Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца зарадваха за Коледа пациентите на психиатрична болница

Третокласници подготвиха за психично болните в Церова кория картички и сладкиши

Пациентите в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория посрещнаха Рождественските празници с доброта и съпричастност. Коледното чудо за тях беше осигурено от мащабна благотворителна кампания на третокласници от Основното училище „Бачо Киро“ в старопрестолния град.

Светът не е розов като розовото хапче или розовите очила, а пациентите в психиатричните болници не са невидими. Пандемията изостри паническите атаки, депресивните разстройства и увеличи работата и на психиатрите. 110 пациенти с различни заболявания се лекуват в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория, разказва болничният управител д-р Даниела Иванакова: 

„Болницата работи на пълен капацитет, не сме спирали да работим, откакто е започнала Covid пандемията, не сме спирали и да приемаме пациенти. Хората, които работят в болницата, за минута не забравиха, че са здравни работници и тяхната работа е да помагат на пациентите. Не допуснаха да има страх, истерия“. 

Дълги години обществото забравяше за психично болните и в делник, и в празник. Лъчът светлина и искрицата доброта за пациентите в психиатрията в Церова кория дойде около Коледа. Всеки от тях получи подарък, персонална картичка и сладкиши

Третокласниците направиха мащабна благотворителна кампания, посветена на доброто и на болницата в Церова кория по инициатива на Александра Стефанова и семейството ѝ: 

„Желаем да помогнем на хората, които светът ги отхвърля, да им дарим малко коледно чудо. Има много хора, които са отделени от света и няма как да общуват със своите близки и трябва поне малко да ги зарадваме“. 

Децата трябва да знаят, че са част от обществото и е по-хубаво да даряваш, отколкото да получаваш, казва майката на Александра Стефка Стефанова: 

„Децата имат нужда да разберат, че в нашия свят има и по-различни хора и когато пораснат, един ден да не отминават тези хора, да ги забелязват, да искат да ги виждат и да са широко скроени“.  

Класната ръководителка на децата Петя Димитрова подкрепила инициативата и заедно с третокласниците направили чорапчета с подаръци за всеки от 110-е пациенти на психиатричната болница, нарисували картички, направили играчки: 

„Подтекстът е доста ясен – всеки човек, всяко живо същество заслужава радост, любов и това, което всички желаем да получим, независимо от неговите заболявания, независимо от неговото психично състояние, независимо от неговото здравословно състояние“. 

Към инициативата на децата се включиха Инспекцията по труда, Административният съд във Велико Търново, 20 фирми, както и синдикатите.   

Всяко от децата, осигурили подаръци за 110-е пациенти от психиатричната болница, получи благодарствена грамота от болничния директор д-р Даниела Иванакова: 

„Много се радвам, че родителите и учителите са възпитали децата в такива ценности – да уважават и да мислят за различните. Това показва, че чудото се случва всеки ден с нас и чудото е нашите деца, които показват, че могат да бъдат състрадателни и че България ще я има, благодарение на работата на родителите, на учителите и на тези прекрасни деца“. 

Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на природата, на водата, на гората и на всички останали природни забележителности. Затова хрумна ми..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония,..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и..

публикувано на 07.08.24 в 18:19
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от СУ, тоест групата, която вече от 7 години работим в находището, разказа за "Хоризонт" палеонтологът..

публикувано на 07.08.24 в 12:25
Краеведът от село Звиница Мухарем Алиосман

Сбъдва ли се пророчество на три века България да се превърне в пустиня?

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи, където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона..

публикувано на 07.08.24 в 10:38
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август, когато слънцето е закачено за небето и няма мърдане, над цялата ни страна като че ли виси табела с..

публикувано на 06.08.24 в 16:02

Вкусните палачинки на Иван Чолаков привличат туристите в Китен

Иван Чолаков е добре познат в Китен с вкусните палачинки и бургери, които продава от 15 години в курорта. Преди това е работил 13 години в Албена и 10 години в Златни пясъци. Казва, че в Китен идват предимно български туристи. Някога е бил посещаван от чехи, словаци, поляци. Преди години са идвали и деца от Русия и Украйна. Политиката обаче е..

публикувано на 06.08.24 в 11:54