Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19-25 декември 2021

Победителките при жените
Снимка: БФКА

Нови победи за планински бегачи, но в ски-алпинизма - спортът, който бягащите в планината традиционно избират за изява в зимните месеци. В края на миналата седмица в Боровец беше открит състезателният сезон с традиционнaта надпревара в дисциплината "скоростно изкачване". Състезанието се проведе на писта "Ястребец 1", по трасе с дължина 3550 м и денивелация 859 м. Участваха над 30 състезатели от 9 клуба.

При жените победи ултрабегачката Мария Николова от АК "Планинец", с нов рекорд на трасето - 52:16 мин. Втора се класира Ивона Михайлова от СК "АлПиринСки", само на 5 десети от секундата от победителката. Трета остана дебютантката в състезанията по ски-алпинизъм Ана Томева от КПП "Вертикал", Пловдив. 

При мъжете, очаквано, победи Никола Калистрин (за четвърти път) - с време 38:51 мин, следван от Иван Геров (също от "АлПиринСки", Банско), а трети стана Петър Иванов от СК "Вертикален свят" (състезател по спортно катерене в близкото минало, а в последните години - в планинското бягане).
Наградените бегачи
Междувременно, за осми път бяха раздадени Годишните награди на бегаческото общество у нас. За най-силен бегач отличието носи името “Машина” - при жените това е Надежда Ангелова, а при мъжете - Александър Спасов. Рекордьорът от "Витоша 100" Христо Цветков взе приза, наречен "Избухване", а сред другите отличия бяха: "гърчопис" - за оригинален разказ, свързан с преживяванията по трасето, "модна икона" - за най-добре облечен бегач, феърплей, ДНФ и др.

Списък на наградените:
Избухване - Христо Цветков
Дебют (жени) - Полина Горасова
Дебют (мъже) - Евгений Попов
Прогрес (жени) - Валерия Димитрова
Прогрес (мъже) - Пламен Пенов
Машина (жени) - Надежда Ангелова
Машина (мъже) - Александър Спасов
Ветеран (жени) - Малина Иванова
Ветеран (мъже) - Боян Лефтеров
Гърчопис - Ния Йотова
Регрес - Боян Дочев
Газела - Христо Цветков
ДНФ - Кирил Николов - Дизела
Феърплей - Александър Наков
Модна Икона (жени) - Кристина Бергова
Модна Икона (мъже) - Мирослав Спасов
Репортаж от предишната церемония за наградите на бегаческото общество можете да чуете тук.
Изабела Янкова и Николай Русев
Младата надежда в катеренето Николай Русев получи поредно голямо признание за своите успехи през годината. Със своята световна и европейска титла в спортното катерене 15-годишният пловдивчанин отново застана на върха - този път с планинската колоездачка Изабела Янкова. Двамата бяха отличени в категорията "Млад и талантлив спортист" 2021 г. в наградите "Спортен Икар", които се организират всяка година от фондация "Български спорт".

По света: 
Симоне Моро и Пасанг Шерпа изкачиха връх Ама Даблам като част от аклиматизацията си за зимно изкачване на Манаслу, където смятат да направят опит с Алекс Чикон и Иняки Алварес. Междувременно, Чикон съобщи, че вече са се изкачили до Лагер 1 в аклиматизационните си ротации.
Чикон в Базовия лагер на Манаслу
Експедиция, водена от германския алпинист Давид Гьотлер, ще направи опит за премиерно зимно изкачване на осемхилядника Нанга Парбат по впечатляващата Рупалска стена. Досега никой не е изкачвал високата 4600 м стена в най-суровия сезон. Екипът включа не кого да е, а италианския топ алпинист Ерве Бармас и американеца Майк Арнолд, който живее в Италия и е бивш ски състезател, с изяви в алпинизма през последните години, сред тях - премиерно изкачване на шестхилядник в Непал. Четвъртият член на експедицията е пакистанският ветеран Кудрат Али, който има много изкачвания на осемхилядници както в Пакистан, така и в Непал. 
Екипът за Нанга Парбат
Давид Гьотлер и Ерве Бармас вече имат съвместен опит във високата планина. През 2017 г. те изкачват в чист алпийски стил, и то само за 13 часa, 2200-метровата Южна стена на връх Шиша Пангма и само заради висок риск от лавини спират на едва 3 метра от връхната точка. През 2019 и 2021 г. Гьотлер прави два опита на Еверест, в които Бармас не се включва, тъй като не е съгласен да се изкачва по маршрути с фиксирани парапети. 

"Давид има различни виждания - за него не е проблем да изкачи Еверест по нормалния път, а аз не искам това..." - казва Бармас в интервю за БНР през 2019 г., когато беше официален гост на Банско филм фест.

За Гьотлер това ще бъде втори опит за зимно изкачване на Нанга Парбат след 2014 г., със Симоне Моро. Германецът има в миналото проекти и със световноизвестния със скоростните си изкачвания планински бегач Килиан Жорнет. Така че, предстоящата експедиция, чийто екип вече е в Базовия лагер на Нанга Парбат, обещава да бъде много интересна.
---
Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44