Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи в Израел помагат финансово на семействата си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пандемията разори милиони дребни бизнеси по целия свят. Но както във физиката, така и в бизнеса няма празни пространство. Едни бизнеси фалират, други се раждат. Как в Израел юноши помагат финансово на семействата си в това трудно за мнозина време? 

Откакто е обявена петата вълна на пандемията в Израел, почти двойно са намалели купувачите в магазините, посетителите на заведенията за хранене и ателиетата за услуги, а също зрителите в театрите и концертните зали. Без да е обявен локдаун, хората се пазят максимално. Много от офисите и училищата са преминали на дистанционна работа или обучение. Но трябва да им бъдат доставени продукти. Отделеността от останалите хора създава и други сериозни ситуации. И тук се оказва, че могат да помогнат юношите. 

Малка Кошер е ученичка в интернат и е на 15 години.

"Ние сме облагодетелствани, защото и преди пандемията държавата се грижи за нас, защото сме от бедни и непълноценни семейства. Много от съучениците ми и преди пандемията работеха след училище. Помагаме в кварталните бакалии и супермаркетите, основно с доставки на покупките по домовете. Преди правехме това за възрастни и болни хора, сега за повечето клиенти на магазините. Така припечелваме за джобни и пътувания през ваканциите, а можем да помагаме и на семействата си. Оказва се, че днес е много по-лесно да се намери почасова заетост за младежи, отколкото работа на пълен работен ден за възрастни. Заради пандемията много заведения за хранене имат нужда от разносвачи на поръчките. Тук предимство имат младежите, които притежават мотопед или друго лично превозно средство, което им позволява да поемат повече адреси и да печелят добре. Който няма, наема електрическа тротинетка и обикаляме адресите с хладилни раници". 

Режимът в интерната благоприятства дисциплината при обучението, дори когато уроците са по интернет. Храната и спането им са осигурени. Но възпитаниците нямат толкова свободно време, за да работят. Не е така за юношите, които растат вкъщи и родителите им са останали без работа. Сметките за ток, вода и интернет пристигат редовно, а държавата плаща само една година помощи по безработица. 15-годишната Ариел Мадуму е от семейство на преселници от Етиопия: 

"Родителите ми бяха сред първите, които загубиха работа. Така стана и с родителите на много от съучениците ми. Знам, че образованието е важно, но когато пандемията свърши, ще наваксам с изпитите като частна ученичка. Сега трябва да печеля, за да помагам на семейството си. Най-доходен е "бизнесът" на един мой бивш съученик. Той чака на опашките за тестове или ваксини вместо болни или заети хора, попълва документите им и ги вика да се явят, когато им дойде редът. Веднъж му се наложи да чака цели осем часа, но ако събереш няколко клиенти, е изгодно. Преди, когато опашките бяха големи, се плащаше на час, сега е на твърда тарифа. Заради социалната изолация много деца имат нужда да компенсират училищните си приятели или имат трудности с дистанционното учене. Затова други мои съученици създадоха платени сайтове за училищна и психологическа помощ. Много родители са склонни да плащат, защото е доказано, че помощта от връстници, особено в ученето, е по-добрият вариант за изоставащите ученици. Други така си намират виртуални приятели, с които да общуват от вкъщи. Мой съученик направи сайт за лузъри, в който предлага на практика психологическа помощ срещу агресията и отчуждението. Това са деца, които нямат достатъчно бързи реакции и не са особено остроумни, за да се справят сами. В резултат те не искат да се върнат в училище след вдигането на локдауна. Създал е групи за приятели между ученици, които не са чувстват уютно в класовете си. Интересно е, че родителите са готови да плащат за такива услуги и то не малко пари". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предсотящото заседание на Обищнския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специлизира хирургия и жевее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52

Лавров: Казахме на израелците, че Иран не желае ескалация

Русия е дала ясно да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров. "Имаше телефонни контакти между ръководствата на Русия и Иран, наши представители и израелците. По време на тези разговори много ясно заявихме, казахме на израелците, че Иран не желае ескалация", каза Лавров в радио интервю. От..

публикувано на 19.04.24 в 16:51
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще преместят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г., която тежи 1000 кг", заяви кметът..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци.  Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в Кюстендил...

публикувано на 19.04.24 в 16:46

ЦИК: Регистрацията на кандидати за евродепутати - до 7 май

Регистрацията на инициативните комитети за участие в предстоящите на 9 юни избори за народни представители ще бъде до 29 април. Тя ще се извършва в районните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия.  Регистрацията на кандидатите за участие в изборите за членове на Европейския парламент ще се извършва в ЦИК до 7 май, включително...

публикувано на 19.04.24 в 16:39