Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще гласуват ли македонци на изборите в България

Снимка: БГНЕС

Слушателката г-жа Тодорова твърди, че в Сандански се очакват македонски граждани с български произход, които ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Традиционната пролетна почивка на г-жа Тодорова в Сандански тази година няма да е в началото на април. По думите ѝ, защото в къщата, където тя отсядала, ще пристигнат хора от Северна Македония за изборите. 

За да участват в определени избори у нас, жителите от Северна Македония с българско гражданство трябва да подадат заявление в отдел "Гражданска регистрация и административно обслужване". Към момента такива няма, показа наша проверка, потвърди го и кметът на Сандански Атанас Стоянов:

"За запитвания до община Сандански в сектор ГРАО от граждани на Македония с двойно гражданство засега няма нито едно. Те си пускат заявления, че ще гласуват тук, но засега няма нито едно“. 

Около 30 хиляди са хората от Република Северна Македония, които, за да получат българско гражданство, са посочили постоянен адрес в населените места от Благоевградска област. Това, освен, че им осигурява  правото да гласуват, изкривява и демографската статистика. Само в община Благоевград има регистрирани 18 хиляди македонски граждани. Абсолютният рекорд държи село Бело поле, в което се намира и най-голямата избирателна секция - близо 10 хиляди гласоподаватели.

А местните са едва 726 души. 4000 хиляди македонци има регистрирани и в благоевградското село Рилци, в Логодаж, селото преди границата, техния брой е 2500 и още 2300 има в село Покровник. Истината е, че тези хора не гласуват. На пръсти се броят изключенията. Това обаче създава проблеми в селата, тъй като големият брой жители вдига местните данъци и такса смет. Няколко пъти е обсъждан въпросът за присъствието в избирателните списъци на македонските граждани, които са и с българско гражданство, допълни кметът на Сандански, който е и бивш депутат:

"Много пъти се коментира, но след като имат и българско гражданство Конституцията им позволява да имат избирателно право, да могат да избират, и от там насетне каквото и да се опитват през закон не става, защото Конституцията е такава".

Не може да става и дума за сравнение на българите, живеещи в Турция и тези от Македония, припознали българския си произход. Радио и телевизионния водещ Игор Дамянов коментира:

"Като човек, който живее в България и като български гражданин, аз повече се интересувам какво се случва в България, отколкото какво се случва в Македония. Имам голям интерес, защото от това зависи моето бъдеще, и здраве и живот някога бъдещето на децата ми".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции. Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да потърсят прикрития. Линейки има в квартал в централната част на украинската столица, но няма данни за..

публикувано на 08.07.24 в 11:45
Виктор Орбан и Си Цзинпин.

Си Цзинпин призова световните сили да помогнат на Киев и Москва да възобновят преговорите

Президентът на Китай Си Цзинпин е заявил на срещата си в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само когато всички големи сили упражнят положителна енергия, вместо отрицателна, зората на прекратяване на..

публикувано на 08.07.24 в 11:42

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Статуята е " голяма, на места крехка ", обясни археологът. Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич Гръцките медии..

публикувано на 08.07.24 в 11:11

Новите планове за защита на НАТО изискват до 50 допълнителни бригади

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия, твърди анонимен военен източник пред Ройтерс. Той не е дал повече подробности за плановете, които са секретни. Една бригада се състои от между 3000 и 7000 военни. Не е ясно откъде могат да се изтеглят..

публикувано на 08.07.24 в 11:08

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на..

публикувано на 08.07.24 в 11:08
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва смърт в ареста в Ямбол

32-годишен мъж е намерен мъртъв в помещението за задържане в ямболската полиция. От прокуратурата е започнало разследване, образувано е досъдебно производство по чл. 115 за причиняване смърт. Иван Димитров от Ямбол е задържан в нощта на 5-и срещу 6-и юли за притежание на наркотици. Няколко часа по-късно той е открит мъртъв. От прокуратурата..

публикувано на 08.07.24 в 11:01

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

След като ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа за правителство на малцинството и миналата седмица парламентът отхвърли проекта на кабинет на номинирания за премиер Росен Желязков, предстои идните дни президентът Румен Радев да обяви кога ще продължи конституционната процедура около съставянето на кабинет. Вторият мандат ще получи Движението за права..

публикувано на 08.07.24 в 10:42