Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ODEUROPA: История на аромата и аромат на истории

Проектът, в който участват сериозен екип учени, събира архив на исторически миризми от XVII, XVIII и XIX в.

| обновено на 08.11.21 в 12:49



Аромат на прясно изпечен хляб рано сутрин, пролетни цветя, борова гора, любим парфюм, солен полъх на море. Носталгичният дъх на спомените често е свързан с любими мигове, запечатани у нас чрез обонянието.

Трудно можем да ги „извикаме“ в носа си или съзнанието и да ги усетим на мига. Но щом се появят около нас и ги доловим - мигновено в съзнанието нахлуват картини, случки, преживявания, хора.

Какъв е ароматът на миналото? 

С този въпрос са се заели от проекта ODEUROPA. Екипът се е заел със задачата да създаде регистър от исторически миризми. Избраният период е XVII, XVIII и XIX век.

Гмурваме се в очарованието на заобикалящия ни свят от "тогава" и "днес" с проф. Ингер Лийманс - професор по културна история в Кралската холандска академия за изкуства и науки и ръководител на проекта. 

Лийманс: "През последните десетилетия музеите в Европа инвестираха много време и пари, за да дигитализират своите колекции. Имаме много и богато културно наследство, но то въпреки това някак си остава откъснато от публиката." 

Тя допълва, че както в България, така и в Нидерландия има такива колекции. Но те не са свързани добре, не разказват цялостни истории за европейската култура и наследство. 

"Именно заради това Европейският съюз си постави задачата - да направим нашите дигитални колекции от културно наследство по-осезаеми. Тогава ние от проекта ODEUROPA казахме, че имаме решение за това. Да се обърнем към ароматите, защото те са едновременно осезаеми и нематериални - разказват истории, които са отвъд националните граници. Обединяват наследството на различни региони и групи."



Така започва проектът ODEUROPA

Той трябва да даде отговор на въпроса - как можем да използваме нашето богато културно наследство, за да научим повече за историята на ароматите. 

В екипа на проекта имате редица експерти в различни научни дисциплини - история, изкуство, лингвистика. Гръбнакът на отбора са компютърните специалисти

Лийманс: "Те създават компютърни модели, чрез които да може да се извлече информация за ароматите от дигиталните колекции. Можем да изследваме ароматите от толкова много различни перспективи - психология, биология, култура, изкуство. Моята задача е да се уверя, че всички участници в проекта работим единно в името на това заедно да създаваме нови прозрения за света и историята на наследството на ароматите." 


"Надушване" на живота около нас

Две са основните причини, заради които от ODEUROPA се фокусират именно върху XVII, XVIII и XIX век. Първата е, че изображенията и текстовете в дигиталните колекции са освободени от авторски права заради изминалото време. 

Втората е, че тези векова са изключително интересни в контекста на историята на ароматите. 

Лийманс: "Миризмите са били доста по-значими и важни през тези векове. Разчитало се е много на тези усещания, за да изучававаме и опознаваме света около нас. Лекарите използвали това сетиво, за да „надушат“ доста заболявания. Хората цялостно дишали по-добре и усещали по-ясно ароматите, защото въздухът не е бил замърсен. 

По какъв начин се архивират ароматите, как се съхраняват и защо миризмата на българско кюфте е незабравима - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09