Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кампанията по безплатно силанизиране продължава до 10 декември

Затрудниха ли Covid мерките безплатното силанизиране на зъбите на децата

Николай Шарков: Не съм съгласен, че в момента има затруднен достъп до програмата

Снимка: Незабравка Кирова

Осем са стомалотозите в Силистренско, които до края на седмицата ще работят по кампанията за безплатно силанизиране на зъбите на деца от 5 до 8 годинки. Националната програма работи у нас вече десета година, но предизвикателствата на времето затрудняват реализирането й.

Мерките свързани с COVID-пандемията възпрепятстват денталните специалисти и те не могат да посещават детски градини и училища, за да правят разяснителна кампания. Ако до скоро в Силистренско са били силанизирани зъбите на по 500 деца годишно, тази година се очертава програмата да завърши с много по-малко, тъй като до миналата седмица те са били едва 160, посочи пред БНР координаторът на програмата ма Силистренска област д-р Мария Стойчева.

"Много лошо вървят сега нещата. А и родителите в момента не са ангажирани. Отчаяна съм. Питат след като мине кампанията. Трябва по-голяма разяснителна кампания", категорична е д-р Стойева.

Статистиката сочи, че при силанизирани зъби опасността от поява на кариеси намалява от 55 до 70 %.
"Стартиралата преди десет години кампания за силанизиране е първата в България от близо 25 години насам за профилактика на състоянието на децата и техните зъби. Кампанията е много успешна досега", коментира пред БНР д-р Борислав Миланов, главен секретар на Българския зъболекарски съюз.
Този вид профилактика за запазване на детските зъби от кариеси е безплатна за родителите. Тазгодишната е кампания е вече към края си, но следващата ще започне през септември догодина.

БНР

"Програмата за силанизиране е на Министерството на здравеопазването и се приема от Министерски съвет. БЗС подкрепя програмата. Съпътстващото министерство е Министерство на образованието. Не съм съгласен с коородинаторът ни в Силистра, че в момента има затруднен достъп",  коментира темата пред БНР д-р Николай Шарков, председател на БЗС.


"Всяка година се изпраща писмо до МОН и директорите, което позволява на 400- те стоматолози, които работят по програмата да имат достъп до детски градини и училища. И това се направи и тази година.

Проблемът идва от страха на родителите да посещават и лекар и специалист по дентална медицина. Макарче опасността да се заразиш с Covid e най-малка в зъболекарските кабинети. Там е много добре дезинфекцирано.

Кампанията по безплатно силанизиране на деца от 5 до 8 години на първите постоянни дъвкателни зъби продължава до 10 декември", подчерта д-р Шарков.

Той призова родители да отведат децата си.  Адресите, телефоните и населените места, където работят лекарите по дентална медица са на сайта на Националната програма за силанизация. 140 хиляди деца са преминали по програмата досега и са поставени силанти на половин милион детски зъби.

Още по темата в звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-кметът на София Дончо Барбалов

Начало на данъчната кампания в София, плащаме и онлайн

Започна данъчната кампания в София. Жителите на града могат да плащат данъците си и онлайн. Освен в данъчните служби, данъци могат да се платят през страниците на Столичната община и през страницата на НАП, чрез Интернет банкиране и на касата на Easy Pay, където обаче се плаща и такса. Такса се заплаща и при Интернет банкирането. „Отчетено е, че..

публикувано на 27.01.22 в 11:07

Албена Симеонова: Дребни земеделци ще се дерегистрират заради вдигането на осигурителния праг

Дребни земеделски производители ще се дерегистрират като такива заради драстичното скачане на минималния осигурителния праг от 1 април. За това предупреди в интервю за БНР Албена Симеонова, биопроизводител, представител на Българската асоциация „Биопродукти“. Увеличава се минималният осигурителен праг на земеделските производители..

публикувано на 27.01.22 в 07:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за Европа и за това какво трябва да се промени. „НАШАТА ЕВРОПА" е проектът..

публикувано на 26.01.22 в 14:25

Пътни неволи в Смолянско

Ще се възнагради ли 50-годишното търпение на жители на Смолянско? До края на годината се очаква да бъде завършен ремонтът на пътя Загражден-Белица, за който няма решение от половин век. АПИ планира ремонт на 150 км пътища в Смолянско      В програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г. е предвидено да бъде обявена и обществена..

публикувано на 26.01.22 в 13:01

В Силистра откриха мястото, където е поставен първият камък на Дуросторум

Археологическо откритие в Силистра хвърля нова светлина върху най-ранния период на римската фортификация на Дуросторум - днес Силистра.То е направено по време на изпълнение на ВиК проект. Открити са част от западната кула на северната порта и каналът, минавал под портата на легионния лагер , разположен да пази границата на Римската..

публикувано на 26.01.22 в 11:35

Фермерските пазари се развиват и извън сферата на търговията

На 21 септември 2013 година се проведе първият пазар на фермери на Римската стена в София. „ Първият пазар беше с трима производители . Ние поканихме 30, но дойдоха 3-ма, защото може би повечето не вярваха, че има смисъл от това, но тези тримата останаха доволни. Дойдоха много хора, които искаха да си купят храна от производителя“, каза..

публикувано на 25.01.22 в 18:38

Защо са върнати двата проекта за консервация на Небет тепе

"Забележките са сериозни. Аз бих ги коментрал и с кмета на Пловдив. Сериозността на тези забележки е от това, че т.нар. проект за консервация и реставрация на практика са едни празни чертежи. По тях няма нанесени никъде описаните в записките консервационно-реставрационни работи", коментира темата пред БНР арх. Петър Петров, директор на Националния..

публикувано на 25.01.22 в 15:26
Подкасти от БНР