Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Използва ли Русия газа като геополитическо оръжие

| обновено на 30.10.21 в 10:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повишеното търсене и ниските запаси в газохранилищата са пазарни фактори, които повишават цените на синьото гориво, но поведението на Русия спрямо Европа е променено с геополитическа цел. Това коментира в интервю за БНР Агата Лоскот-Страхота от Центъра за източни изследвания във Варшава:

„Това е сигнал към търговците, че в случай на проблем, нямат на какво друго да разчитат. Чухме от Русия, че газохранилищата там също са с намалени количества. Въпреки това Русия има възможност да увеличи доставките за Европа. Москва обаче обвързва това или със „Северен поток 2“, или с дългосрочни договори“. 

Все по-изолирана в Европа и в остро противопоставяне с Русия - в тази ситуация Полша трябва да направи първи стъпки към въглеродна неутралност. Силно зависима от въглищно производство на електроенергия, Варшава е изправена пред политическа, икономическа и социална нестабилност заради необходимостта от затварянето на централите. В същото време високите цени на природния газ буквално изстреляха инфлацията нагоре, което дори доведе до повишаване на основната лихва от централната банка. 

Какви са плановете за справянето с енергийната криза и как правителството планира зеления преход без пари от плана за възстановяване? 

Европейският съюз започна да втвърдява тона към Русия заради високите цени на природния газ, като дори не е изключено да прибегне отново до „най-мощното си политическо оръжие срещу „Газпром“, а именно антимонополно разследване. Докато гласовете от Брюксел все още търсят по-дипломатичен път в комуникацията са Москва, то Варшава е с непоколебима позиция - именно Русия е виновна за газовата криза. Агата Лоскот-Страхота признава, че рекордните цени на синьото гориво се дължат и на пазарни фактори, но Москва ловко играе и с тях:

„Русия демонстрира различно поведение спрямо това, което видяхме през последните години. Тя се държи по друг начин и извън Европа. С това искам да кажа, че доставките на природен газ за Европа са почти изцяло в обема на дългосрочните договори без допълнителни количества. Също така Русия не поддържа големи количества в газовите хранилища в Европа, които се държат от „Газпром“ или в които руският гигант е ключов партньор. Това е сигнал към търговците, че в случай на проблем, нямат на какво друго да разчитат. Ето това е промяната в поведението на този ключов партньор. Чухме от Русия, и това беше вярно, че газохранилищата там също са с намалени количества. Въпреки това тя има възможност да увеличи доставките за Европа“.

Полша няма намерение поднови изтичащия в края на следващата година дългосрочен договор с „Газпром“ и е убедена, че доставките от Норвегия ще успеят да балансират енергийната система на страната. 

Намираме се в труден период на преход на енергийната система. Знаете, че в момента полската е базирана основно на въглища. Все още въглищните централи дават над 70% от електроенергията. В същото време вече дадохме съгласието си за постигане на въглеродна неутралност и сега дискутираме с колегите от другите страни - членки на Европейския съюз пътя, по който трябва да преминем по време на „зеления“ преход, за да постигнем промяната в Полша“, коментира Пьотър Наимски, държавен секретар по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура. 

Колегата му Себастиян Барковски, упълномощен представител по международно климатично и енергийно сътрудничество, се надява на разбиране от европейските партньори макар и цялостната позиция на Полша в Европейския съюз в момента да е много трудна:

„Всички в Европейския съюз имаме времева рамка да постигнем въглеродна неутралност до 2050 година. Търсим варианти и възможности, за да преминем през този период, но в процеса има много взаимосвързани фактори. Например, имаме концесионни договори за добива на въглища, според които ние можем да разчитаме на този ресурс до 2044-та година. Някои приключват малко по-рано, но споразумението, което имаме с концесионерите и с миньорските синдикати, е, че ще бъде около тази дата. Това е 30-годишна перспектива. Плановете ще се променят, ще ги ревизираме според ситуацията. Тези промени ще бъдат дискутирани с колегите в Европейския съюз и трябва да се съобразят с пакета „Подготвени за цел 55“. Все още се работи по законодателната рамка в този пакет, така че всички страни ще трябва да се съобразим с нея, когато е готова и да я приложим по най-подходящия за нас начин“.

Нито Барковски, нито Наимски успяха да назоват сериозен енергиен проект, включен в плана за възстановяване на Полша, пари от който най-вероятно скоро няма да стигнат до Варшава заради проблемите с върховенството на закона. За преходния период се разчита на два основни източника - газ и ядрена енергия, като дори в полската столица се чуват намерения страната да се превърне в ключов хъб за синьо гориво, с което хем да подобри икономиката си, хем да има по-силен геополитически глас.

„Бих искал да видя Полша като газов хъб, но ако се огледате, ще видите, че всички държави казват „ние сме газов хъб“. Балкан е единият проект. Украйна също има такива планове. Нашето правителство говори, че и ние трябва да се превърнем в газов разпределителен център“, заяви Ярослав Жембец, директор на Бюрото по стратегии и проекти в полската енергийна борса. Далеч от политическите коментари, експертът има съвсем икономически аргументи:

Изграждането на ядрена централа не е евтино. Не помня да има такава централа в Европа, която е изградено според планирания график и да е струвала толкова, колкото първоначалния определен бюджет“.

Теза, споделена и от заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс в интервю за „Събота 150“ преди две седмици.

„Но не Тимерманс ще решава това. Идеологическите изказвания са едно, но практиката е друго. Ние няма да успеем да балансираме енергийната си мрежа по време на прехода без ядрена енергетика. Все повече и повече правителства в Европа осъзнават това и броят на планираните нови централи и на тези, които вече са в процес на изграждане, непрекъснато расте“.

Отговорът на Пьотър Наимски е с остър тон, който препраща към напрежението между Брюксел и Варшава. За разлика от Унгария, която също е в трудна позиция, Полша обаче не може да разчита на силна подкрепа от Русия. И ако политиците не се вглеждат в детайлите, Ярослав Жембец не крие проблемите на техническо ниво. Например - международната търговия с електроенергия често е възпрепятствана заради липса на достатъчно свързаност, а политическите заявки доста често са икономически недалновидни, включително и при постигането на зелените цели, убеден е експертът.

Затварянето на ядрените централи в Германия при настоящите цени на електроенергията ще бъде много трудно. Това е личното ми мнение. Ако бях германски министър на енергетиката, щяха да направя всичко възможно да оставя реакторите включени. Колкото по-високи са цените, толкова намалява конкурентоспособността на европейската икономика. Ние не се състезаваме с вас или с другите страни - членки. Европа е в надпревара с Азия и Съединените щати“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12