Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ODEUROPA: История на аромата и аромат на истории

Проектът, в който участват сериозен екип учени, събира архив на исторически миризми от XVII, XVIII и XIX в.

| обновено на 08.11.21 в 12:49Аромат на прясно изпечен хляб рано сутрин, пролетни цветя, борова гора, любим парфюм, солен полъх на море. Носталгичният дъх на спомените често е свързан с любими мигове, запечатани у нас чрез обонянието.

Трудно можем да ги „извикаме“ в носа си или съзнанието и да ги усетим на мига. Но щом се появят около нас и ги доловим - мигновено в съзнанието нахлуват картини, случки, преживявания, хора.

Какъв е ароматът на миналото? 

С този въпрос са се заели от проекта ODEUROPA. Екипът се е заел със задачата да създаде регистър от исторически миризми. Избраният период е XVII, XVIII и XIX век.

Гмурваме се в очарованието на заобикалящия ни свят от "тогава" и "днес" с проф. Ингер Лийманс - професор по културна история в Кралската холандска академия за изкуства и науки и ръководител на проекта. 

Лийманс: "През последните десетилетия музеите в Европа инвестираха много време и пари, за да дигитализират своите колекции. Имаме много и богато културно наследство, но то въпреки това някак си остава откъснато от публиката." 

Тя допълва, че както в България, така и в Нидерландия има такива колекции. Но те не са свързани добре, не разказват цялостни истории за европейската култура и наследство. 

"Именно заради това Европейският съюз си постави задачата - да направим нашите дигитални колекции от културно наследство по-осезаеми. Тогава ние от проекта ODEUROPA казахме, че имаме решение за това. Да се обърнем към ароматите, защото те са едновременно осезаеми и нематериални - разказват истории, които са отвъд националните граници. Обединяват наследството на различни региони и групи."Така започва проектът ODEUROPA

Той трябва да даде отговор на въпроса - как можем да използваме нашето богато културно наследство, за да научим повече за историята на ароматите. 

В екипа на проекта имате редица експерти в различни научни дисциплини - история, изкуство, лингвистика. Гръбнакът на отбора са компютърните специалисти

Лийманс: "Те създават компютърни модели, чрез които да може да се извлече информация за ароматите от дигиталните колекции. Можем да изследваме ароматите от толкова много различни перспективи - психология, биология, култура, изкуство. Моята задача е да се уверя, че всички участници в проекта работим единно в името на това заедно да създаваме нови прозрения за света и историята на наследството на ароматите." 


"Надушване" на живота около нас

Две са основните причини, заради които от ODEUROPA се фокусират именно върху XVII, XVIII и XIX век. Първата е, че изображенията и текстовете в дигиталните колекции са освободени от авторски права заради изминалото време. 

Втората е, че тези векова са изключително интересни в контекста на историята на ароматите. 

Лийманс: "Миризмите са били доста по-значими и важни през тези векове. Разчитало се е много на тези усещания, за да изучававаме и опознаваме света около нас. Лекарите използвали това сетиво, за да „надушат“ доста заболявания. Хората цялостно дишали по-добре и усещали по-ясно ароматите, защото въздухът не е бил замърсен. 

По какъв начин се архивират ароматите, как се съхраняват и защо миризмата на българско кюфте е незабравима - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Жотев търси финансова подкрепа, за да учи в престижния Тринити колидж

Златен медалист по биология търси финансова подкрепа за обучение в Тринити колидж

Талантливи деца на България търсят пари, за да учат в престижни университети. Двукратният златен медалист от международни олимпиади по биология Петър Жотев може да учи в прочутия Тринити колидж на университета Кеймбридж, ако събере изискуемата сума за обучението - малко над 40 000 паунда годишно . Благодарение на академичните си успехи и след..

публикувано на 28.03.23 в 09:57

Имало едно време един дебел робот и един умен чатбот

ChatGPT реагира за секунди. Винаги прави уговорката, че е езиков модел, основан на изкуствен интелект, няма лични преживявания или вкусове, но може да представи по-обща идея как рецепта за крафт бира да бъде създадена. След това обяснява кои са основните съставки на бирата, коя с коя балансираме, коя дава горчивината, коя..

публикувано на 27.03.23 в 17:29

Ферма за трюфели посреща туристи край Балчик

Ферма за трюфели в района на Балчик посреща туристи и се опитва да ги въведе в тайнствения свят на трюфелите.  "Тя е обособено място в естествена среда, където всеки турист да може да преживее емоцията от лова на трюфелите, които са скрито в земята съкровище", казват хората, които посрещат гости във фермата.  Причината трюфелите да са скъп и луксозен..

публикувано на 22.03.23 в 09:57
Полицейското куче Роки от Берковица

Да бъдеш Роки, но не Балбоа

Помощно средство , което след време се бракува – такава е терминологията в полицията, когато става дума за кучета на служба . Не защото инструкторите и водачите им не ги уважават или не са привързани към тях – напротив. Повечето живеят с кучетата, често ги осиновяват и така четириногите полицаи остават в семействата..

публикувано на 20.03.23 в 22:20
“Самоубийството на Ангел Кънчев“

Според историци Левски вижда у Ангел Кънчев свой последовател

В деня, в който се навършиха 151 години от гибелта на революционера Ангел Кънчев, русенският историк и изследовател д-р Веселина Антонова представи пред ученици от училището, което носи името на възрожденеца, нови и малко известни факти от живота му. В Русе името на Ангел Кънчев носят улица, читалище, основно училище, професионална гимназия и..

публикувано на 19.03.23 в 08:25

Проучването на историческия царски храм във Велико Търново бе описано в книга

Археолозите професор Николай Овчаров и професор Хитко Вачев описаха в книга резултатите от епохалното проучване, което направиха преди десетина години около историческия царски храм „Светите равноапостоли Петър и Павел“ във Велико Търново и разкриването на църквата „Св. Иван Рилски“, където до края на 15-и век са били съхранявани мощите на закрилника на..

публикувано на 19.03.23 в 07:00
Михаил Груев

Държавна агенция "Архиви" с нова изложба

До 26 март в Държавна агенция "Архиви" може да бъде разгледана изложбата "Осъждане и спасение. Съдбата на българските евреи 1940-1944 година".  Чрез снимки и документи експозицията показва реакцията на гражданското общество и на целия български народ, които протестират срещу антиеврейската политика на правителството.  Посетителит могат да видят и..

обновено на 19.03.23 в 06:51