Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

Снимка: БГНЕС

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение", каза пред БНР Мария Златарева, директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите".

"Този проект е нова инициатива на ЕК, насочена към преодоляване на детската бедност и социалното изключване. Проектът цели осигуряване на достъп до основни права - здравеопазване, образование, здравословна храна и подходящи условия за живот.

България е една от 7- те пилотни държави, избрани от Европейската комисия, която с финансиране от ЕС и с подкрепата на УНИЦЕФ прилага европейската гаранция за детето.

Дейностите са насочени към децата с увреждания и децата от семейства в неравностойно положение сред най-уязвимите ромски общности", поясни още Златарева.

"Предлагат се 4 вида социални услуги за децата и техните семейства.

За деца от 0 до 3 години предоставяме патронажни грижи в Сливенска област, като акцент е ранна детско развитие за деца с проблеми във физическото и психичното развитие.

Ранната детска интервенция е вторият тип услуга. Тук се работи в три общини - Чирпан, Сливен и Стара Загора.

До момента за една година сме подпомогнали над 2600 семейства и над 700 деца и над 400 педагози сме подготвили", посочи още в "Преди всички" Златарева.

Проектът работи и за въвеждането на приобщаващо образование в детските градини в 30 такива, а също и изграждането на мобилни екипи към съществуващи социални услуги за работа с най-уязвимите ромски общности.


Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Нели Стефанова

Д-р Нели Стефанова дарява средства на Медицинския университет в Плевен

В Плевен откриха   благотворителна фотографска изложба в галерия Арт Център. „България е в малките ми дни“ е заглавието, което обединява снимките на д-р Нели Стефанова. Тя дарява средствата на Медицинския университет, чиито покрив пострада при пожар неотдавна.  В   истинско културно събитие се превърна откриването на изложбата с..

публикувано на 28.11.21 в 08:30

Над 20 хиляди деца са получили "Топъл обяд" от БЧК

До края на месец април ще продължи 18-тата поред програма на Българския червен кръст "Топъл обяд", която е  насочена към уязвими деца, от семейства с много ниски доходи, трайно безработни родители или деца сираци. Програмата има две цели. От една страна да помогне на децата с осигуряването на топла храна, като задължително едно от ястията е с месо. От..

публикувано на 28.11.21 в 08:30

От ЛГБТ общността поискаха по-добра защита

Атаките срещу хора с различна сексуална ориентация да бъдат записани в списъка на престъпленията от омраза в Наказателния кодекс. Това поиска общността на онлайн семинар, който обсъди казуси. ЛГБТ общността смята, че по този начин те ще бъдат по - добре защитени. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 28.11.21 в 07:07

Фотоси от първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив са събрани в календар

Пловдивският исторически музей посвети календара си за 2022 година на първото земеделско-промишлено изложение в България и на Балканите. То се е състояло през 1892 година, а изборът на държавните ни мъже от онова време да е в града на тепетата не е случаен. Тогава Пловдив е най-големият град в България, живи са традициите му като водещ духовен..

публикувано на 28.11.21 в 06:01
Андрей Захариев

Андрей Захариев: Олигархичните кръгове са наследници на първоначалното пренасочване на капитали

„Остана един природен, много природен феномен в България, в природата на най-новата ни демокрация – именно това, че някои хора, които бяха управляващи в стария политически режим и притежаваха всички лостове в рамките на системата на тоталитарната власат такава, каквато са имали, успяха да прехвърлят едни капитали огромни да ги завъртят, така..

публикувано на 27.11.21 в 17:08

Богословският поглед към катастрофата на магистрала "Струма"

"В коментираните днес случаи става дума за внезапна смърт и за моменти, в които човек няма възможност да премисли, да огледа живота си, да премисли живота си, да поправи моменти, които е допуснал спрямо свои близки или дейности, които трябва да довърши в живота си или да изживее нещо, което е забавил в живота си", каза за БНР доц. Екатерина Дамянова..

публикувано на 27.11.21 в 12:57
Зорница Близнашка

Журналистът в БНР Зорница Близнашка: За мен радиото остава магия

"Винаги съм била радиочовек, неосъзнавайки го като по-малка. Задържахаме и хората, с които работя, тъй като от тях мога да науча много повече. Нищо лично към хората, които работят в телевизия или преса, но за мен радиото остава магия и тук хората са магьосници с това, което правят и успяват да съставят в ефира . То е като театър на..

публикувано на 26.11.21 в 17:53