Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зелма Алмалех за филмите на Стефан Джамбазов „Левски и ние“ и „Надежда“


"Филмът "Надежда" показва еуфорията на тези млади хора от промените, за които си мислехме, че всичко ще стане много бързо, но то не стана...", каза пред БНР журналистът Зелма Алмалех преди излъчването на филмите на Стефан Джамбазов „Левски и ние“ и „Надежда“ в кино „Одеон“.

"Въпреки това има нещо много светло в този филм, макар че много от нещата не случиха изобщо, но остава усещането за този порив на младостта, когато не сме били достатъчно мъдри, за да предвидим какво ще стане",

По идея и покана на Националната филмотека в кино „Одеон“ на 24 януари -  понеделник от 18 часа ще бъдат представени двата документални филми в памет на Стефан Джамбазов и по повод 70-та му годишнина, която беше на 13 декември 2021 година.

"Това си е филмът на Стефан, аз не бих добавила нищо", каза още Алмалех.

Филмът „Надежда“ на СТФ „Екран”, сценарист и режисьор Стефан Джамбазов, оператор Огнян Логофетов, е реализиран 1989/90 година. Тогава веднага след промените през 1989 година, екипът започва да заснема събитията по столичните улици с участието предимно на младежите и студентите. Демонстрациите на Независимите студентски дружества, които бяха активната част на младите - срещите, четенията, блокадите в Софийския университет, пърформансите по софийските улици бяха обект на този филм.

Във филма има протести, пърформанси с участието на група „Градът“ с младите художници, тогава, Недко Солаков, Андрей Даниел, Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Свилен Блажев – Свиката, изкуствоведа Филип Зидаров, четения, шествия, бдения и въобще всичко, което съпътстваше тези първи години на българската демокрация. Освен това в архивните кадри присъстват и личности като д-р Желю Желев, първият демократично избран президент на Република България, Радой Ралин и други известни фигури.

„Левски и ние” е създаден през 1987/88 година в Студия за телевизионни филми „Екран”, по повод 150-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Стефан Джамбазов е режисьор и съсценарист с Петър Тодоров, оператор Емил Петров, композитор Виктор Чучков. Тогава беше голямо изключение документален филм да има оригинална музика.

"Годината беше 1987 - време, когато зрееше промяната, която дойде след две години. Тогава някак си Левски събираше желанието на хората за промяна. За това и споровете около това дали трябва на всяка цена да се търси гроба му или или той да остане само като икона за поклонени са изключително яростни. Изразител на „гроботърсачите” беше писателят Николай Хайтов, а на учените, които искаха да се говори за истинския принос на Левски в нашата история като политическа и човешка личност с изключителни качества беше проф. Николай Генчев", разказа още Зелма Алмалех.

Тя допълни, че БНТ е собственик на филмитие, но тя много бързо ни ги предостави сега в много добро техническо качество, затова Алмалех благодари на националната телевизия.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимира Величкова

Красимира Величкова: Около 95 000 украинци бежанци са в България и малко под 60 000 са в хотели

"Около 95 000 украинци бежанци в момента са в България и малко под 60 000 понастоящем са в хотели". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Красимира Величкова , съветник на вицепремиера Калина Константинова: "Има над 400 хотела , които са се записали по новата програма, която дава помощ от 15 лева на ден..

публикувано на 27.05.22 в 08:25

Поскъпването на туристическите пакети e между 10 и 20 на сто

Поскъпването туристическите пакети заради цената на горивата и суровините е между 10 и 20 на сто . В последните месеци има засилено търсене на всякакви продукти и услуги, свързани с пътуванията, показват данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. АБТТА: Туристическите пакети поскъпват заради горивата и..

публикувано на 26.05.22 в 15:21
Ахмед Муса

Делото срещу Ахмед Муса се връща в начална фаза

След шест години съдебен процес, завършил с осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава“, делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза. Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза..

публикувано на 25.05.22 в 15:56
Библиотека към Читалище

Община Велико Търново с инициатива за насърчаване на интереса към книгите

Община Велико Търново отличи днес най-големите частни дарители на книги за читалищните библиотеки в инициативата "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство. Читалищата като средище на духовността и културата не са отживелица. Доказателството е най-младото читалище..

публикувано на 25.05.22 в 15:49
Част от корицата на книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.”

“Великото зануляване - Светът на 2030 г.” - книга, разобличаваща масовите истерии

Книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.” разобличава масовите истерии. "Читателите на тази книга ще разберат неща, които могат да ги стреснат, но и неща, които могат да им помогнат да опознаят реалността, в която се намират , което също е важно". Това обясни в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" преводачът Мартин..

публикувано на 25.05.22 в 15:05
Проф. Лиляна Симеонова

Проф. Лиляна Симеонова: Няма никакви документални свидетелства къде е погребан Свети Методий

"Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е погребан Свети Методий ". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Лиляна Симеонова , специалист по средновековна история и византолог: "В София бяха донесени три реликви – частица от Честния кръст, мощи на Свети Кирил и мощи на Свети Методий...

публикувано на 25.05.22 в 14:35

Що е то Google-референтно училище в България?

Какво е да си Google-училище в България? У нас има общо 16 референтни училища на "Гугъл", които са единствени в Централна и Източна Европа. Това е нов модел на образователен процес, който съчетава технологиите, свободното общуване, индивидуалността и физическата среда в едно , обясни пред БНР Вихра Ерамян, директор на езиковата гимназия..

публикувано на 25.05.22 в 12:29