Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ела и ти" - да подариш и получиш приключения

За организацията, която подарява на хора в неравностойно положение разходки през пещери, катерене и други силни емоции

„Тези хора са един учебник, едно богатство, помагат ми да открия света и да го видя през едни различни очи по начин, по който не бих могла да го видя“, така коментира Гергана Дойчинова от Фондация „Ела и ти“ хората в неравностойно положение.

По професия тя е химик-инженер и кореспондент на Радио Ватикана, но от 17-годишна се занимава с доброволчество. За нея то е естествена част от живота. Доброволчеството означава просто да дадеш малко от своето време, за да зарадваш някого, смята Гергана.

Фондация „Ела и ти“ за подкрепа на хора в неравностойно положение е създадена през 2017 г., като името е избрано неслучайно – то е призив към хората с увреждания да станат част от едно незабравимо екстремно изживяване.

Идеята се ражда при срещата на Гергана Дойчинова от „Ела и ти“ с Иво Колчаков от „Планинско спасяване – област Пазарджик“. Те решават да помагат на хора в неравностойно положение да посетят различни пещери в България.

Първото приключение се състояло в пещера Съева дупка. То се провело спонтанно, но оставило толкова силен отпечатък у всички, че дало тласък на последвалите го събития. В началото хората в неравностойно положение се страхували, чувайки думата пещера, но впоследствие те се впуснали в изживяванията с помощта на доброволците от Фондацията.

Едни от редовните участници в приключенията са Станислава, момиче с двигателни проблеми, и майка ѝ Маламка. С помощта на „Ела и ти“ двете досега са посетили пещерата Бачо Киро, Фотинските водопади, водопада Скаловитец и пещерата Проходна. Маламка сподели, че

тези приключения дават смисъл в ежедневието на дъщеря ѝ Станислава. 

По нейни думи чрез тези събития дъщеря ѝ се чувства нормална и успява да стигне до най-труднодостъпните места. Преди е виждала пещерите само по телевизора, а чрез Фондацията е успяла да ги види и на живо и да се докосне до тях.

Всяко екстремно изживяване изисква добра подготовка и големи физически усилия от страна на доброволците, тъй като всеки човек в неравностойно положение трябва да бъде носен на носилка от шест човека. Въпреки това доброволците се справят винаги, защото знаят, че с тяхна помощ хората с увреждания ще успеят да видят нещо ново и това ще бъде причината за усмивката им. От своя страна, помагайки на хората в неравностойно положение, доброволците получават възможността да опознаят света на другия и по този начин се изграждат силни връзки между всички участници.

Затова и от Фондацията залагат много на връзката човек-човек. За организаторите е важно хората да полагат усилия за останалите.


Гергана Дойчинова нарича доброволците „едно голямо сърце“. 

Тя сподели, че те помагат безкористно и безрезервно в замяна на една усмивка. За тях няма по-голям подарък от това, каза тя.

По нейни думи нови доброволци винаги има, а част от сегашните - Снежи и Кристин - споделиха, че помагат на хората с увреждания, защото виждат, че трудът им има смисъл. Те коментираха, че всяко едно събитие носи радост на хората в неравностойно положение и усмивката не слиза от лицата им. Те не приемат всичко за даденост и всяко събитие за тях е един малък празник.

„Не осъзнаваме колко трябва да сме благодарни на съдбата, че имаме възможността да сме свободни“, каза Снежи.

Кристин коментира, че за нея е важно, че на събитията, организирани от Фондация „Ела и Ти“, всички хора са едно цяло и не се разграничават на хора с увреждания и хора без. Тя добави, че се е запознала с много нови хора, с които поддържа контакт почти ежедневно. Според нея в България има много хора, които са готови да дадат от себе си безусловно време, идеи и ресурси, за да помагат.

Гергана Дойчинова сподели, че баща на момиче в неравностойно положение е казал по време на едно от събитията: „Аз никога не съм я виждал толкова щастлива и толкова усмихната за всичките години, които е с нас.“ Тя коментира, че такива изживявания дават нов заряд в живота на участниците - както на хората в неравностойно положение, така и на помагащите им. 


В някои приключения хората с увреждания са пример за подражание на доброволците. Пример за това е посещението на пещера Проходна, където доброволците се страхували да се издигнат до окната на пещерата, но страхът преминал, щом видели, че хората в неравностойно положение не се притеснявали от височината. Така и двете страни преодоляват своите страхове – доброволците – страха си от високо, а хората в неравностойно положение – страха си да се оставят в ръцете на някого. Така събитията са поучителни и за двете страни.

Гергана Дойчинова коментира още, че, за съжаление, тези събития не се провеждат толкова често. Стремежът на Фондацията е да има по едно такова събитие всеки месец. По думите ѝ ще успеят да реализират тази цел в близките години.

Тя допълни, че природните и културни забележителности в България не са много добре адаптирани за хора с увреждания. От Фондацията посещават неадаптираните места с помощ на доброволците, но според нея е необходимо все повече забележителности да бъдат адаптирани.

Целия разказ за приключенията, подарявани от "Ела и ти", можете да чуете в прикачения звуков файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проект на 
Паметника на жертвите на комунизма

Български граждани от турски произход настояват да се търси отговорност за виновните за Възродителния процес

Български граждани от турски произход, представители на Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите протестираха пред Съдебната палата. Протестът е срещу прекратяването на досъдебното производство срещу висши партийни функционери на БКП, отговорни за Възродителния процес. То е прекратено след..

публикувано на 03.07.22 в 16:59

12 учители получиха грамоти за иновативните си начини на преподаване

Преди дни Българската асоциация за информационни технологии връчи за пореден път наградата от конкурса „Дигитални новатори в образованието“. 12 учители получиха грамоти в 4 категории за иновативните си начини на преподаване. Петя Велева: Технологиите имат потенциала да оптимизират учебния процес Александра Стефанова е начален учител в..

публикувано на 03.07.22 в 15:07
Фестивал на обредните хлябове

Майсторки на обредни хлябове показаха уменията си в Русе

Регионалният исторически музей в Русе организира за първи път Фестивал на обредните хлябове, който се проведе на крепостта на Средновековния град Червен. Капанци и хърцои участваха в замесването на хлябове. Кумичен кравай правят в Търновско за Великден Десетки участници от Русенска и съседните области се включиха в първия Фестивал на..

публикувано на 03.07.22 в 12:29
Класна стая на открито

В Столичното училище "Хаджи Димитър" е изградена класна стая на отрито

След изолацията от Covid-19 Ковид-19 се откроява повишен интерес към създаване на класни стаи на открито в детските градини и училищата в страната. Те отговарят на нуждата от игра и учене навън. Голяма част от площадките се изградени с държавно финансиране, като неправителственият сектор взима участие. Освен срещата с природата и провеждане..

публикувано на 03.07.22 в 08:53
СУПНЕ „Фридрих Еберт“

Десетокласници от училище "Фридрих Еберт" участваха в създаването на книга

Биографиите на 71 военни дейци,оставили следа в историята на Русе и развитието на българската армия събраха в книга десетокласници от СУПНЕ "Фридрих Еберт". Книгата "За род и родина" е издадена със съдействието на Министерството на образованието и Министерството на отбраната. Първите следвоенни части са създадени и разположени в Русчук, каквото..

публикувано на 02.07.22 в 17:40
Пофесор Неделчо Цачев

Неделчо Цачев: Подценяването на мекотъканната травма може да доведе до болезнени симптоми

"Битовите инциденти в летния или по-скоро в пролетно летния сезон се характеризират с леки битови травми", каза за БНР  професор Неделчо Цачев, ръководител на Катедра "Ортопедия, травматология" във Военно-медицинска академия. По думите му увредата на меките тъкани може да бъде много сериозна. Във ВМА спасиха крака на пациент чрез 3D имплант..

публикувано на 02.07.22 в 15:14
Плаж Велека

Надежда Серафимова, Росица Димитрова и Ели Димитрова описаха в книга пътешествия

"57 обекта сме включили в книгата като пропорционално разделихме поравно броят, който всяка от нас да опише красивите кътчета", каза за БНР Надежда Серафимова от блога "Тефтерчето на един пътешественик", тя е участвала в подготовката  на изданието "Най-красивите кътчета по Черноморието", което съдържа 150 фотографии. В подготовката на книгата са..

публикувано на 02.07.22 в 13:30