Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ODEUROPA: История на аромата и аромат на истории

Проектът, в който участват сериозен екип учени, събира архив на исторически миризми от XVII, XVIII и XIX в.

| обновено на 08.11.21 в 12:49



Аромат на прясно изпечен хляб рано сутрин, пролетни цветя, борова гора, любим парфюм, солен полъх на море. Носталгичният дъх на спомените често е свързан с любими мигове, запечатани у нас чрез обонянието.

Трудно можем да ги „извикаме“ в носа си или съзнанието и да ги усетим на мига. Но щом се появят около нас и ги доловим - мигновено в съзнанието нахлуват картини, случки, преживявания, хора.

Какъв е ароматът на миналото? 

С този въпрос са се заели от проекта ODEUROPA. Екипът се е заел със задачата да създаде регистър от исторически миризми. Избраният период е XVII, XVIII и XIX век.

Гмурваме се в очарованието на заобикалящия ни свят от "тогава" и "днес" с проф. Ингер Лийманс - професор по културна история в Кралската холандска академия за изкуства и науки и ръководител на проекта. 

Лийманс: "През последните десетилетия музеите в Европа инвестираха много време и пари, за да дигитализират своите колекции. Имаме много и богато културно наследство, но то въпреки това някак си остава откъснато от публиката." 

Тя допълва, че както в България, така и в Нидерландия има такива колекции. Но те не са свързани добре, не разказват цялостни истории за европейската култура и наследство. 

"Именно заради това Европейският съюз си постави задачата - да направим нашите дигитални колекции от културно наследство по-осезаеми. Тогава ние от проекта ODEUROPA казахме, че имаме решение за това. Да се обърнем към ароматите, защото те са едновременно осезаеми и нематериални - разказват истории, които са отвъд националните граници. Обединяват наследството на различни региони и групи."



Така започва проектът ODEUROPA

Той трябва да даде отговор на въпроса - как можем да използваме нашето богато културно наследство, за да научим повече за историята на ароматите. 

В екипа на проекта имате редица експерти в различни научни дисциплини - история, изкуство, лингвистика. Гръбнакът на отбора са компютърните специалисти

Лийманс: "Те създават компютърни модели, чрез които да може да се извлече информация за ароматите от дигиталните колекции. Можем да изследваме ароматите от толкова много различни перспективи - психология, биология, култура, изкуство. Моята задача е да се уверя, че всички участници в проекта работим единно в името на това заедно да създаваме нови прозрения за света и историята на наследството на ароматите." 


"Надушване" на живота около нас

Две са основните причини, заради които от ODEUROPA се фокусират именно върху XVII, XVIII и XIX век. Първата е, че изображенията и текстовете в дигиталните колекции са освободени от авторски права заради изминалото време. 

Втората е, че тези векова са изключително интересни в контекста на историята на ароматите. 

Лийманс: "Миризмите са били доста по-значими и важни през тези векове. Разчитало се е много на тези усещания, за да изучававаме и опознаваме света около нас. Лекарите използвали това сетиво, за да „надушат“ доста заболявания. Хората цялостно дишали по-добре и усещали по-ясно ароматите, защото въздухът не е бил замърсен. 

По какъв начин се архивират ароматите, как се съхраняват и защо миризмата на българско кюфте е незабравима - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22