Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Плевен научиха нови факти за прилепите

Сдружение "Зелени Балкани“ организира инициатива „Нощта на прилепите“

Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов
Снимка: Латинка Светозарова

Ученици от Плевен се включиха в образователна инициатива „Нощта на прилепите“, организирана от отдел „Природа" на Регионалния исторически музей заедно с представители на Сдружение "Зелени Балкани“.

"Днес сме тук, за да си говорим за прилепите, за това колко са оригинални прилепите как няма нито едно друго такова същество  като тях, как помагат на нас хората, обезвреждайки, унищожавайки тонове насекоми на година", каза за БНР Поля Русева от "Зелени Балкани".

Поля Русева от „Зелени Балкани“  Снимка: Латинка Светозарова

Децата са получили информационни материали:

"Децата все повече знаят, все повече любопитстват, интересуват се и по този начин те се запознават с прилепите".

Ученици от 6 клас и Румянка Балева, служител в РИМ-Плевен  Снимка: Латинка Светозарова

Учениците представиха подготвените проекти за опазването на прилепите: 

"Показахме интересни факти на децата, които те могат да разберат и да ги опознаят като едни интересни бозайници", каза за "Хоризонт" Десислава Георгиева от 6 клас.

Знанията си за прилепите сподели и Десислава Димитрова:

"Те са много на брой и са разпръснати из целия свят. Най-много са в Европа и Северна Америка".

Ученици от 6 клас в Плевен     Снимка: Латинка Светозарова

Първокласниците от у-ще „Валери Петров“ станаха свидетели на първия полет на керкенез, пусна го природолюбителят Боби.

"Имахме отстрелян царски орел - една много величествена птица със 17 сачми и в момента доста настоятелно заедно с МВР търсим извършителят. Минали сме над 2000 хиляди пациенти в Спасителния център - голяма част са щъркели,  лешояди, водолюбиви птици, лебеди, чапли, пеликани", допълни за "Хоризонт" д-р Руско Петров, управител на Спасителния  център за диви животни в Стара Загора.

6-годишният Борис Каменов Гецов заяви, че иска да стане природозащитик:

"Най-много обичам животни".
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Близнашка

Журналистът в БНР Зорница Близнашка: За мен радиото остава магия

"Винаги съм била радиочовек, неосъзнавайки го като по-малка. Задържахаме и хората, с които работя, тъй като от тях мога да науча много повече. Нищо лично към хората, които работят в телевизия или преса, но за мен радиото остава магия и тук хората са магьосници с това, което правят и успяват да съставят в ефира . То е като театър на..

публикувано на 26.11.21 в 17:53
Природен парк „Врачански Балкан“

Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента

Резерватът "Врачански карст" се намира на територията на природен парк "Врачански Балкан". Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента .  " Преминаването по маршрута е едно преживяване за сетивата и предизвиквам всеки, който мине да се заглежда наоколо - има интересни растения, животни.   Човек..

публикувано на 26.11.21 в 16:58
АЕЦ Козлодуй

Станислав Георгиев: Политическите решения идват със закъснение спрямо технологичните нужди

"Това, което направиха бъдещите политици и управляващи на България е, че отложиха отново въпроса - не за първи път. Историята с нова ядрена мощност се дискутира от 1985 - нищо ново. Това доказва колко е важно да се реши този въпрос", каза за БНР Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Българския атомен форум във връзка с проведените преговори в..

публикувано на 26.11.21 в 13:17

Ще бъде ли обновена бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив анализира в момента какви са възможностите да се вдъхне нов живот на една от от най-красивите и емблематични постройки на Главната улица - бившата сграда на БНБ. През 2013 година тя беше преотстъпена на града, срещу което банката получи терен в друг район на  Пловдив. От няколко месеца общината вече е реален собственик. Проектът за..

публикувано на 26.11.21 в 11:24
yurukov

Блогърът Боян Юруков за насилието над жени

"Снощи на протеста няколко момчета отклониха вниманието от същинската цел на протеста срещу насилието над жени чрез провокация, като медиите отидоха при тях да ги снимат. Така отново и за пореден път се отклони вниманието от същинския проблем, като домашното насилие", разказа в "Преди всички" блогърът Боян Юруков. Протест в София срещу..

публикувано на 26.11.21 в 10:21

ВиК-Хасково и EVN ще търсят решение за неплатен дълг за консумиран ток

Спряно е е лектричеството на сгради на ВиК - Хасково заради неплатен дълг за консумиран ток в размер на 2.2 милиона лева. За 26 ноември е насрочена среща между ВиК -Хасково и EVN, за да се стигне до споразумение за разсрочено плащане. Качеството на водата в Хасково е един от основните проблеми на жителите в района. Три години водата е..

публикувано на 26.11.21 в 09:25

Очаква се автономните автомобили да предотвратяват катастрофи

Очакванията към автономните превозни средства са на първо място да допринесат за избягване на пътните инциденти. Дори и сега можем да си представим, че и при наличието на шофьор в автомобила се вграждат защитни механизми и той "вижда по-добре" и участва повече в контрола. В истински опасни ситуации тя може да спре или да забави скоростта, заяви проф...

публикувано на 25.11.21 в 16:23