Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Цените не трябва да се замразяват, а да се управляват грамотно

Енергийният експерт призова да се използват резервите в системата, така че ценовият натиск от скъпия ток да е по-поносим

Снимка: БНР

Няма изгледи до март цените на тока на борсите да се променят. Те ще бъдат високи основно защото са движени от високите цени на природния газ. Това обясни пред БНР Антон Иванов, председател на Българския енергиен и минен форум.

„Докато не намалеят цените на природния газ, няма шанс на европейските борси цените на електрическата енергия да спаднат.“

Според Иванов предложеното от КЕВР увеличаване на цените на тока за бита и парното от 1 януари трябва да бъде съпътствано от редица други мерки, включително тези за ДДС, „за да не се получи доста съществено увеличение на разходите за енергийни нужди на семействата“.

Експертът смята, че не трябва да се замразяват цените, а да се постъпи по-грамотно, като ги управляваме така, че да ни тежат по-малко.

Замразяването на цените е много красиво като речитатив, но фактически ще ни доведе много тежки проблеми. Замразяването на цените определено не е механизъм, който ще ни помогне и със сигурност ще е механизъм, който ще бъде обект на много тежки разговори с Европейската комисия най-малкото.“

Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че не може да се поддържат ниски цени у нас, при положение, че в цяла Европа те растат главоломно, коментира Антон Иванов в предаването „Преди всички“. 

По думите му трябва да се използват резервите в системата, така че „това увеличение и този ценови натиск да е много по-поносим“.

Ако делът на АЕЦ „Козлодуй“ беше увеличен на регулирания пазар, то тогава щеше да се освободи от фонд „Сигурност на енергийната система“ и очакването за отрицателни цени, за отрицателна добавка на задължения към обществото можеше да се осъществи. Само отрицателна добавка може да доведе до подкрепа на бизнеса и намаляване на неговите цени“, заяви Иванов.

Запитан реалистично ли е поисканото от АИКБ подпомагане на небитовите потребители с 217 лева за мегаватчас Антон Иванов посочи:

„Търсейки разумен баланс на приходите и разходите на държавно ниво може да не допуснем части от бизнеса да пострадат по начин, по който после ще бъде много трудно да бъде възстановен.“

Снимка: БГНЕС

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30

Последователи на Петър Дънов се събират в Априлци за празника на паневритмията

"Първото нещо е да се събуди доброто в себе си , мира и хармонията със себе си, природата, с всички, които ни заобикалят.   Стремежът е всеки друг на оживи тази доброто е част от промяната отвътре - навън . Град Априлци е свещеното сърце на България.   В квартал "Острец" има десет поляни, които са проекции на планетите от Слънчевата..

обновено на 22.06.24 в 10:31