Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саша Безуханова: Отваря се нова глава в политическия процес в България

Саша Безуханова
Снимка: Красимир Мартинов

"Кирил Петков е решителен, вярвам, че е искрено мотивиран в това да проведе градивна реформа в България". Това каза пред БНР Саша Безуханова, лидер на гражданската платформа MOVE.BG. Новият премиер е един от съоснователите на платформата. 

Тя изрази надежда, че се отваря нова глава в политическия процес в България

"Обществото е разнолико и е необходимо да има съучастие, съзидателност на представителства, включително и политически, надявам се и обществени, за да има основа, върху която може да се гради. Неизбежно ще има ремонт. Честно е да дадем шанс на тези хора". 

По думите ѝ правителството още с конструкцията си дава заявка за това да проведе в спешен порядък дълго отлаганата реформа в администрацията, която да осигури дигитално управление и оптимизация на процесите

В предаването "Нещо повече" Безуханова допълни: 

"Доскоро имаше други стандарти, този кабинет изглежда като да увлече българите в една по-различна посока. Надявам се идеята за свобода да окуражи много хора да живеят като свободни хора... Светът преминава в период на фундаментална трансформация във всяко едно направление". 

Според нея правителствата в света, не само нашето, са тези, които ще преведат държавите си през този преходен период

"Би трябвало политическите, административните, икономическите системи да бъдат предефинирани, за да могат да обслужват нуждите на новото време, защото живеем в една особена ситуация, в която настъпва нов свят, но той се управлява от системи, които са конструирани за друга епоха". 

Интервюто със Саша Безуханова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две смолянски момчета предотвратиха голям пожар

Двете момчета снощи към 17.30 ч били на терасата на къща, на ул. "Станковица", когато видели гълъб да се удря в кабели на електрически стълб, в непосредствена близост до боровата гора край къщите. Птицата се заплела в жиците и от електропровода започнали да излизат искри. За секунди тревата се запалила и пламнал пожар. В близост имало стари..

публикувано на 26.08.24 в 15:30

Канада е готова да наложи аналогични на американските мита върху вноса на китайски електромобили

Канада е готова да наложи нови мита върху произведените в Китай електрически автомобили, алуминий и стомана, съобщи Блумбърг, като се позова на "запознати с въпроса". Според тях правителството планира да обяви 100% данък върху китайските електромобили, изравнявайки митата, наложени от САЩ, и мита от 25% върху вноса на стоманата и алуминия...

публикувано на 26.08.24 в 15:27
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Кражбите на вода и лошото управление на МОСВ са причини за водния режим в страната

Кражбите на вода са главната причина за безводието в България и то не само по водопроводните системи, за които се твърди, че имало загуби. По изявление на бивш министър на МРРБ от язовир "Черни Осъм", откъдето е водата за Плевен, има над 1000 незаконни включвания и това става със знанието на ВиК операторът, и от тези незаконни включвания..

публикувано на 26.08.24 в 15:11

Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна

Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна в последните седмици. Разрушена е и комунална инфраструктура. Масивна руска атака с дронове и ракети срещу Украйна При атаката са били ударени енергийни съоръжения в най-малко четири украински региона - Запорожие, Суми, Ровне и Лвов. Нападението е засегнало..

публикувано на 26.08.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

Санкциониран руски танкер е засечен да прехвърля втечнен газ в открито море

Санкциониран от Съединените щати танкер с руски втечнен газ е засечен да прехвърля товара си на друг кораб в открито море, предаде "Ройтерс“. Втечненият газ, произведен в Русия, е обект на санкции заради водената от Москва война срещу Украйна. Москва успява да продължи износа си чрез заобикаляне на наложените санкции, става ясно от..

публикувано на 26.08.24 в 14:49

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон. Предложението за Закон за пазарите на криптоактиви трябва да въведе някои европейски регулации, пишат в мотивите си вносителите. Общественото обсъждане е до средата на септември. Комисията за финансов надзор (КФН) ще контролира всички дейности на създателите на токени и..

публикувано на 26.08.24 в 14:46

Огнян Стефанов: Липсва гражданският отпор, затова нищо не се променя

От МВР зависи много , заяви пред БНР журналистът Огнян Стефанов. Той коментира новия състав на служебния кабинет на Димитър Главчев и в частност предложения за вътрешен министър - Атанас Илков:  "Не се ръководя от това кой какви постове е заемал, а от резултатите, които е постигнал или не е постигнал. Атанас Илков години наред е работил в..

публикувано на 26.08.24 в 14:17