Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИК Благоевград - да се реши проблемът с гласуването на българите с двойно гражданство

Избирателна секция в село Бело поле
Снимка: Кети Тренчева

До обяд вторият тур на президентските избори  вървеше  спокойно в област Благоевград. Активността  към 11 часа беше едва седем процента, а антирекордът към момента принадлежи на община Якоруда - едва 2 процента. Такава е картината и в другите общини, където на парламентарните избори  ДПС постигна висок резултат. 
Само в една секция  в Благоевград, в Пето Средно училище, машината се развали и гласуването продължи с хартиени бюлетини. Нямаше и сигнали за нарушения и нередности.До обяд, когато в РИК дойдоха председателят и секретарят на СИК в благоевградското село Бело поле.  За да внесат писмено  жалбата, която устно вече бяха подали до ЦИК. 
Проблемът не е нов и е една от темите, към които БНР поддържа траен интерес -  избирателите с двойно гражданство- македонско и българско, чийто постоянен адрес  е  в това село и в още няколко.  Общият им брой  в община Благоевград е около 25 хиляди , а от  изборите през лятото до настоящите в село Бело поле те са се увеличили с 1600.  Те не идват да гласуват тук, но  са в избирателните списъци, което създава сериозни проблеми и излишни харчове.  Не са били чути молбите на  хората от секционните комисии да не се мъкнат стотици килограми изборни книжа, да се опростят и разделят списъците, да се оправят абсурдите. Този тлеещ от години проблем днес се  разгоря и институциите няма как да си затварят  повече  сетивата за него.

"Брой избиратели по списък - 8 хиляди  293, брой получени бюлетини 7 хиляди и 500 - първо нарушение. Второ - отворена е една СИК, по закон трябва да има 10 или 12. Как ще обслужим ние 7 хиляди и 500 души,  физически невъзможно - абсурди на абсурдите",  каза секретарят на  СИК в Бело поле Радослав Богданов.

Радослав Митрев и Йордан Симонски от ръководството на РИК Благоевград коментираха:

На предните избори са гласували там 210 души, нещо трябва да се направи по този въпрос, но това не е наша работа.

Централната избирателна комисия най-после трябва да бъде сезирана и да вземе отношение. Това са главно Рилци, Бело поле и Станке Лисичково... Те не идват да гласуват македонските граждани тук за тези избори. Мисля, че може да се намери компромисно решение. Прави са хората да го искат това нещо".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Има и друга възможност - българските граждани, които живеят в Република Северна Македония, могат да гласуват там без да идват в България. Секциите в Северна Македония са 7.

Около 30 хиляди са хората от Република Северна Македония, които, за да получат българско гражданство, са посочили постоянен адрес в населените места от Благоевградска област. Това, освен, че им осигурява правото да гласуват, изкривява и демографската статистика. Само в община Благоевград има регистрирани 18 хиляди македонски граждани. Абсолютният рекорд държи село Бело поле, в което се намира и най-голямата избирателна секция - близо 10 хиляди гласоподаватели.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстранти спират движението по магистрала E-75 като част от протеста срещу плановете за добив на литий в Сърбия, Белград, 10 август 2024 г

Полицията е разпръснала протестиращите, блокирали 2 гари в Белград

Сръбската полиция разпръсна протестиращи, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохилядната демонстрация срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, съобщава БТА. Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия На гара "Прокоп" няма вече протестиращи.  На гара "Нови Београд" сутринта е имало около 50 протестиращи на жп линия с..

публикувано на 11.08.24 в 14:35

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски служители. Извършват се процесуално-следствени действия.

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да бъде дестабилизирана обстановката в Русия", заяви източникът. Зеленски потвърди за..

публикувано на 11.08.24 в 13:40
Серхий Марченко

Киев вини САЩ за увеличаването на бюджетния си дефицит

Министърът на финансите на Украйна призова в интервю за „Файненшъл таймс“ своите западни съюзници да ускорят изплащането на заем от 50 милиарда долара, твърдейки, че закъсненията в доставките на оръжия са допринесли за огромния бюджетен дефицит, който е принудил Киев спешно да осигури пари, за да плати на армията си. Серхий Марченко заяви..

публикувано на 11.08.24 в 12:55
Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024” „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министърът на отбраната все още не е разговарял с номинираната за премиер Горица Грънчарова

Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с посочената за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, но среща с нея предстои. Министърът каза това във Варна, където участва в честването на 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. Атанас Запрянов коментира, че новият премиер сама ще..

публикувано на 11.08.24 в 12:07

Дни на младежта организират в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта 12 август. От днес до сряда са предвидени различни събития и образователни дейности. Първата проява е тази вечер. По повод Международния ден на младежта Младежки център Монтана е подготвил разнообразна програма. Тази вечер, от 20 часа, на сцената на..

публикувано на 11.08.24 в 11:56

Поредна творба на Банкси се появи в Лондон

Поредното произведение на известния британски уличен художник Банкси, представляващо протягаща се голяма котка на утринното слънце, беше свалено само часове по-късно, което предизвика негодуванието на събрали се хора в лондонския квартал Крикълууд, където то се появи на неизползвана понастоящем рамка за билборд. Уличният художник публикува..

публикувано на 11.08.24 в 11:52