Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не всичко знаем за ваксините, а малките деца боледуват леко

Д-р Калин Лисички: Ваксинирането на деца между 5 и 12 години е доста дискусионно

Въпросът е трябва ли да жертваме децата си, за да осигурим комфорт на възрастните, казва педиатърът

Д-р Калин Лисички
Снимка: Ани Петрова

Трябва много внимателно да подходим с ваксините срещу Covid в групата между 5 и 12-годишна възраст, особено ако новият вариант Омикрон не засяга по-често и по-тежко децата, трябва да се съобразим. Това мнение изрази пред БНР д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

За децата между 12 и 17 години ваксинирането е оправдано, смята специалистът. По думите му това става с дозата за възрастни.

„Но за групата между 5 и 12, като имаме предвид, че все пак не всичко знаем за ваксините, и като имаме предвид, че тези деца боледуват леко и шансът да имат тежки усложнения е относително минимален, въпросът е доста дискусионен – не само за България – в нас по принцип дискусия няма, ние сме против ваксините, но и в САЩ и в Израел има педиатри, включително водещи, които не са съвсем съгласни, че тези деца трябва да се ваксинират. Макар че препоръките на СЗО, на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ и на Европейската агенция по лекарствата са еднопосочни.“

„Действително децата боледуват леко, особено тези между 5 и 12-годишна възраст. Израел пуснаха една статистика, че те имат от началото на пандемията фатално завършили деца с Covid само 150 на фона на милиони боледуващи. И въпросът тук е трябва ли да жертваме децата си, за да осигурим комфорт на възрастните. И на този въпрос не съм убеден какъв отговор ще може да се даде“, подчерта д-р Лисички в предаването „Преди всички“.

На въпрос има ли интерес за ваксиниране на най-малките деца от тази възрастова група, педиатърът поясни:

„Имаме възможност да ваксинираме, но на практика интересът е минимален, за ваксиниране.“

Запитан за страничните ефекти от ваксините при децата, д-р Лисички уточни, че те са обичайните, но при едно дете се е наложила хоспитализация, защото е било с главоболие и повръщане след поставена ваксина срещу коронавируса.

„Рисковите групи на хроничните заболявания трябва да се ваксинират по принцип, добре е да се ваксинират“, допълни той.

Относно интереса към противогрипните ваксини д-р Калин Лисички отбеляза:

„По принцип за грипа в България антиваксърството е водещо. Ние по правило имаме и за възрастните много нисък процент имунизирани за грип и предните години, не само сега. Някъде около 3-3,5%, не повече, от българите се ваксинират срещу грип. Прави ми впечатление, че тези, които имат две дози например на „Пфайзер“, те питат и за трета бустерна доза, те питат и за грипни ваксини. Останалите не се интересуват.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45