Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи в Израел помагат финансово на семействата си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пандемията разори милиони дребни бизнеси по целия свят. Но както във физиката, така и в бизнеса няма празни пространство. Едни бизнеси фалират, други се раждат. Как в Израел юноши помагат финансово на семействата си в това трудно за мнозина време? 

Откакто е обявена петата вълна на пандемията в Израел, почти двойно са намалели купувачите в магазините, посетителите на заведенията за хранене и ателиетата за услуги, а също зрителите в театрите и концертните зали. Без да е обявен локдаун, хората се пазят максимално. Много от офисите и училищата са преминали на дистанционна работа или обучение. Но трябва да им бъдат доставени продукти. Отделеността от останалите хора създава и други сериозни ситуации. И тук се оказва, че могат да помогнат юношите. 

Малка Кошер е ученичка в интернат и е на 15 години.

"Ние сме облагодетелствани, защото и преди пандемията държавата се грижи за нас, защото сме от бедни и непълноценни семейства. Много от съучениците ми и преди пандемията работеха след училище. Помагаме в кварталните бакалии и супермаркетите, основно с доставки на покупките по домовете. Преди правехме това за възрастни и болни хора, сега за повечето клиенти на магазините. Така припечелваме за джобни и пътувания през ваканциите, а можем да помагаме и на семействата си. Оказва се, че днес е много по-лесно да се намери почасова заетост за младежи, отколкото работа на пълен работен ден за възрастни. Заради пандемията много заведения за хранене имат нужда от разносвачи на поръчките. Тук предимство имат младежите, които притежават мотопед или друго лично превозно средство, което им позволява да поемат повече адреси и да печелят добре. Който няма, наема електрическа тротинетка и обикаляме адресите с хладилни раници". 

Режимът в интерната благоприятства дисциплината при обучението, дори когато уроците са по интернет. Храната и спането им са осигурени. Но възпитаниците нямат толкова свободно време, за да работят. Не е така за юношите, които растат вкъщи и родителите им са останали без работа. Сметките за ток, вода и интернет пристигат редовно, а държавата плаща само една година помощи по безработица. 15-годишната Ариел Мадуму е от семейство на преселници от Етиопия: 

"Родителите ми бяха сред първите, които загубиха работа. Така стана и с родителите на много от съучениците ми. Знам, че образованието е важно, но когато пандемията свърши, ще наваксам с изпитите като частна ученичка. Сега трябва да печеля, за да помагам на семейството си. Най-доходен е "бизнесът" на един мой бивш съученик. Той чака на опашките за тестове или ваксини вместо болни или заети хора, попълва документите им и ги вика да се явят, когато им дойде редът. Веднъж му се наложи да чака цели осем часа, но ако събереш няколко клиенти, е изгодно. Преди, когато опашките бяха големи, се плащаше на час, сега е на твърда тарифа. Заради социалната изолация много деца имат нужда да компенсират училищните си приятели или имат трудности с дистанционното учене. Затова други мои съученици създадоха платени сайтове за училищна и психологическа помощ. Много родители са склонни да плащат, защото е доказано, че помощта от връстници, особено в ученето, е по-добрият вариант за изоставащите ученици. Други така си намират виртуални приятели, с които да общуват от вкъщи. Мой съученик направи сайт за лузъри, в който предлага на практика психологическа помощ срещу агресията и отчуждението. Това са деца, които нямат достатъчно бързи реакции и не са особено остроумни, за да се справят сами. В резултат те не искат да се върнат в училище след вдигането на локдауна. Създал е групи за приятели между ученици, които не са чувстват уютно в класовете си. Интересно е, че родителите са готови да плащат за такива услуги и то не малко пари". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26