Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дан Мирон: Едва ли скоро ще се разделим с пандемията, ваксините остават най-надеждното средство

Плюсове и минуси на ваксинацията на деца в Израел

Проф. Цвика Гранот: Всички други ваксини за деца са по класически технологии, а тези срещу Covid - по експериментална и напълно нова

Израел започна кампания за ваксиниране срещу коронавирус на децата между 5 и 12 години. На снимката: Поставяне на ваксина на дете в Йерусалим, 23 ноември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел реши да затвори страната за чужденци в продължение на 14 дни. Мярката влезе в сила от полунощ и има за цел да ограничи разпространяването на новия вариант на Covid-19 Омикрон.

В страната вече има потвърден един такъв случай, други 7 души се проверяват. 

На този фон през миналата седмица започна ваксинирането на израелските деца на възраст между 5 и 12 години. Израел е втората страна в света след САЩ, в която масовото ваксинират толкова малки деца. 

Призивът за ваксиниране на децата обаче предизвиква сериозни спорове както сред родителите, така и сред педиатрите.

Кампанията по медиите за ваксинирането на децата не е особено интензивна. Все още осигурените дози ваксини на „Пфайзер“ за деца са едва 10 000.

Практикуващи детски лекари категорично отказаха да отговарят на въпроса ни: какви са плюсовете и минусите от ваксинирането на толкова малки деца. Отговори успяхме да получим на конгреса на педиатрите, който се състоя миналата седмица в Тел Авив.

Първият ни събеседник е проф. Дан Мирон, съветник по детски инфекциозни заболявания в болниците в Афула и Наария в Северен Израел.

„Децата трябва да се ваксинират. Понякога болестта преминава леко и безсимптомно, но последствията от нея често са по-сериозни от самото й протичане. Засяга най-вече сърдечно-съдовата и дихателната им система. Израел е една от страните с най-голям процент имунизирани възрастни. В последно време част от хоспитализираните са се заразили от децата си, които посещават училище или детската градина. Против затварянето на учебните заведения съм и срещу дистанционното обучение на толкова малки деца, които пречи на социализацията им. „Домашният им затвор“ може да доведе до обездвижване, с всичките му последици, и до психически отклонения. Едва ли скоро ще се разделим с пандемията. Тя има своите пикове и спадове. Не се знае точно какви мутации ще се появят, дали няма са се наложи самите ваксини да се изменят в съответствие с това. Който си мисли, че сме овладели болестта, дълбоко се лъже. В близките 2 години нашия живот ще продължава да е под знака на коронавируса. Надавам се да изобретят лекарства, но за сега най-надеждното средство си остават ваксините.“

„Като най-често изтъкван довод „против“ се сочи фактът, че фирмите, разработили ваксини за деца, не са наясно със страничните им ефекти. При четвъртата вълна (в Израел тя беше в края на август и през септември) най-тежко боледуваха децата. Щом тази ваксина е добра и за рисковите групи и за възрастните, не виждам защо да не може да бъде използвана в детски дозировки за най-малките. Опасенията са, че твърда бързо са разрешили използването й. В САЩ заболеваемостта у децата е спаднала рязко. Да не забравяме, че въздействието де факто е след 3 седмици. Сега при нас има спад на болните, но не може да прогнозираме епидемиологичната обстановка след 3 седмици, да не говорим след 6, когато ефективността на ваксината от първата доза може да намалее. Може да се наложи и бустерна ваксина. Някои родители са съгласни да имунизират децата само преди пътуване в чужбина. Те изчакват, да не би до лятото ефективността на ваксината да намалее. При другите имунизации: против едра шарка или детски паралич, не изчакват да има епидемиологична вълна, за да имунизират децата. Правят го преди това“, коментира проф. Мирон.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доста по-предпазлив в оценката си е проф. Цвика Гранот от Йерусалимския университет.

„Като лекар бях привърженик на имунизиране на възрастните и хора в рискови групи, независимо от възрастта. Самият аз съм ваксиниран. Но като педиатър считам че ваксината е базирана на сравнително кратки изследвания: върху 1500 деца, от които половината са получили плацебо. Всички други ваксини за деца са по класически технологии, а тези срещу ковид по експериментална и напълно нова. Защо да я изпитват върху нашите деца? Поне 20 години са нужни да се разберат страничните й ефекти. Против съм здрави деца да бъдат масово ваксинирани за болест, която сравнително малко засяга подрастващите. В цял Израел само 150 деца са починали от коронавируса, при това са имали и други тежки заболявания. Рисковите групи трябва да се ваксинират, но не и масово всички, освен ако се появи щам, опасен за деца. Не трябва да се подлага на изпитание младото поколение, за да се защитят възрастните! Големият ни късмет в Израел е, че имахме правото и възможността да се ваксинираме между първите в света. Но това е наше право, а не задължение“, изтъква проф. Гранот.

Като лекар се опитвам да дам на родителите пълната картина с плюсовете и минусите. Те са достатъчно интелигентни, носят пълна отговорност за децата си и ще решат как да постъпят.“

Според телефонно изследване с 500 родители, проведено от болничната каса „Макаби“, малко над 40 на сто от тях са съгласни да ваксинират децата им, около 30 на процента се колебаят, а останалите са категорично против.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33