Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплетеният казус за възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт във "Витоша"

Здравко Здравков, главен архитект на София
Снимка: Евелина Стоянова

Зимната гледка към "Витоша" в столицата ни напомни, че и този зимен сезон казусът с неработещите лифтове в планината ще остане нерешен. Той ни връща към началото на тази година, когато собственикът на въжени линии „Витоша ски“ внесоха мотивирано предложение за специализиран Подробен план за възстановяване на Княжевския лифт. Съгласно действащата нормативна уредба и правните анализи възстановяването, без смяна на предназначението на земята, е възможно само в съществуващите строителни граници.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова допусна, че целта е промяна на Плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения и изрази категоричното намерение да бъде възстановен във възможно най-кратки срокове както Княжевския, така и Драгалевския лифт.

През лятото имаше раздвижване по казуса, след като Столичната община възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт, осигурявайки финансиране от 50 000 лева, за да се установи дали може Княжевският лифт да се възстанови в сегашните граници на въжената линия.

Собственикът на въжените линии на Витоша - дружеството "Витоша ски" обаче отказа външна експертиза.

"Природен парк "Витоша" със своя специфичен статут на защитена територия има доста рестриктивни и ограничителни условия, които са въведени с цялостния план за управление на Парка от 2005 година. Този план е действащ и до настоящия момент и в него категорично се забранява изграждането на нови трасета, както и промяна на предназначението на земята. Промяната на предназначението на земеделска земя или горска територия е свързана с провеждането на процедури по изработване на подробни устройствени планове, когато трябва да се предвиди разполагане на ново съоръжение върху една девствена територия", каза в предаването "Хоризонт до обед" главният архитект на София Здравко Здравков.

Позицията на Столичната община е, че трябва да се намери решение за възстановяване на Княжевския лифт, което не води до промяна на Плана за управление на парка.

"Нашето желание беше да намерим начин, по който технически съществуващите стълбове, да дадат възможност да се изградят нови такива и да бъде възстановен в спешни срокове Княжевският лифт", допълни Здравко Здравков.

Главният архитект на София представи какви могат да са следващите стъпки на общината.

"За Княжевския лифт ще бъдат в две посоки - по отношение на спечелените дела от "Въжени линии", по отношение на досегашното производство, рестартиране на производството, предвидено в 195 и 196 от Закона за устройство на територията, с нови заповеди със съответните комисии, които ще разглеждат съоръжението в цялост, като аз гарантирам, че ще бъдат ангажирани външни експерти, каквито по закон е допустимо да бъдат привлечени и да бъдат намерени необходимите доказателства, че този лифт може да работи, може да бъде възстановен в сегашното състояние при наличието на сегашните стълбове", изтъкна Здравко Здравков.

За Драгалевския лифт има процедура и ще бъде изслушан собственикът на "Въжени линии" на 10 декември.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри павилиона, с който България участва на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19