Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ела и ти" - да подариш и получиш приключения

За организацията, която подарява на хора в неравностойно положение разходки през пещери, катерене и други силни емоции

„Тези хора са един учебник, едно богатство, помагат ми да открия света и да го видя през едни различни очи по начин, по който не бих могла да го видя“, така коментира Гергана Дойчинова от Фондация „Ела и ти“ хората в неравностойно положение.

По професия тя е химик-инженер и кореспондент на Радио Ватикана, но от 17-годишна се занимава с доброволчество. За нея то е естествена част от живота. Доброволчеството означава просто да дадеш малко от своето време, за да зарадваш някого, смята Гергана.

Фондация „Ела и ти“ за подкрепа на хора в неравностойно положение е създадена през 2017 г., като името е избрано неслучайно – то е призив към хората с увреждания да станат част от едно незабравимо екстремно изживяване.

Идеята се ражда при срещата на Гергана Дойчинова от „Ела и ти“ с Иво Колчаков от „Планинско спасяване – област Пазарджик“. Те решават да помагат на хора в неравностойно положение да посетят различни пещери в България.

Първото приключение се състояло в пещера Съева дупка. То се провело спонтанно, но оставило толкова силен отпечатък у всички, че дало тласък на последвалите го събития. В началото хората в неравностойно положение се страхували, чувайки думата пещера, но впоследствие те се впуснали в изживяванията с помощта на доброволците от Фондацията.

Едни от редовните участници в приключенията са Станислава, момиче с двигателни проблеми, и майка ѝ Маламка. С помощта на „Ела и ти“ двете досега са посетили пещерата Бачо Киро, Фотинските водопади, водопада Скаловитец и пещерата Проходна. Маламка сподели, че

тези приключения дават смисъл в ежедневието на дъщеря ѝ Станислава. 

По нейни думи чрез тези събития дъщеря ѝ се чувства нормална и успява да стигне до най-труднодостъпните места. Преди е виждала пещерите само по телевизора, а чрез Фондацията е успяла да ги види и на живо и да се докосне до тях.

Всяко екстремно изживяване изисква добра подготовка и големи физически усилия от страна на доброволците, тъй като всеки човек в неравностойно положение трябва да бъде носен на носилка от шест човека. Въпреки това доброволците се справят винаги, защото знаят, че с тяхна помощ хората с увреждания ще успеят да видят нещо ново и това ще бъде причината за усмивката им. От своя страна, помагайки на хората в неравностойно положение, доброволците получават възможността да опознаят света на другия и по този начин се изграждат силни връзки между всички участници.

Затова и от Фондацията залагат много на връзката човек-човек. За организаторите е важно хората да полагат усилия за останалите.


Гергана Дойчинова нарича доброволците „едно голямо сърце“. 

Тя сподели, че те помагат безкористно и безрезервно в замяна на една усмивка. За тях няма по-голям подарък от това, каза тя.

По нейни думи нови доброволци винаги има, а част от сегашните - Снежи и Кристин - споделиха, че помагат на хората с увреждания, защото виждат, че трудът им има смисъл. Те коментираха, че всяко едно събитие носи радост на хората в неравностойно положение и усмивката не слиза от лицата им. Те не приемат всичко за даденост и всяко събитие за тях е един малък празник.

„Не осъзнаваме колко трябва да сме благодарни на съдбата, че имаме възможността да сме свободни“, каза Снежи.

Кристин коментира, че за нея е важно, че на събитията, организирани от Фондация „Ела и Ти“, всички хора са едно цяло и не се разграничават на хора с увреждания и хора без. Тя добави, че се е запознала с много нови хора, с които поддържа контакт почти ежедневно. Според нея в България има много хора, които са готови да дадат от себе си безусловно време, идеи и ресурси, за да помагат.

Гергана Дойчинова сподели, че баща на момиче в неравностойно положение е казал по време на едно от събитията: „Аз никога не съм я виждал толкова щастлива и толкова усмихната за всичките години, които е с нас.“ Тя коментира, че такива изживявания дават нов заряд в живота на участниците - както на хората в неравностойно положение, така и на помагащите им. 


В някои приключения хората с увреждания са пример за подражание на доброволците. Пример за това е посещението на пещера Проходна, където доброволците се страхували да се издигнат до окната на пещерата, но страхът преминал, щом видели, че хората в неравностойно положение не се притеснявали от височината. Така и двете страни преодоляват своите страхове – доброволците – страха си от високо, а хората в неравностойно положение – страха си да се оставят в ръцете на някого. Така събитията са поучителни и за двете страни.

Гергана Дойчинова коментира още, че, за съжаление, тези събития не се провеждат толкова често. Стремежът на Фондацията е да има по едно такова събитие всеки месец. По думите ѝ ще успеят да реализират тази цел в близките години.

Тя допълни, че природните и културни забележителности в България не са много добре адаптирани за хора с увреждания. От Фондацията посещават неадаптираните места с помощ на доброволците, но според нея е необходимо все повече забележителности да бъдат адаптирани.

Целия разказ за приключенията, подарявани от "Ела и ти", можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52
Проф. Вихра Миланова

Проф. Миланова: Пациентите с шизофрения не са по-опасни от много други хора без психично заболяване

Пациентите с шизофрения не са по-опасни от много други хора без психично заболяване. Около 15 на сто от болните с тази диагноза, които получават добра грижа, могат да живеят независимо и пълноценно . Повече от половината обаче са обект на стигма и дискриминация - "това са хора, които по някакъв начин са белязани и не могат да живеят като..

публикувано на 11.04.24 в 01:22

(Не)очаквано добра комбинация: Световното по вино и изкуственият интелект

През лятото в Мексико се задава т. нар. Световно по вино, Concours Mondial de Bruxelles, 30-годишен международен конкурс , който пътува по земното кълбо от две десетилетия. През 2024 г. шампионите сред очакваните 10 000 вина ще се избират с помощта и на изкуствен интелект. Технологиите отдавна са навлезли в различните..

публикувано на 09.04.24 в 21:34

Как ще се прилага законодателството за изкуствения интелект?

Как ще се прилага законодателството за изкуствения интелект, след като Европейският парламент одобри законодателен акт за ИИ? Очаква се промените да влязат в нашето законодателство към 2026 година. Забрана за използване на ИИ има в сфери, които застрашават правата на гражданите , системи за биометрична категоризация, основани на нецеленасочено..

публикувано на 09.04.24 в 11:20