Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой няма намерение да търгува с българската история

Проф. Ал. Маринов: КСНС е знак за РСМ да не разчита на разцепление в българската позиция

Ние показваме, че искаме да изграждаме пълноценни добросъседски отношения

Проф. Александър Маринов
Снимка: Стопкадър

"КСНС е знак, че българската позиция за Северна Македония ще бъде обсъдена и реализирана със съгласие на ключовите политически фактори на страната. Това е много важно, защото през последните месеци нашите съседи (РСМ) се опитваха да реализират една не особено позитивна тактика - чрез упражняване на натиск, чрез лобиране в някои столици в Западна Европа и чрез спонсориране на доста враждебни към България материали в чуждия печат, които изопачават българската позиция. Сега трябва да е ясно, че не си струва да разчитат на внасянето на някакво разцепление".

Коментарът направи пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

По думите му ядрото на българската позиция е спазването на основополагащи европейски критерии и принципи.

"Трябва да е ясно, че ние не разглеждаме процесите около РСМ като еднократен акт с формално значение. Ние наистина показваме, че искаме да изграждаме пълноценни добросъседски отношения, които са всякакви - икономически, културни, образователни и т.н. ... Разширяването на акцентите не е подценяване на историята, а осъзнаване, че не можем да градим днешните и бъдещите си отношения само около историята. Не смятам, че някой в България ще направи компромис по фундаменталните исторически въпроси, които са доказани от науката".

Никой няма намерение да търгува с българската история, категоричен беше проф. Маринов и добави, че историческите въпроси са за историците:

"За нас е много по-важно как днес се защитават и гарантират правата на хората, които се определят като българи в РСМ".

Проф. Маринов подчерта, че е много важно след приключването на КСНС участниците в него да проявят отговорност и сдържаност:

"Да не се опитват да използват тази проблематика за някакви конюнктурни изгоди".

"ВМРО се опитва да се представи като защитник на българските национални интереси. Бихме могли да им повярваме, ако не бяха толкова въвлечени в съмнителни практики с даването на български паспорти и българско гражданство. Това патриотарство няма смисъл", каза проф. Маринов в коментар на заканата на ВМРО, че ако правителството отстъпи от официалната българска позиция за Република Северна Македония, ще инициират национален референдум по темата.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Александър Маринов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати  от пожарите, както в района на Воден, така и в цялата страна, ще получат подкрепа, заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансиви средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 15:22

Люба Йорданова: Проблемите в образованието са риск за икономическото развитие на страната

Фондация „Заедно в час“ ще настояват за цялостна реформа на училищното образование у нас, но и да се поставят цели, както и да се определят критерии, за да се оценяват резултатите от постигнатите цели. Това каза в интервю пред БНР Люба Йорданова от Фондация „Заедно в час“. В предаването "12+4" тя коментира тревожния доклад на Сметната..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:34

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебния премиер Димитър Главчев за назначаването на временен..

публикувано на 23.07.24 в 14:01

Опасно ли е повишението на средната скорост по линии на столичния градски транспорт?

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 14:00

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25