Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаше момент, в който настаних пациент през нощта в лекарския кабинет

Д-р Неделчо Тотев: Проблемът е, че всички болници станаха за лечение на Covid пациенти

Как се справяме с бюджетите - с въжеиграчество и със запушване на дупки

д-р Неделчо Тотев
Снимка: Радио Стара Загора

"Малките общински болници имат нужда от всякаква помощ - от консумативи, от средства да си покриват режийните, такъв е и случаят с болницата в Кюстендил, където директорката е обявила дарителска кампания, за да оцелее болницата", каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници.

По думите му различните болници имат различни проблеми в зависимост от бюджетите си.


"Сега берем плодовете на неща, несвършени десетки години наред. От поне 10 години предупреждаваме, че системата не е стабилна, че не работи адекватно. Пропуснаха се много неща от началото на пандемията - правеха се едни показни палатки, които останаха празни, направиха се всички болници "мръсни" - тоест само за Covid пациенти, накараха ни да лекуваме заболяване, от което колегите си нямаха и хабер, сега го лекуват интернисти, самото заболяване е все още една енигма...", заяви в "Преди всички" д-р Тотев.


По думите му сега имат 32 медицински легла за лечение на коронавирус и почти винаги сме на предела. Имаше момент, в който приех пациент през нощта в лекарския кабинет - 33 тия човек, защото нямаше време за реорганизация, разказа д-р Тотев.


Д-р Тотев каза, че тези 1200 лв. за медиците на първа линия се дават и няма проблем, макар че методиката е доста тромава, но може би е по-справедлива сега, защото парите се вземат от действително лекуващите.

"Но ние как се справяме с бюджетите - с въжеиграчество, на този ще платиш сега, другия ще изчака, после ще обещаеш, пък той ще отсрочи - запушваме дупки - така оцеляваме", каза още д-р Тотев.

Според него спирането на планова дейност затова е планова, че може да се планира.



"Ще приемаш хората, колкото можеш. Но сега казваме - спираме плановата дейност и разширяваме повече легловата база - но как да вкарам един физиотерапевт да лекува Covid? Това не сработва.

Проблем е и това, че всички болници станаха "мръсни" и затова хората с други болести идват в последния момент, което е фатално за тях", заяви д-р Тотев.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера - "Кугър"..

публикувано на 03.08.24 в 20:30