12.21 в 17:56
Подкасти от БНР