Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината за Близкия изток - нарастващо влияние на Иран и горещият картоф Афганистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С встъпването си в длъжност новият американски Джо Байдън даде ясно да се разбере, че в геополитическите интереси на Америка заменя Близкия с Далечния изток, за да намали близкоизточното бреме на Съединените щати. И се зае с най-голямото предизвикателство - Иран. Кой ще мигне пръв за ядрената програма? Техеран да спре да обогатява уран или Вашингтон да отмени санкциите?

„Нереално е да се очаква нещата да се случат от само себе си... Можем да мислим за предложението на ЕС да е домакин на неформални разговори между страните, които не са се оттеглили от споразумението, и САЩ. Това е чудесна възможност САЩ и Иран да начертаят пътна карта за съвместно завръщане към сделката“, каза пред БНР Барбара Слейвин, директор на Инициативата за бъдеще на Иран и старши сътрудник на Атлантическия съвет във Вашингтон в началото на годината. 

А в края й около масата за преговори в луксозния хотел „Пале Кобург“ във Виена, след петмесечно прекъсване, седнаха представителите на Иран и дипломати от европейската тройка - Германия, Франция и Великобритания, както и Русия и Китай - като постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Резултат обаче в тези подновени непреките преговори между Вашингтон и Техеран не беше постигнат.

В „Събота 150“ Исфандяр Батмангелидж, гостуващ изследовател в Европейския съвет за външна политика, беше склонен на умерен оптимизъм:

„Ясно беше, че този кръг от преговори няма да е достатъчен за съживяване на споразумението. Можем само да се надяваме, че поне до някаква степен е възстановено доверието между иранците, европейците, руснаците, китайците и - индиректно - американците, в сериозността на намеренията им.“

„Ясно е обаче, че сме в много критичен етап на кризата. Защото иранците могат всеки момент да се изстрелят към ядреното оръжие и тогава да се окаже, че международната общност вече не може да ги спре“, предупреди Андриа Стрикър, експерт по ядрените оръжия и разоръжаването.

Иран винаги е бил ключов играч в региона, но след изтеглянето на западните сили от Афганистан придоби още по-голямо значение. Така смята проф. Пол Роджърс, експерт по въпросите на международната сигурност в университета в Брадфорд в интервю за БНР.

И ако останат, и ако се изтеглят - американците са бита карта“, изтъкна британският изследовател.

Злокобната атака в Ню Йорк преди 20 години, в сърцето на Америка, промени света завинаги. Съединените щати обявиха глобална война на тероризма, лицето му - Осама бин Ладен - успяха да ликвидират чак 10 години по-късно, но голямата война срещу тероризма далеч не е спечелена. В Афганистан талибаните си върнаха властта, походът до столицата Кабул им отне едва 63 дни. Днес те са толкова брутални, колкото и преди 20 години, но вече са по-добре въоръжени.

„Не можем да виним един-единствен човек за това, което се случи в Афганистан. И президентът Гани, и президентът Байдън изиграха своите роли. Президентът Тръмп също. Много американски генерали и политици също са отговорни за този неуспех. Но, в крайна сметка, в този момент, президентът Байдън наложи това бързо изтегляне на американците без да осигури преходен процес, който да позволи на афганистанците да удържат сами. Президентът Гани показа липса на лидерски качества и визия, не можа да осъзнае какво се случва в страната му. Тези двамата би трябвало да си поделят отговорността в тази последна глава от афганистанската кампания“, подчерта Бил Рожио от „Фондацията за защита на демокрациите“ във Вашингтон през септември.

Изтеглянето на Запада от Афганистан и сключената малко по-късно военна сделка АУКУС се оказват донякъде свързани. Тройният пакт ще позволи на Австралия да патрулира в Южнокитайско море - територия, която Китай припознава като своя зона на влияние.

От десетина години е ясно, че Китай систематично се подготвя за реципрочен отговор на внушителното американско военно присъствие в Източна Азия. Дори нещо повече - така да укрепи собствената си военна сила, че да принуди американците да се изтеглят от региона. Или още по-лошо - да спечели евентуална война със Съединените щати. Американските стратези и експерти отдавна работят по тази тема и затова настояха за изтеглянето от Афганистан. Темпът и размерът на китайското въоръжаване в региона са внушителни и напомнят на трупането на оръжия преди Първата световна война. Американците добре осъзнават това - и военните, и политиците“, заяви проф. Йоахим Краузе, директор на Института за политики по сигурността към университета в Кил.

„Ако някога пак ще стабилизираме чужди държави, трябва поне да си осигурим съдействието на добронамерено местно правителство“, пише проф. Краузе в анализ за случилото се в Афганистан. В интервю за „Събота 150“ той обрисува много мрачна картина:

Не вярвам, някой някога отново да се опита да наложи своя обществен модел в Афганистан. Не вярвам, че някой извън страната ще се иска да интервенира в Афганистан - нито Русия, нито Китай, още по-малко Иран, защото Афганистан ще тъне още дълго в политическа и военна несигурност. Само си представете - повечето министри на талибаните са международно издирвани терористи. Как се прави бизнес с такива хора? А на запад през следващите 20-30 години никой няма да посмее да посегне към горещия картоф Афганистан.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Имаше шанс за правителство на ПП-ДБ, но ако има желание

Бойко Борисов е основният проблем на държавата. Той сваля всяко управление чрез регулатори, служби и т. нат. Сега ПП си мислят, че го опитомяват и след следващите избори ще управляват. Не, ще ги последва съдбата на ДПС. Това каза в интервю пред БНР политологът Калоян Методиев, изпран за депутат от БСП, който бе изключен и сега е..

публикувано на 22.07.24 в 14:10
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36