Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Сърчаджиева: Не може хората на изкуството да са последна дупка на кавала

Надеждата, вярата в доброто, любовта са опорите, върху които стъпва актрисата Александра Сърчаджиева в трудни за нея моменти. 

Моноспектакълът ѝ "На живо" по текст на Яна Борисова е биографична пиеса, която разказва за най-трудните и най-хубави мигове в живота на актрисата. Представлението ще излезе и извън сцената - домакин в "Сълза и смях", предстоят срещи с публиката в Скопие, Лондон, Милано, Хага. 

"Много съм критична към себе си и държа близките ми да са критична към мен", сподели Алекс в предаването "Хоризонт за вас". 

Определя себе си като толерантен родител и не иска дъщеря ѝ София да бъде актриса

"Този път е труден в нашата държава. У нас културата, образованието и медицината са на последно място. Нещата за хората на културата не са розови, но ние мълчим и продължаваме да работим, независимо дали играем пред 5 или пред 500 човека... Не може хората на изкуството да са последна дупка на кавала. Театърът възпитава. Не можем да се сещаме за хората на изкуството, когато някой си отиде. Не е редно хора, направили много за нашата държава, да живеят в мизерия". 

Интервюто с Александра Сърчаджиева можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев- маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композиторът и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 години. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература...

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38