Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ларс от българския магазин в Лайпциг: Липсва ми пресният зелен чесън

Очаква се скоро магазинът да предлага колбаси, сирена, лютеница и кисело мляко

Ларс Петерман
Снимка: Лъчезар Вълев

Български храни и напитки са повод името на страната ни да се чува с добро. Това се случва в Лайпциг, в сърцето на германската провинция Саксония.

Наскоро там германец и неговата приятелка българка са открили магазин. Насред няколко вида българска ракия, мастика, вафли, сухи пасти и други родни благини, посетителите посреща Ларс Петерман - усмихнат чистокръвен германец от провинция Мекленбург-Предна Померания.

Ларс е от Нойбранденбург в Североизточна Германия. Като младеж заминава Берлин, където работи в супермаркети и малки магазинчета, а през последните години в Лайпциг - във фирма за доставка на пици.

В България сме свикнали почти на всеки ъгъл да има денонощен магазин за сладки и солени неща, алкохол, цигари, кафе и други. В Германия не е точно така. Българският магазин в Лайпциг работи до късно за немските стандарти - до 22 ч. Преди той да отвори, най-близкият нашенски магазин е бил на 150 км от Лайпциг.

Зад идеята за българо-германското начинание стои едно добро приятелство с Кристина от Варна. Срещнали се покрай работата в пицарията.

„Разбирахме се много добре на работа, беше ни приятно, срещахме се и извън работа в почивните дни. Създаде се едно искрено, хубаво приятелство между нас. Така се запознах и с българската кухня.“

„Една вечер, докато бяхме на работа, беше миналия декември, Кристина ме попита - искаш ли да отвориш с мен магазин? Аз отговорих веднага - да! Тя ми каза, че желанието ѝ е да отвори магазин за български стоки в Лайпциг, защото тук няма такъв. Има толкова много българи и много хора, които са пътували в България, интересуват се и пазят добри спомени за това.“ 

И така в магазина вече има два вида ракия - кайсиева и гроздова, както и няколко вида българско вино.

Вече са поръчани и скоро се очаква да има български колбаси, сухи мезета, лютеница, българско кисело мляко, сирена, замразени кебапчета, кюфтета, наденици, консерви и сладкиши.

Преди зареждането Ларс Петерман и Кристина Кръстева са направили проучване сред част от българската общност. Двамата са разпитали своите български клиенти какви продукти и от кои марки харесват и предпочитат. Засега най-много се харчат сладките неща и алкохолните напитки.

Германското небце най-добре и приятно реагира на българското овче сирене, споделя Ларс. Хората обаче искат да са информирани преди да се насочат към нещо непознато, затова двамата с Кристина обмислят да напишат описания на немски език на продуктите в магазина.

„Това, което най-много ми липсва от България, е пресният чесън със зелените стръкове. Тук никъде няма такъв. Има пресен чесън, но само долната част, без зеленото. Харесвам много и вашата мезе култура. Различните ви сухи колбаси - много са вкусни. Ако трябва да ги сравним - германските са ми малко скучни“, признава Ларс.

„Когато бях във Варна тази година много ме впечатлиха свежите подукти - плодове, зеленчуци, риба, месо, които се продават в мънички магазинчета, а не в големите супермаркети.“

Специално отношение Ларс има към домашната ракия, която бащата на Кристина прави на село. Още червени точки от Германия печели българското вино.

„Нещо, което ми се струваше необичайно, когато бях в България, е че продавачите не са любезни. Бях в магазин за обувки и работещите бяха много мрачни. Това обаче, което наистина ми хареса, е българското гостоприемство. Как семейството посреща гости - толкова сърдечно и мило, с толкова много храна. Нещата са различни в сравнение с моето семейство. Те живеят в Дрезден, също са много любезни, но при нас има съвсем различна култура. Вечеряме, после ставаме от масата и повече не ядем. Гледаме телевизия, говорим си или играем на някакви игри заедно. Кристина преживя истински културен шок. Това, което ми направи впечатление в България, сравнявайки с Германия, е че хората по улиците и в магазините у нас са малко по-любезни. Не казвам, че всички в България са недружелюбни.“

Наблюденията на Ларс сочат, че българите пият наравно с германците, но го правят по различен начин.

„Например с ракията консумирате много ядене - салата, мезета. Ние не правим така. Първо ядем, след това само пием. И когато са идвали наши гости тук, в Лайпциг, от семейството на Кристина и сме сядали някъде на кръчма - те се чудиха и питаха - а няма ли мезе към това?“

„Лично аз не знаех почти нищо за България преди да срещна Кристина. Единствено знаех къде се намира и че столицата е София. Германците, с които съм си говорил, които са били в България, споменават винаги овчето сирене и виното. Казват колко е красива българската природа. Много хора, които идват тук, в магазина, разказват колко хубави плажове има на Черно море - Несебър, Варна и други градове. България е много любима дестинация за пътуване за германците - не само през лятото, но и през зимата заради планините.“

За финал Ларс Петерман отбелязва любимите си български хранителни продукти:

„Пресният лук, тези ваши розови домати, българската бира, суджук и различните ваши колбаси.“

Снимки: Лъчезар Вълев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37