Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение със сила 7,5 по Рихтер удари Перу

Снимка: БГНЕС

Земетресение със сила 7,5 по Рихтер удари Перу, съобщава Франс прес.

Трусът е бил на дълбочина 131 километра, а епицентърът му - на 98 километра източно от град Санта Мария де Ниева в Амазонските гори - слабо заселен регион, обитаван предимно от местни амазонски племена.

Заради голямата дълбочина трусът е усетен в половината от Перу до крайбрежните райони, Андите и столицата Лима.

Не се съобщава за щети.

Столицата Лима се намира на 1000 километра от епицентъра на земетресението, но трусът е усетен достатъчно, за да накара хората да излязат по улиците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна

Четирима души са загинали и 16 са били ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна тази нощ.  Русия е атакувала с дронове и ракети различни части на страната, като за жертви и пострадали съобщиха властите в Запорожка, Харковска и Херсонска област.   Около столицата Киев са били свалени 15 дрона и няколко ракети. Според..

публикувано на 27.08.24 в 12:14
Екатерина Захариева

ГЕРБ с предложение за еврокомисар – Екатерина Захариева

ГЕРБ ще предложат кандидатурата на бившия външен министър Екатерина Захариева за български еврокомисар. От ИТН също имат номинация. Това е Велислава Петрова, която беше заместник-министър във външното ведомство в кабинета на Кирил Петков. 

публикувано на 27.08.24 в 12:12

Около 100 души гасят пожара под Черни връх в Рила

Около 100  души - пожарникари от Кюстендилска област и екип колеги от петима пожарникари от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, служители на горските стопанства, военнослужещи от Благоевград, от НП "Рила" и НП "Пирин", доброволци, са на терена и продължават, шести ден гасенето на пожара под Черни връх, на..

публикувано на 27.08.24 в 11:59
Лиъм Галахър

Легендарна група Oasis се събира, има планирани концерти за 2025 година

Братята Ноел и Лиъм Галахър потвърдиха, че тяхната легендарна група Oasis ще се събере отново като вече има планирани концерти за 2025 година. Съобщението дойде точно преди 30-ата годишнина от основополагащия дебютен албум на Oasis - Definitely Maybe, издаден на 29 август 1994 г., и 15 години от последното изпълнение на братята заедно преди..

публикувано на 27.08.24 в 11:53

Загинал и ранени при гонка с мигранти в Бургаско

Преследване между полицейски патрул  и микробус с мигранти завърши с катастрофа в Бургаско. Гонката е била между селата Драка и Малина в община Средец, загинал е шофьорът на микробуса, съобщи кметът на Средец Иван Кичев.  Има ранени мигранти, които са откарани в Бургас.

публикувано на 27.08.24 в 11:52
Мила Мошелова

Мила Мошелова: Никой не задава посока, няма визия къде искаме да стигнем

" Не виждаме никой да задава посока, няма визия къде искаме да стигнем ", заяви пред БНР политологът Мила Мошелова. "Непрекъснато при всички избори говорим за апатия, за отказване, за умора и т.н. Истината е, че България е в един момент от развитието си, в който нямаме ясна цел. Членове сме на ЕС и НАТО, но някак няма нищо от другата страна на..

публикувано на 27.08.24 в 11:26

Пеевски критикува Радев за отменения указ за Горица Грънчарова-Кожарева

"Много ми е интересно да се провери как "мистър кеш" – Радев е отменил указа за предишната посочена премиерка. В този момент, в който той наруши Конституцията, той на практика не е президент. Това може да си го проверите! Той е нарушил Конституцията! Аз се изненадвам, че никой не реагира от колегите. Той вече е в пълно нарушение на Конституцията и..

публикувано на 27.08.24 в 11:22