Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художници промениха с инсталации знакови места във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Във Велико Търново петима художници от артгрупа „ДупИни“ промениха със своите скулптури и художествени инсталации знакови места по пътя на туристите в стария град. 

Пет артинсталации промениха запустели фасади, руини от съборени къщи, но и знакови исторически и културни обекти в старинния квартал „Варуша – Юг“ във Велико Търново. Творбите са на художниците от група „ДупИни“ и са направени на тазгодишния им пленер в село Габровци.  

Абстрактни геометрични дървени структури е поставил Орфей Миндов пред лапидариума на Археологическия музей. Те са като вход-изход към миналото и настоящето, поясни творецът: 

„Предизвикателството е не само мястото, а по-скоро експонацията в активни градски среди, в активни пространства, там, където е директният контакт със зрителя, защото за мен изобщо изкуство в градска среда почти липсва в България“. 

Сини керамични цветя е монтирала сценографката Лидия Къркеланова върху Клуба на културните дейци до Колю-Фичевата църква „Св. св. Константин и Елена“:

Когато човек минава по тези стълби, може да погледне, ако не си гледа само в краката, да погледне нагоре и да си каже: А, сини телефончета, една изненада. Но предполагам, че ще му стане приятно и за мен това е предостатъчно като някакъв очакван ефект“.   

Свои инсталации представят в стария град и художниците Румен Димитров, Катерина Милушева и Румен Рачков. 

Проектът им е подкрепен от общинската програма „Изкуство и култура“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агенцията за социално подпомагане

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 07:48
Войник на хутите насочва картечница към автомобил, докато патрулира по време на протест срещу САЩ и Израел в Сана, Йемен.

Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства. Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS Lion" в Червено море, съобщи военният говорител Яхия Сари. Той добави също, че групировката е..

публикувано на 16.07.24 в 07:43
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор Джей Д. Ванс (Джеймс Дейвид Ванс) е бивш отявлен критик на Доналд Тръмп, който впоследствие се..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с..

публикувано на 16.07.24 в 07:23

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър. Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите..

публикувано на 16.07.24 в 05:22