Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 екоактивисти бяха арестувани в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Лондон арестува 30 климатични активисти, които блокираха движението по мост над река Темза. 

Протестът на лондонския мост Ламбет (Lambeth Bridge) беше организиран в подкрепа на 9 активисти от движението "Изолирайте Британия", които получиха присъди от по 4 месеца затвор за отказ да се съобразят с наредбата, забраняваща блокиране на магистрали и пътища. Около 250 души участваха в седящия протест, който затвори моста с часове. Активистите държаха речи, пяха песни, скандираха лозунги и дори се нахраниха, преди полицията да ги изведе около 21 часа българско време. 

Полицията извърши арестите на основание на Закона за обществения ред. 

Протестиращите заявиха, че задържаните 9 активисти на "Изолирайте Британия" са "политически затворници" и няма да бъдат последните, задържани за своите убеждения за климатичните промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Лондон вече се появиха таксита "Тесла" на Uber

По улиците на Лондон се появиха електромобили Tesla , които може да бъдат поръчани онлайн за таксиметровите услуги на Uber, съобщи агенция "Ройтерс". Според медията става въпрос за част от програма за стимулиране на използването на екологични видове..

публикувано на 03.11.21 в 15:08

Учени и еколози призоваха Лондон и Париж да прекратят спора за риболова

Видни учени и еколози призоваха Борис Джонсън и Еманюел Макрон незабавно да обявят примирие по британско-френския спор за риболовните права след Брекзит, поради опасения, че обтягането на отношенията между Великобритания и съседите й от ЕС могат да..

публикувано на 31.10.21 в 04:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Джо Байдън

Украйна с разрешение от САЩ да използва оръжията им срещу руска територия, но само край Харков

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е разрешил тайно на Киев да използва предоставените му американски оръжия за удари по цели на руска територия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков. Това предаде Ройтерс, като се..

публикувано на 31.05.24 в 02:22

Още един депутат от Консервативната партия заяви, че подкрепя лейбъристите

Във Великобритания депутатът от Консервативната партия Марк Логан стана трети тори, дезертирал към лейбъристите в рамките на месец. Той заяви, че подкрепя Лейбъристката партия, защото тя „може да върне оптимизма в британския обществен живот“. Британският..

публикувано на 31.05.24 в 02:03
Карлес Пучдемон и четиримата министри от неговото правителство, които са в Белгия

Полемика в Испания около приетия Закон за амнистията

Испанската консервативна опозиция обяви, че ще обжалва одобрената вчера от долната камара на парламента амнистия на каталунските сепаратисти. Законът влиза в сила след публикуването си днес в Държавен вестник.  От своя страна, сепаратистките партии, които..

публикувано на 31.05.24 в 01:48

Отменени влакове и закъснения на "Юростар" заради технически проблеми

Във Великобритания стотици пътници, ползващи услугите на  на „Юростар“, изпитаха сериозни проблеми след като техните влакове бяха отменени или се движиха със закъснения поради технически проблеми с електронните врати. Късно снощи Министерството на..

публикувано на 31.05.24 в 01:37
Доналд Тръмп в съда в Ню Йорк

Тръмп - виновен по всички обвинения по делото за пари срещу мълчание

Съдебно жури в Ню Йорк призна бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп за виновен по всички повдигнати срещу него 34 обвинения по делото за фалшифициране на документи с цел прикриване на плащане към порно актрисата Сторми Даниелс. Съдията по делото..

публикувано на 31.05.24 в 01:31
Йенс Столтенберг

Столтенберг ще настоява да се поддържат количеството и темпото на военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще настоява съюзниците да се ангажират да поддържат количеството и темпото на предоставяне на военна помощ за Украйна поне на настоящото ниво, което е около 40 милиарда евро на година. Това е съобщил пред..

публикувано на 30.05.24 в 22:58

Увеличават се цените за издаване на лична карта от следващата година

Служебното правителство прие почти двойно увеличение на цените за издаване на лична карта от идната година, както и да отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти на хора на възраст над 58 години. Поскъпването става по искане на МВР с..

публикувано на 30.05.24 в 22:52