Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от РИМ Враца откриха 540 находки от пет експедиции през 2021 година

Намериха керамична фигура на Богинята-майка при разкопки край Мездра

Александра Петрова и Георги Ганецовски - археолози в РИМ - Враца
Снимка: Ива Антонова

Десетки нови находки ще обогатят експозициите на Регионалния исторически музей във Враца през тази година. Те са част от рекордния брой антики, които постъпиха в музея от миналия археологически сезон. Той продължи осем месеца - от април до ноември.

540 находки от пет експедиции е равносметката за Регионалния исторически музей във Враца от археологическия сезон през 2021 година.

Керноси, керамични светилници от Римската империя, открити при разкопки край с. Лютидол     Снимка: Ива Антонова

Две от експедициите бяха по новия маршрут на скоростни път Ботевград - Видин в района на две мездренски села.

Археологът Александра Петрова, която ръководеше експедицията за инфраструктурния обект при село Лютидол, Община Мездра каза за БНР:

"Той се намира на трасето на пътя Е79 и в рамките на три месеца извършихме пълно спасително археологическо проучване. Бяхме възпрепятствани от атмосферното време, валежите и други специфики, които са характерни за археологическата работа".

Екипът е установил, че обектът при село Лютидол представлява некропол от римската епоха.

"Успяхме да локализираме, проучим, документираме 53 гробни съоръжения, в които регистрирания погребален обред е кремация. Последният включва кремирането на човешките костни останки и събирането им заедно с гробен инвентар, сред който можем да отличим накити, лични вещи на погребания, елементи от облеклото, керамични съдове, стъклени съдове. Впечатли ни това, че някои от тях бяха намерени цели. Прешлени за вретено, ножове, монети", допълни  Александра Петрова. 

Керноси, керамични светилници от Римската империя, открити при разкопки край с. Лютидол   Снимки: Ива Антонова

Директорът на Регионалния исторически музей във Враца археологът Георги Ганецовски ръководеше втората спасителна експедиция при село Дерманци. В пластовете история от неолита до късното Средновековие са намерени чифт сребърни обеци, които поставят голяма въпросителна:

"Със сигурност мога да заявя, че имаме явно противоречие между този тип накити обеци, които по всички белези показват, че би следвало да са носени от жена, но категоричната заявка от антрополозите е, че става въпрос за мъж, около чийто череп от двете страни бяха открити въпросните обеци - датират от 15-16 век. Това са точно тези векове, за които много малко информация има - първите векове на Османското владичество по данни на намерени монети от този период", заяви за "Хоризонт" Георги Ганецовски. 

Археолози от музея във Враца изследват вече повече от десет години крепостта "Калето" край Мездра. При теренните разкопки, които започнаха през октомври 2010, продължава проучването на праисторическите пластове на обекта. Те разкриват останки от най-ранното заселване на скалния риф на левия бряг на река Искър.

За поредна година през миналия археологически сезон Георги Ганецовски ръководи редовна експедиция в местността „Калето“ край Мездра:

Най-любопитната находка от пласт от късната каменно-медна епоха от многослойния обект е женска фигура с пищни форми на Богинята-майка:

"Това са ясно изразените антропологически части, свързани с раждането. Тя е най-силният символ".

Започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път Е-79 между Ботевград и Мездра, който се изгражда в момента. Открити са и първите находки, някои от които са от преди 7 хиляди години.

Разкопките по маршрута на скоростната отсечка от международния път, която се строи от миналата година, са край мездренските села Дърманци и Лютидол


Керамична фигура на Богинята-майка, открита край Мездра   Снимка: Ива Антонова

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41