Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Кристофър Неринг: В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите

Той ще изнесе онлайн лекция на 20 октомври от 10:00 часа

Д-р Кристофър Неринг
Снимка: Ирина Недева

"В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите и от друга страна в развитите демокрации медиите се опитват да контролират държавата, включително и тайните служби. Виждаме конфронтация между двете институции. Големият проблем идва често от това, че тайните служби под прикритие тайно се опитват да вербуват, да контролират, да използват журналисти за най-различни цели - за разузнаване, за дезинформация или за контрол върху това, което медиите излъчват", каза за БНР д-р Кристофър Неринг.

На въпрос по какъв начин различните режими използват връзката на тайните служби с медиите, той коментира:

"Можем да видим, че колкото по-авторитарни стават режимите, толкова по-голям става контролът им върху пресата -  официалният контрол чрез цензурата или чрез различни официални държавни ведомства, както и тайният контрол", допълни д-р Кристофър Неринг.

За разкритията по скандала  "Пегас" той коментира следното:

"Всеки може да бъде следен чрез телефона или компютъра си. Ние като потребители можем да го направим малко по-трудно чрез това да използваме различни софтуери, които ни защитават или да не използваме различни комуникационни софтуери, които не са сигурни".

Д-р Кристофър Неринг ще изнесе лекция на тема: „Медиите и тайните служби. Основни линии на едни напрегнати взаимоотношения“. Лекцията ще се излъчва на живо в Zoom на 20 октомври 2021 от 10:00 часа.

Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Медийната програма на Фондацията „Конрад Аденауер“.

Д-р Кристофър Неринг е дългогодишен научен директор на Германския музей на шпионажа, доктор по история на разузнаването в Хайделбергския университет, автор и експерт по разузнавателни теми за Deutsche Welle, Welt, ZDF, NZZ и Spiegel Online, преподава история на разузнаването в Потсдамския университет. Автор е на няколко книги.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Милев

Община Плевен с над 20 социални услуги

Община Плевен предлага над 20 социални услуги за нуждаещи се граждани и деца. Последният проект "Патронажна грижа +“ започна от 1 октомври и е свързан с подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19. "Социалните услуги са една от най-важните дейности в нашата община , каза пред БНР..

публикувано на 01.12.21 в 15:31

Консумацията на биопродукти расте

Covid кризата стимулира потреблението на биохрани, сочат данни на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие. Има непрекъснат растеж на консумацията на биопродукти , каза пред БНР Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“. В момент на здравна криза е логично хората да се насочат към по-качествени храни, смята той...

публикувано на 01.12.21 в 12:35

Затрудниха ли Covid мерките безплатното силанизиране на зъбите на децата

"Програмата за силанизиране е на Министерството на здравеопазването и се приема от Министерски съвет. БЗС подкрепя програмата . Съпътстващото министерство е Министерство на образованието. Не съм съгласен с коородинаторът ни в Силистра, че в момента има затруднен достъп ",  коментира темата пред БНР д-р Николай Шарков, председател на БЗС...

публикувано на 01.12.21 в 11:45

Людмил Костадинов: Българинът се отоплява предимно с дърва за огрев

"Според данните на  на НСИ българинът се отоплява предимно с дърва за огрев - това е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти ", каза пред БНР Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие . "Течните горива за отопление като нафта почти не се използват или котлета с мазут за..

публикувано на 01.12.21 в 10:47
Стефан Попов

Стефан Попов: Пандемията изигра ролята на хиперинфлацията от 1996-а - пробуди хората за промяна

В новата ни история не сме имали година с толкова много избори, в която президентът така драстично да се намеси в политическия живот на страната, каза в интервю за БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет. Според него не е имало президент, „който да се опълчи на едно правителство“ , нито пък служебни..

публикувано на 01.12.21 в 10:11
Кралският замък във Варшава

В Кралския замък във Варшава

Фрагмент от тухлена стена – това е останало от Кралския замък във Варшава след края на Втората световна война. Целият град е бил изпепелен, опустошен, потънал в мъка и руини, но в тях се заражда надеждата. В този дух ще е въведението на всеки екскурзовод, който разказва историята на полската столица на многобройните туристи (особено преди..

публикувано на 30.11.21 в 17:40

След като откриха своя галерия, Огнян Кузманов и Милена Костуркова създават семейство

В Плевен художниците Огнян Кузманов и Милена Костуркова откриха своя галерия, която нарекоха „ОМ“. В уютното и кокетно пространство са подредени живописни платна на двамата творци, които привличат вниманието на ценителите на изкуството. За предизвикателствата по време на пандемия, за мечтите и желанието да създаваш красота, и за..

публикувано на 30.11.21 в 14:39