Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кромовиджоджо със златото на 50 метра бътерфлай

Раноми Кромовиджоджо
Снимка: БГНЕС

Раноми Кромовиджоджо спечели златото на 50 метра бътерфлай на световното първенство по плуване в малък басейн в Абу Даби. Именитата 31-годишна нидерландка финишира първа във финала с с най-добро лично постижение и нов рекорд на шампионатите 24.44 секунди и защити титлата си в дисциплината в оспорвана конкуренция с шведката Сара Шострьом, която остана втора с 24.51 и 17-годишната американка Клеър Кързан, останала с бронза с 24.55 секунди, нейно лично постижение и световен рекорд за девойки старша възраст.

Една от звездите на световното първенство Анастасия Горбенко от Израел завоюва златото на 100 метра съчетано при жените с ново лично постижение от 57.80 секунди. 18-годишната Горбенко излезе начело на третата дължина на бруст и финишира първа.

Сребърното отличие остана за французойката Берил Гасталдело с 57.96, а бронзът е за Мария Каменьова от Русия с 58.15.

В спринта на 50 метра свободен стил при мъжете триумфира британецът Бен Прауд с 20.45 секунди. Призовата тройка допълниха Райън Хелд от САЩ с 20.70 и Джош Линдо от Канада с 20.76.

Руснакът Климент Колесников спечели две титли от днешния ден. Колесников триумфира на 50 метра гръб с 22.66 секунди, а след него останаха Кристиан Динер от Германия и Лоренцо Море от Италия, които си поделиха сребърното отличие с равно време - 22.90.

Колесников още веднъж се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка днес след победа на 100 метра съчетано с 51.09 секунди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Димитров

Григор Димитров стигна до четвърфиналите на US Open

Григор Димитров се класира за четвъртфинал на откритото първенство на Съединените щати по тенис.  В осминафиналите българинът победи Андрей Рубльов с 3:2 сета - 6:3, 7:6 (3), 1:6, 3:6, 6:3 и  изравни и общия баланс срещу руснака на 4:4 победи. Първият сет започна по-добре за Григор, който дръпна с пробив за 3-1 и сервис за 4-1. Българинът..

публикувано на 01.09.24 в 22:57

Хебър победи Берое в Пазарджик

Хебър записа първа победа през новия сезон в българската футболна Първа лига, след като надигра с 3:1 Берое като символичен домакин на стадиона в Стара Загора. Така отборът на Веселин Великов изпревари ЦСКА-София на 14-ото място с четири точки и една повече от "червените".  Хебър получи дузпа в 11-та минута след видеопреглед, предизвикан от нарушение..

публикувано на 01.09.24 в 21:27
Борислава Иванова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев

България с шест медала от МТ по спортна аеробика "PLOVDIV CUP AEROBICS OPEN"

Българските състезатели спечелиха шест медала (два златни, два сребърни и два бронзови) от международния турнир по спортна аеробика "PLOVDIV CUP AEROBICS OPEN" за деца, юноши и девойки, мъже и жени в Пловдив. Тазгодишното издание е юбилейно 15-о и е включено в календара на Международната федерация по гимнастика (ФИГ). В него участваха над 560 участници..

публикувано на 01.09.24 в 21:16

Локомотив (Пловдив) и Локомотив (София) не успяха да излъчат победител в Първа лига

Отборите на Локомотив (Пловдив) и Локомотив (София) завършиха наравно 1:1 в първи мач от неделната програма в Първа професионална футболна лига. Красимир Станоев  беше точен за гостите със страхотен удар извън границата на наказателното поле в първата минута. През второто полувреме домакините изравниха чрез Георги Каракашев в 79-та минута.  Със..

публикувано на 01.09.24 в 19:08
Шарл Льоклер

Шарл Льоклер спечели състезанието за Голямата награда на Италия във Формула 1

Шарл Льоклер (Монако, Ферари) спечели впечатляваща стратегическа битка с Оскар Пиастри (Австралия, Макларън) и Ландо Норис (Великобритания, Макларън) в легендарното Гран при на Италия на пистата в Монца, а лидерът в генералното класиране на шампионата Макс Ферстапен завърши едва на шесто място и неговата преднина на върха продължи да се топи...

публикувано на 01.09.24 в 18:01

Марк Маркес триумфира в Гран При на Арагон и записа първа победа в MotoGP от над хиляда дни

Марк Маркес (Испания, Gresini Racing/Ducati) спечели първата си победа в клас MotoGP от 1043 дни насам, завършвайки по категоричен начин на първото място в Гран при на Арагон от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.  Последната победа за легендарния испански пилот бе в Гран при на Емилия-Романя през 2021, когато той все още..

публикувано на 01.09.24 в 17:00
Пламен Андреев

Пламен Андреев: В Левски преминах през всичко - бях обичан и мразен

Вратарят Пламен Андреев се прибра в България, след като снощи официално бе обявен трансферът му във Фейенорд. На летище "София" той не сдържа емоциите си и призна, че Левски много ще му липсва. 19-годишният футболист разказа как са преминали първите му часове в Ротердам като играч на нидерландския тим. „Чувствам се невероятно, изпълнен съм с..

публикувано на 01.09.24 в 16:53