Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Регулация на дроновете предвижда нова наредба

Снимка: БГНЕС

Регулация на дроновете предвижда нова наредба, която още не е приета. Но това ще е и първият опит за по- детайлно регулиране на летателните средства. Машината ще подлежи на регистрация като колата. А за пилотирането ще се минават курсове. Бизнесът и любителите биха били доволни, прогнозират от бизнеса.

Регулацията на дроновете у нас не е от вчера, припомни Христо Гунчев от “Гражданска въздухоплавателна администрация”. И сега се издават т.нар. шофьорските книжки за дронове, каза още Гунчев. Но досега наредбите са покривали въздушния риск. Не и риска на земята.

Новата наредба разпределя дроновете на три категории и на подкатегории. И според тях собственикът ще трябва да минава определен тип обучение. Най- леките – любителските – ще могат да се управляват от навършили 16 години, ако са членове на аероклуб. Христо Гунчев от “Гражданска въздухоплавателна администрация” уточни, че дроновете- играчки не са предмет на регулация.

Тези подкатегории се определят от също от теглото на дрона. За тях обученията ще са онлайн, обясни Христо Гунчев. Когато е за специфични дейности с дронове до 2 или 4 кг, обучението е присъствено.Любопитен елемент от наредбата е въвеждането на географски зони, в които е забранен полетът на дронове. Гунчев поясни, че гражданите няма да могат да искат забрана на полети над частните им имоти.


Заради готвеното законодателство предстои да се прави и актуализация на системите за регистрация. А по-ясните регулации ще повишат и защитата на правата на гражданите.

Бизнесът ще е спокоен, че има ясни регулации, коментира темата и  Антон Пулийски от "Обединено дрон общество". Регулацията би дала по-голяма яснота за инвеститорите, които искат да правят бизнес с дронове, счита той.

Паралелно с изготвянето на вътрешното законодателство на европейско ниво се обсъжда поредната регулация. Идеята – дроновете да имат специално обособено въздушно пространство.

Преди повече от месец изтече срокът за общественото обсъждане на българската наредба кой и как да използва дроновете. Според Христо Гунчев вероятно през януари наредбата ще влезе в сила след публикуването й в Държавен вестник.


Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимира Величкова

Красимира Величкова: Около 95 000 украинци бежанци са в България и малко под 60 000 са в хотели

"Около 95 000 украинци бежанци в момента са в България и малко под 60 000 понастоящем са в хотели". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Красимира Величкова , съветник на вицепремиера Калина Константинова: "Има над 400 хотела , които са се записали по новата програма, която дава помощ от 15 лева на ден..

публикувано на 27.05.22 в 08:25

Поскъпването на туристическите пакети e между 10 и 20 на сто

Поскъпването туристическите пакети заради цената на горивата и суровините е между 10 и 20 на сто . В последните месеци има засилено търсене на всякакви продукти и услуги, свързани с пътуванията, показват данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. АБТТА: Туристическите пакети поскъпват заради горивата и..

публикувано на 26.05.22 в 15:21
Ахмед Муса

Делото срещу Ахмед Муса се връща в начална фаза

След шест години съдебен процес, завършил с осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава“, делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза. Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза..

публикувано на 25.05.22 в 15:56
Библиотека към Читалище

Община Велико Търново с инициатива за насърчаване на интереса към книгите

Община Велико Търново отличи днес най-големите частни дарители на книги за читалищните библиотеки в инициативата "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство. Читалищата като средище на духовността и културата не са отживелица. Доказателството е най-младото читалище..

публикувано на 25.05.22 в 15:49
Част от корицата на книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.”

“Великото зануляване - Светът на 2030 г.” - книга, разобличаваща масовите истерии

Книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.” разобличава масовите истерии. "Читателите на тази книга ще разберат неща, които могат да ги стреснат, но и неща, които могат да им помогнат да опознаят реалността, в която се намират , което също е важно". Това обясни в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" преводачът Мартин..

публикувано на 25.05.22 в 15:05
Проф. Лиляна Симеонова

Проф. Лиляна Симеонова: Няма никакви документални свидетелства къде е погребан Свети Методий

"Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е погребан Свети Методий ". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Лиляна Симеонова , специалист по средновековна история и византолог: "В София бяха донесени три реликви – частица от Честния кръст, мощи на Свети Кирил и мощи на Свети Методий...

публикувано на 25.05.22 в 14:35

Що е то Google-референтно училище в България?

Какво е да си Google-училище в България? У нас има общо 16 референтни училища на "Гугъл", които са единствени в Централна и Източна Европа. Това е нов модел на образователен процес, който съчетава технологиите, свободното общуване, индивидуалността и физическата среда в едно , обясни пред БНР Вихра Ерамян, директор на езиковата гимназия..

публикувано на 25.05.22 в 12:29