Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Доганова - Христова 20 години ръководи хор „Йоан Кукузел Ангелогласният”

Тя твърди, че Йоан Кукузел е първият български композитор

Таня Доганова - Христова
Снимка: Славена Илиева

Книгата на Таня Доганова - Христова "Трънливият път към славата" с подзаглавие „Истината за Камерен ансамбъл Йоан Кукузел“ ще бъде представена на 1 ноември от 19 часа в Сити Марк Арт Център в София.

Разговор среща по покана на Анатолий Радев и Дария Василева от школа ArtExtreme  Снимка: Славена Илиева

"Не мога да не кажа от кога постепенно научих не едно, а много неща за Кукузел, но когато бях само в първи курс си позволих да стана и да кажа, защото не мога търпя нещо, което не е съвсем вярно, че първият български композитор е Йоан Кукузел, това го направих в час по история на българска музика, защото беше казано, че Добри Чинтулов с революционните песни е първият композитор, но аз смело заявих това и от тогава до преди няколко години съм непрекъснато в обсега на една група хора, която трудно може да признае, че Йоан Кукузел е първият български композитор", каза за БНР Таня Христова-Доганова, голям български диригент и кинорежисьор. Създава и 20 години ръководи единствения по рода си български мъжки камерен хор за старинна църковна музика „Йоан Кукузел Ангелогласният”.

Книгата на Таня Доганова - Христова „Трънливият път към славата“  Снимка: Славена Илиева

Желаейки да се откъсне от светските грижи и да служи на Господа в безмълвие, Йоан Кукузел тайно избягал и се укрил в Светогорския манастир "Св. Атанасий". Представил се за неук пастир и игуменът му поверил манастирското стадо. Един ден подвизаващ се наблизо монах видял дивно чудо: пеещ пастир и кози, които не пасели, а го гледали, сякаш се радвали на ангелското му пеене. Въпреки настояванията на императора, който научил къде се намира, Йоан останал в манастира. Там той създал своите безсмъртни произведения: "Полиелей на българката" (посветен на майка му), "Антиксантари", "Голямото исо", "Херувимска песен" и други.

Представяне и дискусия за филма на Таня Доганова „Ангелогласният“ Снимка: Славена Илиева

Авторът на книгата „Трънливият път към славата“ Таня Доганова-Христова  сподели в интервю за "Нощен хоризонт“, че през годините се е сблъскала с много трудности и обвинения.

Многобройните плочи от неуморения труд на Таня Доганова  Снимка: Славена Илиева

"Не веднъж, не искам да си спомням, ме водеха на едно или друго място да обяснявам защо е тази религиозна пропаганда, защо съм се захванала с нея защо съм извикала и поканила възрастни, млади, че съм казала по целия свят, че  ще запозная всички българи да знаят да се гордея какво значи българска музика българското име Йоан Кукузел". Обвиняваха ме дори, че ще разваля международните отношения с Гърция. Имам документи, писмени документи, но аз не съм ги цитирала, освен че ги споменах, защото ме обиждат, но аз знам, че Йоан Кукузел е българин и не може да бъде друго".

Разговор среща по покана на Анатолий Радев и Дария Василева   Снимка: Славена Илиева

Таня Доганова- Христова се среща с публиката   Снимка: Славена Илиева
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49