Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО вижда повече доказателства, че Омикрон причинява по-леки симптоми

| обновено на 04.01.22 в 17:37
Снимка: Pixabay

Появяват се повече доказателства, че вариантът на коронавируса - Омикрон засяга горните дихателни пътища, причинявайки по-леки симптоми от предишните Covid варианти, заяви във вторник представител на Световната здравна организация (СЗО).

"Виждаме все повече и повече проучвания, които сочат, че Омикрон заразява горните дихателни пътища за разлика от другите досегашни коронавирусни варианта, които могат да причини тежка пневмония", посочи Абди Махамуд от СЗО пред журналисти в Женева, като каза, че това може да е "добра новина", предаде Ройтерс.

Омикрон е регистриран вече в 128 държави по света, показват данните на Световната здравна организация.

Има доказателства, че ваксините срещу Covid-19 дават известна защита срещу Омикрон, допълват от СЗО и подчертават, че вместо да се фокусираме върху четвърта доза от ваксината, целта трябва да бъде 70% ваксинация в световен план до юли.

Абди Махамуд от СЗО обаче добави, че високата преносимост (трансмисивност) на Омикрон означава, че на много места този коронавирусен вариант ще стане доминиращ в рамките на седмици, представлявайки заплаха за страните, където голяма част от населението остава неваксинирано.

Неговите забележки за намаления риск от тежко заболяване се съчетават с други данни, включително проучване от Южна Африка, която беше една от първите страни, където беше открит Омикрон.

Въпреки това Махамуд изрази предпазливост, посочвайки, че наред с други фактори, Южна Африка има младо население.

„Южна Африка е давана като пример, но не трябва да базираме на това информацията. Там населението е по-младо, университетите бяха отворени до декември и излязоха във ваканция. Страната беше затворена, както беше в Западна Европа през август. Времето е горещо, всички са във ваканция, така че динамиката на епидемията е различна. Сега Ню Йорк и Лондон са засегнати тежко от Омикрон и трябва там да гледаме как се развива заразата. Но основно всичко зависи от това каква част от населението не е ваксинирана“, казва Абди Махамуд от СЗО. 

Запитан дали е необходима специфична за Омикрон ваксина, Махамуд посочи, че е твърде рано да се каже, но подчерта, че решението изисква глобална координация и не трябва да се оставя на търговския сектор да решава сам.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на община Горна Оряховица

Създават "Общинска полиция" в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица получи лиценз за охранителна дейност и ще създава общинска полиция. Съществуващата досега общинска служба "Обществен ред и сигурност" нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти. "С получения лиценз за извършване на охранителна дейност, тези..

публикувано на 11.05.24 в 13:24
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1 Съгласно законодателството, ще направим всичко възможно да бъде извършен, така че..

публикувано на 11.05.24 в 13:07

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че инцидентът е станал около 10:30 часа в събота.

публикувано на 11.05.24 в 12:22

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

обновено на 11.05.24 в 12:11

Барбара Слейвин: Нетаняху премина вече не една червена линия на САЩ

Обнадеждаващо започна седмицата в Близкия изток. В понеделник - ден преди да се навършат 7 месеца от терористичния рейд на "Хамас" в Израел и да започне войната в Ивицата Газа - палестинската групировка обяви, че приема предложените от международните посредници условия за прекратяване на огъня. Подробности за тях така и не бяха огласени, освен че..

публикувано на 11.05.24 в 12:09

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов "1 SEA" ("Едно море") и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможности за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител-бегач, предприема инициативата "Едно море" с..

публикувано на 11.05.24 в 11:59
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция остава в плен на лошото време

Гърция остава в плен на лошото време.  Гръмотевични бури и силни валежи обхванаха цялата страна. Те са особено интензивни на остров Крит, в Централна Македония, Евия и Тесалия. Дъждовете предизвикаха свлачища на няколко места на Крит. Има наводнени приземни етажи на къщи и магазини, както и изкоренени дървета в град Кардица. Проливни..

публикувано на 11.05.24 в 11:48