Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джордж Заки: Почти 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат предотвратени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксината срещу човешки папиломавирус може да предотврати около 40% от онкологичните заболявания, заяви в интервю за БНР Джордж Заки, регионален мениджър за Балканите на една от водещите биофармацевтични компании.

По думите на Заки е необходима много силна образователна кампания за ролята на ваксините в борбата с рака, за да се разсеят страховете на хората.

„В наши дни съществуват ваксини срещу някои видове онкологични заболявания и това е наистина много важно. Също така трябва да осигурим достатъчно образованост на хората по темата. Например ваксината срещу човешки папиломавирус е много важна. Това е едно от най-силните оръжия в нашия инструментариум за предпазване от онкологични заболявания.“ 

Специалистът припомни, че Европейската комисия е извела като приоритет ваксинирането срещу папиломавирус. В плана на Брюксел е залегнало до 2030 година поне 90% от момичетата в ЕС да бъдат ваксинирани, както и да се ускори ваксинацията на момчетата. 

„Европейската комисия си постави за цел да ваксинира 90% от момичетата и момчетата, които са на подходяща възраст. Това е напълно постижима цел и ние имаме ваксините за нея. Някои европейски държави са много близо до постигането на тази цел. Не виждам причина България също да не бъде сред тях“. 

„Онкологичните заболявания са проблем, с който се борят всички държави. В Европа това е изключително важно заради демографската картина на Стария континент. Всяка от държавите се справя по свой начин, но ракът е или водеща, или една от водещите причини за смъртност“, изтъква Заки.  

Според Джорд Заки България е подобрила много лечението на онкологичните заболявания, като в страната ни се използват много иновативни методи за лечението на рак. 

Ако можем да диагностицираме рано онези заболявания, от които не можем да предпазим хората, това ще даде много по-добър шанс на пациентите да оцелеят и да водят качествен живот, отбелязва Заки. 

Той коментира и слабия интерес към ваксинацията срещу коронавирус в България, като направи паралел с нагласите за ваксиниране по принцип в други държави:

„В някои държави в Европа и останалата част на света ваксинирането е нормален процес и те имат 95% постигната ваксинация на населението срещу различни заболявания. Видяхме, че в тях дори ваксинирането срещу Covid-19 достигна този процент много бързо. Причината за това се крие единствено във факта, че в тези държави има много добър образователен план за личното здраве на хората и в него се отговаря на всички въпроси, съмнения и страхове, които някои хора изпитват спрямо ваксините."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12