Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От ТЕЦ „Марица изток 2“ чакат диалог с властта по енергийния преход

Ако „Марица изток“ стане неспокойна, цялата държава ще стане неспокойна, предупреждават синдикалисти

Снимка: БГНЕС

С няколко писма до правителството и отделни министри се иска насрочване на среща на браншовия съвет за тристранно сътрудничество на тема енергетика. Писмата са изпратени от КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, като до момента работещите там нямат нито писмен, нито устен отговор, нито покана за разговори. Ако продължава неглижирането им, синдикалистите се готвят за стачка.

Пред БНР Деян Дяков, председател на синдиката в ТЕЦ „Марица изток 2“, поясни, че при предишни правителства в рамките на седмица техните писма са били отразявани, а срещи са били насрочвани максимум до 10 дни.

Основният проблем, за който се иска среща, е обсъждането на Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката. Дяков подчерта, че всички промени след забележките на ЕК трябва да се обсъдят със социалните партньори и да станат достояние на всички граждани.

„Искаме да видим как ще бъде разписан целия плавен енергиен преход, искаме да знаем ясно съдбата на нашите служители“, изтъкна Деян Дяков.

Той се позова на информация на президента на КНСБ Пламен Димитров, че в началото на февруари ще бъде свикан Националния съвет за тристранно сътрудничество по тази тема.

„Следващата седмица вероятно ще се събере браншовият съвет на тема енергетика“, съобщи Деян Дяков.

„Нито една от двете страни няма полза от протести и нагнетяване на напрежение. Нашата по-остра позиция беше породена от мълчанието на правителството“, отбеляза синдикалистът.

Снимка: БГНЕС

Вътре в Плана и между редовете на Плана е записано бъдещето на комплекса, коментира пред БНР и Александър Загоров, конфедеративен секретар на КТ „Подкрепа“.

Загоров е категоричен, че искат едно от обществените обсъждания - „от всички, които правят – дали на Малдивите, в Брюксел или в София“ – да бъде в Раднево.

„Защото регионът ще зависи изключително много и в бъдеще от комплекса „Марица изток“, а комплексът ще зависи от записаното в Плана за възстановяване и устойчивост. Това е разковничето.“

„Марица изток“ като енергиен комплекс се доказа. Няма коминче в „Марица изток“, което да не пуши. Работи се на пълни обороти. Ако бяхме в социализма, щяхме да кажем - „Марица изток“ пее и всичко е по конец. Толкова натоварен комплексът не е бил от отдавна. И някой да си прави експерименти като това да премества седалището на едно предприятие от Раднево в София, и да казваме, че миньорите от София ще вдигат стачка, ще правят протест или са изпълнили плана си, това е малко смешно. А да хвърлиш бомбата – ще ви направим завод за боклук, точно в зимата, в най-голямото натоварване, когато никой от комплекса не почива, това бих го определил като напълно безотговорно. Човек, който не познава душата на миньора, не познава душата на региона, не познава какви са социалните връзки между тези хора, може да хвърля такива бомби, само за да отговори на някакъв въпрос и този въпрос да мине и да замине в парламента“, посочи Александър Загоров.

Ако „Марица изток“ стане неспокойна, цялата държава ще стане неспокойна, защото „Марица изток“ в момента връзва балансите на енергетиката, която дава живот на икономиката, категоричен е Загоров. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Областният управител на Плевен Иван Янчев награди Ванилия Беремска с отличието „Неофит Рилски“

В Плевен деветима педагози получиха най-високото почетно отличие в образователната система

В Плевен деветима педагози получиха най-високото почетно отличие в образователната система - "Неофит Рилски". Награди ги областният управител Иван Янчев. Топли думи на благодарност за техните усилия отправи и началникът на Регионалното управление на образованието Албена Тотева. Сред наградените е и Ванилия Беремска, старши учител по физика и..

публикувано на 28.05.22 в 17:50
Красимира Величкова

Красимира Величкова: Около 95 000 украинци бежанци са в България и малко под 60 000 са в хотели

"Около 95 000 украинци бежанци в момента са в България и малко под 60 000 понастоящем са в хотели". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Красимира Величкова , съветник на вицепремиера Калина Константинова: "Има над 400 хотела , които са се записали по новата програма, която дава помощ от 15 лева на ден..

публикувано на 27.05.22 в 08:25

Поскъпването на туристическите пакети e между 10 и 20 на сто

Поскъпването туристическите пакети заради цената на горивата и суровините е между 10 и 20 на сто . В последните месеци има засилено търсене на всякакви продукти и услуги, свързани с пътуванията, показват данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. АБТТА: Туристическите пакети поскъпват заради горивата и..

публикувано на 26.05.22 в 15:21
Ахмед Муса

Делото срещу Ахмед Муса се връща в начална фаза

След шест години съдебен процес, завършил с осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава“, делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза. Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза..

публикувано на 25.05.22 в 15:56
Библиотека към Читалище

Община Велико Търново с инициатива за насърчаване на интереса към книгите

Община Велико Търново отличи днес най-големите частни дарители на книги за читалищните библиотеки в инициативата "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство. Читалищата като средище на духовността и културата не са отживелица. Доказателството е най-младото читалище..

публикувано на 25.05.22 в 15:49
Част от корицата на книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.”

“Великото зануляване - Светът на 2030 г.” - книга, разобличаваща масовите истерии

Книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.” разобличава масовите истерии. "Читателите на тази книга ще разберат неща, които могат да ги стреснат, но и неща, които могат да им помогнат да опознаят реалността, в която се намират , което също е важно". Това обясни в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" преводачът Мартин..

публикувано на 25.05.22 в 15:05
Проф. Лиляна Симеонова

Проф. Лиляна Симеонова: Няма никакви документални свидетелства къде е погребан Свети Методий

"Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е погребан Свети Методий ". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Лиляна Симеонова , специалист по средновековна история и византолог: "В София бяха донесени три реликви – частица от Честния кръст, мощи на Свети Кирил и мощи на Свети Методий...

публикувано на 25.05.22 в 14:35