Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Стършел“ запазва жилото си

Снимка: БГНЕС

В Дома на хумора и сатирата в Габрово беше представена изложбата „Стършел на 75“. Така музеят и редакцията на най-дълго издавания вестник за хумор и сатира в България отбелязват юбилея на изданието.

В експозицията са събрани шаржове и автошаржове на 39 автори и сътрудници на „Стършел“, които ни връщат към историята на сатиричния седмичник, излизал без прекъсване от 1946-а година.

Михаил Вешим  Снимка: БГНЕС

„Стършел“ запазва името и нрава си през годините, казва неговият главен редактор Михаил Вешим.

Двамата с дългогодишния автор във вестника Румен Белчев откриха изложбата за 75-ата годишнина на вестника, през чиято редакция са преминали най-добрите наши писатели, поети-сатирици и карикатуристи. Сред публиката на откриването имаше габровски писатели и автори на книжки за местния хумор.

„Аз съм 90-годишен вече. Навремето „Стършел“ беше един от любимите ми вестници. Аз в момента се занимавам с хумор. Въпросът е да се хванат неща, с които наистина да забавляваме хората. Винаги има вицове. Виждам хората как създават вицове със сегашната действителност.“

Започнал като ляв вестник и партийно издание, от 1951-ва до 1990-а „Стършел“ е издание на Централния комитет на БКП, а след 90-та – на работещите във вестника. Негови основатели са Димитър Чавдаров-Челкаш, който е първи главен редактор, Борис Ангелушев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Марко Бехар, Христо Ганев, Валери Петров, Никола Мирчев.

Вестникът преминава през различни периоди и различни главни редактори. След Челкаш, идва Асен Босев, който в първите години на 60-те превръща „Стършел“ в по-литературно издание, но през 66-та Христо Пелитев го връща в полето на критичната журналистика. Днес във вестника работят четирима души и те са съиздателите на „Стършел“.

Румен Белчев  Снимка: БГНЕС

Румен Белчев започва работа в редакцията на „Стършел“ преди 43 години и продължава да пише, а вестникът - да излиза. Въпреки че днес всеки може да е автор и да създава съдържание, за седмичника летоброенето продължава, благодарение на читателите.

Хората, които разбират хумора по начина, по който ние го разбираме, си ни харесват, макар понякога да ни ругаят. Но ако всички сме на един акъл, къде отиваме“, казва  Белчев.

Историята на вестника, с който са израснали поколения, „стършелите“ припомнят с изложените в Дома на хумора шаржове и автошаржове на 39 автори и сътрудници на изданието. Сред тях има шаржове от ръката на Борис Димовски, на Доньо Донев, на Ивайло Нинов.

„Шаржове, рисувани направо на коляно. Когато имаше някой от „стършелите“ юбилей или по едно време, когато имаше разказ във вестника, се пускаше с шарж на автора, се викаше дежурният художник, който сяда на бюрото отсреща, на едно листче колкото цигарена кутийка набързо драсва няколко шарки и изведнъж виждаш как човекът оживява на хартията – същият, само че по-смешен“, разказва Румен Белчев пред БНР.

Изложбата е подготвена с помощта на габровската весела къща. Всъщност Домът на хумора и редакцията на „Стършел“ са си сътрудничили през годините и са вървели ръка за ръка, отбелязва Белчев.

Жилото на стършела не щади политиците. А на фейлетонисти като Румен Белчев те често дават хляб. Той е впечатлен от чисто бял борд край бензиностанция, на който е изписана мисълта на Марк Твен, че „политиците и пелените трябва да се сменят често по една и съща причина“ и допълва, че би гласувал за автора на мисълта.

Запитан дали хората на сцената днес са благодатни за окарикатуряване, Белчев е категоричен:

Те самите са карикатури“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59