Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. д-р Виолета Димитрова:

Всяка бременна жена е добре да бъде ваксинирана

Увеличава се броя на жените, които раждат над 35 години

Проф. д-р Виолета Димитрова
Снимка: Пламена Бачийска


През 2021 година в Специализираната болница по акушерство и гинекология "Майчин дом" в София са се родили 3 хиляди 150 бебета.  

"От гледна точка на човек, който е добре запознат с демографската ситуация и процесите в страната мога да кажа, че това е добре. От една страна при нас няма забележим спад в броя раждания и същото би могло да се каже и за страната като цяло, защото през последните години - от 2010 насам ежегодно имаше значително намаление на броя на живородените деца. В последните две години се очертава някаква стабилизация - около 59 хиляди новородени за една година", каза за БНР проф. д-р Виолета Димитрова, акушер-гинеколог, началник на Клиниката по патология на бременността в специализираната болница по акушерство и гинекология "Майчин дом" в София. Тя е и преподавател в Медицинския университет в София от 1986 година досега.

По думите й за бременните жени се препоръчва иРНК ваксина срещу Covid-19:

"Всяка бременна жена е добре да бъде ваксинирана".

Тя обясни, че феталната морфология представлява насочено ехографско изследване, чрез което се оценява анатомичната структура на плода:

"Феталната морфология вижда дали сърцето е нормално устроено, дали мозъкът е нормално устроен, бъбреци, крайници", каза в предаването "Нощен хоризонт" проф. д-р Виолета Димитрова.  

Феталната морфология не може да покаже дали има хромозомен дефект.

"Може да се каже, че при неусложнената бременност може само с няколко ехографски прегледа да приключи всичко".

През последните 20 години се увеличава броя на жените, които раждат над 35 години:

"По данни от нашата болница за 2014 година около 14-15% от нашите раждащи жени бяха над 35-годишна възраст. Има тенденция за нарастване на броя на жените, които раждат след 40-годишна възраст, така че за 10-годишен период този брой се е увеличил над 10 пъти", заяви специалистът.    

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде приравнена със скоростта на леките автомобили. Не протест, а мотошествие направиха в центъра..

публикувано на 20.05.22 в 19:07

Учениците от 35 училище "Добри Войников" в София реализират различни инициативи

"Аз съм в училището от 2014 и начинът на работа е бил винаги такъв. Винаги, когато ни предложат учениците добри инициативи, винаги откликваме", каза за БНР Лилия Генова, заместник-директор на 35 училище "Добри Войников" в София. Ръководството на училището има добро сътрудничество с Фондация "Малките стъпки".  Люба Батембергска има 14..

публикувано на 20.05.22 в 18:13
Илюстративна снимка

В Самораново ще строят затвор с пари от Норвежкия финансов механизъм

Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила . Така ще изглежда килия в новия затвор в дупнишкото село Самораново, който ще бъде изграден до март 2024 година. Проектът е за 17,5 милиона евро, а парите идват по Норвежкия финансов механизъм . "Тези условия, когато се доближат до европейските, като архитектура, функционалност,..

публикувано на 20.05.22 в 10:29

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това необходимостта да има качествени технически помощни средства, да има достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и да се направят промени..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29