Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа":

Минималната работна заплата да бъде 750 лева догодина

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата догодина трябва да бъде поне 750 лева, заяви в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. По думите й цената на труда в България е силно подценена, а аргументът на работодателите, че с по-сериозното увеличаване на възнагражденията на служителите им ще се подкрепи още по-силна инфлация, е несъстоятелен. „Инфлацията вече расте и то не заради по-високите заплати, а заради поскъпването на природния газ и електроенергията“, коментира Григорова. 

Без таван за максималния доход 

Според Ваня Григорова не трябва да се поставя максимално ограничение върху пенсионните осигурителни плащания, а всеки да плаща толкова високи осигуровки, колкото е и месечният му доход. „Това е солидарният модел на пенсионна система. Мислим си, че сме солидарни с човек, изпаднал в затруднение, когато му подхвърлим няколко монети, но не проявяваме никаква солидарност, когато става дума за пенсионната система, коментира Григорова. Според нея таван на пенсиите трябва да има, но не и на осигурителните плащания, които всеки човек прави спрямо доходите си. 

В някои държави максималният осигурителен праг е функция от минималната работна заплата, допълни Григорова. 


Бизнесът се оплаква от липса на служители, но не иска да им плаща – защо? 

Григорова се противопостави и на тезата, че работодателите не могат да плащат много по-висока минимална работна заплата. „Ако човек наистина иска да си купи нещо, той е готов да плати цената за него. Бизнесът казва, че няма достатъчно работници, но не е готов да им плати минимум 750 лева. Това не е истинско търсене на служители“, заяви представителката на КТ „Подкрепа“. Според нея истинско доказателство за тезата й е фактът, че все още много хора търсят препитание в чужбина, тъй като не могат да го намерят у нас.  

Не на десния популизъм! 

Ваня Григорова определи изказването на Асен Василев (бивш служебен финансов министър и вероятен вицепремиер и министър на финансите в новия кабинет), че трябва да се съкратят 30 000 души от администрацията като „десен популизъм“. Според Григорова, ако Василев смята, че цитираното число е 15 % от администрацията, е в голяма грешка. Реално държавната администрация е около 90 000 души, няма как да се съкрати една трета от нея, категорична е тя. По думите й около 11 000 са незаетите щатове в администрацията, а много хора, които явно Василев слага в сметките, са общински служители. 

В България са наети 400 инспектори по труда, които дори и да работят денонощно, няма как да проверят всички фирми, коментира Григорова и попита реторично как тогава държавата гарантира спазването на трудовите права. 


Нови министерства, но по-малко чиновници?! 

„Вече видяхме реформата „Дянков“ в администрацията. Той уволни хора, които работят на терен и направи политически назначения“, припомни синдикалистката. По думите й това не е реформа на администрацията. „Как може да се създават нови министерства, а да се претендира за съкращаване на държавната администрация? Това е едно от противоречията в програмата на бъдещите управляващи“, каза още Ваня Григорова. 

Цялото интервю с нея може да чуете в звуковия файл.

Всички епизоди на подкаста "На всяка цена" ще намерите:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00