Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша не възнамерява да поднови договора си с "Газпром"

Газопреносна инсталация от Северен поток
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата с цените на природния газ накара все повече държави да обърнат поглед към ядрената енергия като транзитна, докато не се постигне въглеродна неутралност през 2050 година в Европейския съюз. Полша не прави изключение, но за разлика от дипломатичния брюкселски тон Варшава използва остра реторика спрямо Русия, която е основният играч в този баланс на търсене и предлагане на синьо гориво. Нещо повече – зависимата от въглищна енергия Полша възнамерява да не поднови дългосрочния си договор за доставки на природен газ от „Газпром“, благодарение на който тя успява именно сега да премине малко по-леко през кризата с рекордните цени на енергоносителите. 

Руският президент Владимир Путин нареди на „Газпром“ да увеличи природния газ в европейските си хранилища – тази информация фокусира вниманието в цяла Европа, която страда от недостатъчните количества синьо гориво, високата цена и почти изчерпаните запаси от ключовата суровина. Традиционно скептичната към Москва Полша, където в момента текат рокади в кабинета и която бе осъдена да плаща по един милион евро дневно заради погазването на върховенството на закона, има своя гледна точка към газовата криза:

"С маньоврите си „Газпром“ реагира на условията на Германия, свързани с проекта „Северен поток“ 2. Няма необходимост от него, тъй като съществуват тръбопроводи през Украйна и Ямал, които се използват с капацитет от 40 – 50%. Ако руснаците искат да доставят допълнителни количества, те могат да го направят през съществуващата инфраструктура". Това Коментира Пьотър Наимски, държавен секретар и упълномощен представител на полското правителство по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура.

"Те искат „Северен поток“ 2 да бъде изключение от европейските регулаторни правила. Това подкопава доверието между страните – членки. Руснаците използват проекта, за да маневрират в европейската политика". 

Думите на Наимски идват десетина дни, след като стана ясно, че „Газпром“ е резервирал около една трета от предлагания допълнителен капацитет за транзит на газ по тръбата Ямал - Европа през Полша за ноември и не е резервирал никакви обеми през Украйна. Тази информация изстреля допълнително цените на синьото гориво нагоре:

"Украинците не купуват газ директно от „Газпром“, а си го набавят през реверсивните връзки. Въпросът е, че те се нуждаят от този поток от изток на запад, който минава през страната им". 

Според Наимски промяната в руското поведение спрямо европейските доставки се дължи на казусите около този проект, макар и много анализатори да са на мнение, че натискът идва по-скоро заради скептицизма на Европа към дългосрочните договори с руския газов доставчик. Полша е една от държавите, които в момента имат такъв, но не възнамеряват да го подновят:

"Договорът ни с „Газпром“ изтича догодина на 31 декември. Имаме възможност да покрием 100% от необходимите количества внос, най-вече чрез терминала за втечнен природен газ от Норвегия".

В дългосрочен план, Полша възнамерява да построи ядрена централа. Обсъждат се два варианта за площадка, а най-вероятно технологията ще бъде американска. Изчисленията показват, че към средата на 40-те години на 21-ви век централата трябва да е в експлоатация и да осигурява между 20 и 25 % от необходимата електроенергия. Около една трета от микса трябва да идва от възобновяеми източници, основно вятърни централи. Какво би станало, ако плановете не се осъществят?

"Задавате ми въпрос за тактиката при трансформацията, а аз продължавам да настоявам, че трябва да запазим баланса при електроенергията за всеки предсказуем гигават от нея. Това трябва да се случва паралелно – когато се откажем от един гигават, трябва да го заменим. Ние трябва да направим промяната много плавно и по сигурен начин. Разбира се, става дума за строителство и има рискове, но те са навсякъде. Няма как да живеем без тях". Коментира Пьотър Наимски, държавен секретар и упълномощен представител на полското правителство по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12