Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емил Спахийски: Бюрокрацията в ЕС наложи пандемични практики държавите да са рекламодатели в медиите

Емил Спахийски
Снимка: Борислава Борисова

"Това, което мога да кажа, че освен подобряване на съдържанието на изданията, предстои те да стъпят много силно в дигиталната сфера, но и 100 процента е сигурно, че няма политическа цензура в тези вестници", каза в "Преди всички" новият главен редактор на вестниците Монитор и Телеграф Емил Спахийски.

"Логиката на един вестник е да има отношение към читателят. Ние ще търсим доверието на читателя. В момента, когато едни вестник започне да лъже, той умира.

Още повече, че голяма част от информациите в интернет са неверни или само копи-пейст. Но и вестниците трябва да бъдат в крак с новите технологии, но също и да разчитат на проврени източници и проверени журналисти", смята Спахийски.

"Когато е нещо е платено като материал, ще се описва, че е платено. Това важи и за политическата реклама ще бъде обозначена в нашите медии.

Но другата важна тема е как пострада свободата на словото. Това става покрай едни грешни и бих казал пандемични практики, които бюрокрацията в ЕС наложи в Европа и това е, че превърна държавите като едни от най-големите рекламодатели в медиите.

Това са по европейските програми, по програмите за комуникации и чрез тези пари се поставиха под контрол много медии и много медии бяха унищожени.

Второто нещо е продажбата на съдържание, особено във вестниците, където няма бързо оборотни реклами. Тогава много хора се изкушават да продават съдържание и да защитават каузи, които са далеч от журналистиката", каза още Спахийски.

Спахийски се надява да се върне имиджа на изданията, които е поел, те да станат крайъгълен камък на журналистиката.

По думите му третата сега предизборна кампания е на нивото Радев срещу всички останали  /ГЕРБ, прокуратура и ДПС/ и българинът пак ще направи грешката къде са разделителните линии и ще си гласува за тези, които си обича и досега, смята Спахийски.

Още по темата в звуковия файл .

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Милев

Община Плевен с над 20 социални услуги

Община Плевен предлага над 20 социални услуги за нуждаещи се граждани и деца. Последният проект "Патронажна грижа +“ започна от 1 октомври и е свързан с подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19. "Социалните услуги са една от най-важните дейности в нашата община , каза пред БНР..

публикувано на 01.12.21 в 15:31

Консумацията на биопродукти расте

Covid кризата стимулира потреблението на биохрани, сочат данни на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие. Има непрекъснат растеж на консумацията на биопродукти , каза пред БНР Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“. В момент на здравна криза е логично хората да се насочат към по-качествени храни, смята той...

публикувано на 01.12.21 в 12:35

Затрудниха ли Covid мерките безплатното силанизиране на зъбите на децата

"Програмата за силанизиране е на Министерството на здравеопазването и се приема от Министерски съвет. БЗС подкрепя програмата . Съпътстващото министерство е Министерство на образованието. Не съм съгласен с коородинаторът ни в Силистра, че в момента има затруднен достъп ",  коментира темата пред БНР д-р Николай Шарков, председател на БЗС...

публикувано на 01.12.21 в 11:45

Людмил Костадинов: Българинът се отоплява предимно с дърва за огрев

"Според данните на  на НСИ българинът се отоплява предимно с дърва за огрев - това е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти ", каза пред БНР Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие . "Течните горива за отопление като нафта почти не се използват или котлета с мазут за..

публикувано на 01.12.21 в 10:47
Стефан Попов

Стефан Попов: Пандемията изигра ролята на хиперинфлацията от 1996-а - пробуди хората за промяна

В новата ни история не сме имали година с толкова много избори, в която президентът така драстично да се намеси в политическия живот на страната, каза в интервю за БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет. Според него не е имало президент, „който да се опълчи на едно правителство“ , нито пък служебни..

публикувано на 01.12.21 в 10:11
Кралският замък във Варшава

В Кралския замък във Варшава

Фрагмент от тухлена стена – това е останало от Кралския замък във Варшава след края на Втората световна война. Целият град е бил изпепелен, опустошен, потънал в мъка и руини, но в тях се заражда надеждата. В този дух ще е въведението на всеки екскурзовод, който разказва историята на полската столица на многобройните туристи (особено преди..

публикувано на 30.11.21 в 17:40

След като откриха своя галерия, Огнян Кузманов и Милена Костуркова създават семейство

В Плевен художниците Огнян Кузманов и Милена Костуркова откриха своя галерия, която нарекоха „ОМ“. В уютното и кокетно пространство са подредени живописни платна на двамата творци, които привличат вниманието на ценителите на изкуството. За предизвикателствата по време на пандемия, за мечтите и желанието да създаваш красота, и за..

публикувано на 30.11.21 в 14:39