Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Къде имат право да гласуват студентите задочно обучение

Снимка: БГНЕС

"Студентите редовно обучение и докторантите, след промени в Изборния кодекс през май 2021 г., могат да гласуват и по настоящ адрес. При задочните студенти обучението е на сесии и те не са в непрекъсваем обучителен процес, затова те гласуват по постоянен адрес", коментира пред БНР адвокат Надя Ангелова от Софийската адвокатска колегия.
В сигнал до БНР студент задочно обучение повдига въпроса за възможността да се гласува в населеното място, където се намира университетът. 

Тя поясни, че ако студентът задочно обучение има настоящ адрес в населеното място, където е университетът му, той може да упражни вота си там.

За целта обаче той трябва до 30 октомври да е подал заявление за гласуване по настоящ адрес.

"Това беше организирано от ЦИК и имаше линкове, изключително лесно ставаше", каза още адвокат Ангелова.

Студентите гласуват и с лична карта, и със студентска книжка. Ако книжката е електронна, студентът трябва да предостави и уверение, че той учи редовно, като документът трябва да е заверен от университета, където учи. Дори и в събота и неделя, това ще може да стане.

Ако студентът живее обаче на хотел, той не може да подаде заявление за гласуване по настоящ адрес, поясни още адвокатът.

Даниел Парушев

Ученици, студенти и докторанти (включително курсанти и дипломанти) - редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния адрес.

"На последните два избора по официални данни са гласували 18 на сто хора между 18 и 30-годишна възраст", коментира темата и Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Национално представителство на студентските съвети стартира нова инициатива  #МодерноЕДаГласуваш, осъществяваща се във Facebook и Instagram.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доброслав Димитров

Доброслав Димитров: Ще трябват все повече IT специалисти. Ръстът не е достатъчен

"Хората в нашия сектор не търсят реализация в чужбина . Даже напротив – при нас има нетно връщане на хора от чужбина към България . Наши сънародници, които завършват западни университети, се връщат, за да правят кариера тук." Това заяви в интервю за БНР Доброслав Димитров, председател на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)...

публикувано на 01.12.23 в 08:45

„Желание“ – магия в анимацията и анимация в магията?

„Желание “ връща към най-добрите времена на анимацията . По повод 100- годишнината от създаването си, едно от най-обичаните студия Дисни ни представя „Желание“. Филм с красива анимация и вдъхновяваща музика , подобно на толкова много любими приказни истории . Рекламната кампания на филма започна с излизането на песента „Пожелавам си“ в..

публикувано на 29.11.23 в 17:19

ПСС: Зимна обстановка в планините. Да ограничим еуфорията от ранния сняг!

"Типично зимна е обстановката във високата част на планината – сняг, силен вятър. Обилен снеговалеж със силен вятър допринася за повишаване на лавинната опасност в определени зони." Това обясни в интервю за БНР  Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба. Образуват се т.нар. снежни дъски , които са основният проблем в..

публикувано на 29.11.23 в 11:20

Как през 60-те години на миналия век у нас усилено се въвеждат математически паралелки

Най-старото светско училище в Ловеч отбеляза своята 130-годишнина . В началото то носи името на цар Борис първи, а днес на един от учениците на светите братя Кирил и Методий - "Свети Климент Охридски" . За историята на гимназията, както всички в Ловеч наричат училището, за настоящето и бъдещето разказа за "Хоризонт" директорът..

публикувано на 29.11.23 в 09:38
Ремонтирана стая в детското отделение на МБАЛ - Ловеч

Ремонт в детското отделение на многопрофилната болница в Ловеч

Фондация „За доброто“ осигури средства , с които се извършва цялостен ремонт в детското отделение на Многопрофилната болница в Ловеч . Фондацията подобрява условията в детски отделения на болниците в цялата страна, чрез реализацията на проекта „Светулка“ . Кремена Кунева: Детското здравеопазване не е еднакво достъпно навсякъде..

публикувано на 27.11.23 в 09:14
Детски радиохор на БНР

Детският радиохор на БНР и ученици от 75-о ОУ със съвместен концерт

Детският хор на Българското национално радио и ученици от 75-о училище в квартал Факултета изнесоха съвместен концерт, който предизвика голям интерес. Това е съвместен проект за културно сближаване на различни етноси, съвместна инициатива на фондация "България" с председател Яков Джераси и Българското национално радио. Идеята за съвместната..

обновено на 26.11.23 в 05:46

Начо Иванов: Некачествен мед се изнася в чужбина като български

Какви са нюансите във вкуса на меда, кой подбива пазара и реномето на българските производители и защо няма мед от рози, ще разберете от сладкия разговор на кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева с пчеларя от село Ясеново, Казанлъшко, Начо Иванов. Той отглежда пчели и се грижи за 700 кошера. Има проблем с работната ръка. На фермерския пазар,..

публикувано на 26.11.23 в 04:45