Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакистанец организира крикет на маса за деца с тежки увреждания

Организацията "Мулти-култи колектив" помага за интеграцията на чужденци у нас

| обновено на 25.02.19 в 11:44
3
Снимка: http://multikulti.bg

Интересът към традиционните храни и културата на други държави обединява екипа на организацията "Мулти-култи колектив" в каузата да улесни интеграцията на чужденци, които са избрали да живеят у нас. Това разказа в предаването "Нощен Хоризонт" председателят на неправителствената организация Бистра Иванова.

"По-малко от един процент чужденци живеят у нас и поради това често остават малко невидими или пък обект на стереотипи и предразсъдъци. Социологически проучвания показват, че повечето българи не познават лично чужденци, бежанци, а пък се информират за тях от медиите. Чрез тези неформални приятелски събития искаме да градим мостове между хората и да подпомагаме двустранния процес на интеграция, защото както ние се учим от чужденците, така и те се учат от нас и се обогатяваме взаимно", обясни тя.

Бистра Иванова припомни за вълната от солидарност и съпричастност на българите към чужденците в началото на бежанската криза, когато се организираха много неформални акции за набиране на храни, дрехи и лекарства.

"2014-2015-а, когато започна така наречената криза, тъй като българската държава не беше много добре подготвена и не предоставяше нужните условия на търсещите закрила. След това всички станахме свидетели как темата се политизира страшно много.“

Иванова уточни още, че до 2014 година е действала „малка, но много добра интеграционна програма за бежанци“:

„Която осигуряваше курсове по български език, средства за жилищно настаняване, помощ при записване на деца в училище, търсене на работа, плащане на здравни осигуровки, но тази програма спря след това." 

Снимка: Организацията "Мулти-култи колектив" разширява своята дейност в страната чрез инициативи в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора.

"Сдружението за независимо творческо общуване" в Пловдив започва да подпомага интеграцията на чужденци у нас през 2015 година, разказа  предаването "Нощен Хоризонт“ председателят на организацията Ина Церовска.

"В първия момент си мислехме, че това е изключително лесно случващо се начинание, обаче се оказа, че не е никак лесно да стигнеш до тези чужденци, независимо дали те са много или малко. Когато отворим сърцата си, нещата се случват бързо. Важното е, че ние, когато тръгнем към тях се оказва, че увличаме страшно много хора покрай себе си и така контактите стават наистина в една мрежа. И тази мрежа, колкото минават годините, тя се разширява. Емоционалните ни срещи стават все по-големи, приятелствата ни също."

Ина Церовска даде пример за интеграцията на семейство сирийци, които живеят в Пазарджик.

"Когато ние си мислехме, че ще бъде много трудно нашата общност да ги приеме, се оказа, че това е семейство, което се радва на цялата любов на общността. До някаква степен чрез старта, който дадохме на това семейство с тяхната история, с храната, с всичко, което те ни разказаха за страната, от която идват. Ние видяхме как всички се отворихме към онова, което са те. Те в момента се чувстват прекрасно в Пазарджик, имат свой бизнес, общността е отворена, децата им учат, говорят вече превъзходно български." 

И още една история за успешно интегриране на чужденец. Саиф ур-Рехман от Пакистан пристига в България през 1994 година.

"Научих български език. Много ми хареса езикът, хората как говореха, много внимателно съм слушал кой как говори. Когато научих български език, леко започнах да говоря, тогава още повече започна да ми харесва България и останах тук."

Снимка: Вихър ЛасковКато състезател по крикет в Пакистан, решава да популяризира този спорт и у нас. През 2012 година решава да се захване с благородната инициатива да преподава крикет на маса на деца с тежки физически и ментални увреждания.

"2012 година мислех по някакъв начин да помогна на деца с много тежки увреждания като детска церебрална парализа или тежка форма на аутизъм. За съжаление в България няма спорт за тези деца и няма интеграция. Целта ми беше интеграция чрез спорт, да ги събера на една маса, да ги изкарам от домовете или от техните домове. Има и деца без родители, но с много тежки увреждания." 

За да осъществи идеята си, е пътувал в цялата страна, за да намери деца с увреждания и да им помогне, като ги включи в спортни състезания по крикет.

"Тези деца също искат да играят, също искат да се радват, също искат да се усмихват както нас. От тази гледна точка се получи добър резултат. Над 200 деца в момента играят в България. Имаме всяка година два турнира. Един в София, един в Пловдив".

Рехабилитаторите на децата с увреждания споделят, че участието на тези деца в спортни състезания по крикет води до добри резултати за тяхното здравословно състояние.

"Нямам думи как да ви кажа колко са щастливи техните родители, когато гледат, че едно дете, което 25 години само е лежало в легло или е стояло в количка, един прекрасен ден се прибира с една много голяма купа, отдолу пише "Шампион по крикет на маса" и златен медал", допълни Саиф ур-Рехман от Пакистан.

Чуйте повече от разговора на Пламена Бачийска с Бистра Иванова председател на неправителствената организация "Мулти-култи колектив", Панайот Чафкаров и Росица Бойчева, които участват в организационните дейности, Саиф ур-Рехман от Пакистан и Ина Церовска - председател на "Сдружението за независимо творческо общуване“ в Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54