Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Къде имат право да гласуват студентите задочно обучение

Снимка: БГНЕС

"Студентите редовно обучение и докторантите, след промени в Изборния кодекс през май 2021 г., могат да гласуват и по настоящ адрес. При задочните студенти обучението е на сесии и те не са в непрекъсваем обучителен процес, затова те гласуват по постоянен адрес", коментира пред БНР адвокат Надя Ангелова от Софийската адвокатска колегия.
В сигнал до БНР студент задочно обучение повдига въпроса за възможността да се гласува в населеното място, където се намира университетът. 

Тя поясни, че ако студентът задочно обучение има настоящ адрес в населеното място, където е университетът му, той може да упражни вота си там.

За целта обаче той трябва до 30 октомври да е подал заявление за гласуване по настоящ адрес.

"Това беше организирано от ЦИК и имаше линкове, изключително лесно ставаше", каза още адвокат Ангелова.

Студентите гласуват и с лична карта, и със студентска книжка. Ако книжката е електронна, студентът трябва да предостави и уверение, че той учи редовно, като документът трябва да е заверен от университета, където учи. Дори и в събота и неделя, това ще може да стане.

Ако студентът живее обаче на хотел, той не може да подаде заявление за гласуване по настоящ адрес, поясни още адвокатът.

Даниел Парушев

Ученици, студенти и докторанти (включително курсанти и дипломанти) - редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния адрес.

"На последните два избора по официални данни са гласували 18 на сто хора между 18 и 30-годишна възраст", коментира темата и Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Национално представителство на студентските съвети стартира нова инициатива  #МодерноЕДаГласуваш, осъществяваща се във Facebook и Instagram.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Албена Симеонова: Дребни земеделци ще се дерегистрират заради вдигането на осигурителния праг

Дребни земеделски производители ще се дерегистрират като такива заради драстичното скачане на минималния осигурителния праг от 1 април. За това предупреди в интервю за БНР Албена Симеонова, биопроизводител, представител на Българската асоциация „Биопродукти“. Увеличава се минималният осигурителен праг на земеделските производители..

публикувано на 27.01.22 в 07:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за Европа и за това какво трябва да се промени. „НАШАТА ЕВРОПА" е проектът..

публикувано на 26.01.22 в 14:25

Пътни неволи в Смолянско

Ще се възнагради ли 50-годишното търпение на жители на Смолянско? До края на годината се очаква да бъде завършен ремонтът на пътя Загражден-Белица, за който няма решение от половин век. АПИ планира ремонт на 150 км пътища в Смолянско      В програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г. е предвидено да бъде обявена и обществена..

публикувано на 26.01.22 в 13:01

В Силистра откриха мястото, където е поставен първият камък на Дуросторум

Археологическо откритие в Силистра хвърля нова светлина върху най-ранния период на римската фортификация на Дуросторум - днес Силистра.То е направено по време на изпълнение на ВиК проект. Открити са част от западната кула на северната порта и каналът, минавал под портата на легионния лагер , разположен да пази границата на Римската..

публикувано на 26.01.22 в 11:35

Фермерските пазари се развиват и извън сферата на търговията

На 21 септември 2013 година се проведе първият пазар на фермери на Римската стена в София. „ Първият пазар беше с трима производители . Ние поканихме 30, но дойдоха 3-ма, защото може би повечето не вярваха, че има смисъл от това, но тези тримата останаха доволни. Дойдоха много хора, които искаха да си купят храна от производителя“, каза..

публикувано на 25.01.22 в 18:38

Защо са върнати двата проекта за консервация на Небет тепе

"Забележките са сериозни. Аз бих ги коментрал и с кмета на Пловдив. Сериозността на тези забележки е от това, че т.нар. проект за консервация и реставрация на практика са едни празни чертежи. По тях няма нанесени никъде описаните в записките консервационно-реставрационни работи", коментира темата пред БНР арх. Петър Петров, директор на Националния..

публикувано на 25.01.22 в 15:26

В административно блато ли е Националният фонд „Култура“

„Министерството на културата се намира в административно блато, но по-лошото е, че това административно блато, в което е затънал конкретно Националният фонд „Култура“ заплашва най-важния проект в новата история на България – това е проектът за култура в Националния план за възстановяване.“ Това заяви пред БНР Асен Асенов, директор на Фондация..

публикувано на 25.01.22 в 11:44
Подкасти от БНР