Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще има ли пробив в сагата с лифтовете на Витоша

Снимка: БГНЕС

Подмяната на Драгалевския лифт може да се случи до “Бай Кръстьо”, съобщават от "Витоша ски". От там посочват, че в последните 10 години фирмата не е спирала да търси вариант за модернизация на съоръженията, намиращи се на територията на Природен парк „Витоша“.

Проблемът, който спъва развитието, е наличието на ограничения, които произтичат от нормативната уредба.

Съобразно експертен анализ, фирмата счита, че е възможно да се намери вариант, в който да бъде подменено цялото съоръжение с модерно и безопасно, а не смяната да обхване половината трасе - до „Бай Кръстьо“.

За постигането на тази цел от "Витоша ски", разчитат на експертизата на новото управление в Министерство на околната среда и водите, които да преразгледат ограничителните рестрикции в нормативната уредба на Закона за горите и действащия План за управление на Природен парк „Витоша“, като настояват за среща.

"След като Столична община даде виза за възстановяването на лифта от тук нататък следва съгласуване с дирекцията на природен парк Витоша, изпълнителната агениця по горите и РИОСВ", каза пред БНР Ян Калчев изпълняващ длъжността изпълнителен директор на "Витоша ски":

"След положителни становища ще предложим работен проект и ОВОС. До една година ще можем да монтираме първата отсечка от Драгалевския лифт до "Бай Кръстьо". Тази линия се състои от две части с обща дължина от над 3000 метра. Но ще ни трябват 200 кв.метра, за да направим депо, за да се движат столчетата по-бързо. За да има и къде те да бъдат прибирани. 


Лифтът ще е отново открит, като можеше да имаме и кабинки за зимата и столчета за лятото, но за всичко това ни трябва пространство", каза още Калчев, който не уточни необходимите средства за лифта, но потвърди, че ще се вземе заем.

"Това е една добра първа стъпка от гледна точка на Планът за управление на природен парк "Витоша" няма никакви проблеми. В него е посочено, че е препоръчително съоръженията да бъдат подменени", коментира темата в "Хоризонт до обде" Симеон Арангелов, Асоциация на природните паркове в България.

"В Планът за управление се запазва баланса да се опазва и природата. Надявам се всичко да бъде в тази посока", каза още Арангелов.

"Отношенията между Столична община и "Витоша ски" винаги са били добри, но тук има едно много по-съществвен казус.

А това е, че главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за реконструкция на това съоръжение. А ние говорим за изцяло ново съоръжение. Тоест тази виза няма да свърщи работа и трябва да се издаде виза за изцяло ново съоръжение, което няма да използва и една бурмичка от старото", посочи в "Хоризонт до обед" и Любомир Костадинов, юрист, скиор, активен природо- и правозащитник.

"Аз съм на 99 на сто сигурен, че "Витоша ски" нямат вещни права да строят в планината, защото това е публична държавна собственост.

И тук е големият проблем,че  "Витоша ски" не са концесионер на Витоша и нямат уредени права да развиват тези съоръжения. Затова и те искат депо за съоръжения, но те трябва да имат разрешителни, за да строят там. Те са приватизирали тези съоръжения и само това имат, но нямат права около околната територия, не могат да променят трасета", заяви категорично пред БНР Костадинов.

Още по темата в звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Брегов

Иван Брегов: Спецправосъдието беше галеникът на съдебната власт

"Висшият съдебен съвет действа абсолютно хаотично, на тях им е много трудно в тази политическа ситуация да съобразят всичките си зависимости и угодническо поведение ." Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. Екипът на Министерството на правосъдието е посочил изчерпателно всички правни основания..

публикувано на 19.05.22 в 09:45
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Македония може да прелее чашата, българите ще преживеят унижение

"Хората искат избори или оставки, когато видят готова алтернатива или наистина им е писнало. Те продължават да дават шанс на тази власт . Хората не виждат кой друг, какво друго може да стане. "Възраждане" ли ще дойде, още по-голяма коалиция ли ще дойде, някакви по-еднолични форми ли ще се усладят на хората. И хората казват дори за оставка все..

публикувано на 19.05.22 в 08:42

Карлос Контрера: Дофинансиране на обществения транспорт, без съкращения

" Държавата може да се намеси категорично и да помогне . Общественият транспорт е социална услуга . Без обществен транспорт много трудно ще функционира всеки един град, а и икономиката въобще." Това заяви пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. След срещата на превозвачите с Петков:..

публикувано на 18.05.22 в 10:33
Министър-председателят Кирил Петков и Магдалена Милтенова от Съюза на превозвачите (в средата) декларираха, че диалогът ще продължи

След срещата на превозвачите с Петков: Решения няма, протест ще има

Протест на превозвачите на 18 май ще има, заяви Магдалена Милтенова от Съюза на превозвачите след срещата с министър-председателя Кирил Петков. Според нея е имало конструктивен диалог, но решения засега няма и затова протестът няма да бъде отменен. Както и на предишния протест, превозвачите няма да бъдат допуснати в центъра на столицата...

обновено на 17.05.22 в 20:15
Добромир Живков

Добромир Живков: Имаме няколко кризи, които формират перфектната буря

"Тенденцията на спад на доверието в институциите и в основните за нашия политически пейзаж лица е налице и в последния месец. Това основно се дължи на няколко кризи, които формират перфектната буря . Тези тенденции се разгръщат основно от началото на войната, съвпадат с първите месеци на настоящия кабинет , който заедно с Народното събрание..

публикувано на 17.05.22 в 08:53

"Тренд": 8 формации в парламента, ако изборите бяха днес

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Това сочи социологическо проучване на "Тренд". То регистрира пореден спад в подкрепата към правителството. 19 на сто оценяват положително работата на парламента, като миналия месец този процент е бил 24. При..

обновено на 16.05.22 в 16:49