Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните 14% през януари

| обновено на 29.12.21 в 18:22
Снимка: Алами/Ройтерс

От януари природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните към момента 14 процента - това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Тъй като от подаването на заявлението на "Булгаргаз" до днешното обсъждане са минали близо три седмици, казва председателят на регулатора Иван Иванов, то трябва да бъде отчетен фактът, че:

"В последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши.

Така цените на борсите тръгват нагоре, казва изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов: 

"Миналата седмица видяхме рекордни цени на природния газ, които достигнаха дори 180 евро. За доставка месец напред цената се движи в рамките на 120 евро за мегаватчас".

Иванов е категоричен:

"Би следвало да очакваме едно немалко повишение на цената на природния газ, считано от 1-ви януари. По причини, които наистина са изцяло извън страната“.

Павлов допълни: "Вероятно увеличението ще бъде повече от прогнозираното".

Николай Павлов допълни, че доставките на природен газ за зимата са осигурени, въпреки че потреблението в момента е най-високото за последните десетина години. За да не можем да внасяме по-големи количества от по-евтиния азерски газ, има една основна причина, според Павлов:

"Не е изграден газопровода IGB- гръцката връзка. В момента, в който бъде изграден този газопровод, "Булгаргаз" ще получава всички количества на точката на свързване".

Същевременно стана ясно, че ръководството на "Булгаргаз" е сезирало ДАНС заради изтичане на информация по договора за доставка на азерския газ, което според тях, създава опасност за разваляне на договора с Азербайджан.

Павлов и Иванов се обърнаха към управляващите с призив - да бъде намерен начин за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще трябва да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите по-евтино.

Пламен Димитров

Енергийният експерт Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество коментира пред БНР, че за високите цени на газа можем да се сърдим на пазарната конюнктура, която е наложила изключително високи цени на природния газ през втората половина на 2021 г., трябва да се сърдим и на себе си, защото България не е довършила интерконекторната връзка с Гърция, бихме могли да търсим грешки и в това, че България не получава пълния обем от договореното количество азерски газ по алтернативния маршрут - чрез отклонение от Трансадриатическия газопровод и влизане на българска територия при Кулата-Сидирокастро.

Той подчерта, че в момента азербайджанският газ е от 2 до 4 пъти по-евтин от руския, който получаваме.

Интервюто на Юлияна Корнажева с Пламен Димитров можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49