Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Револ пред БНР: Най-важно във високата планина е търпението

Елизабет Револ в България
Снимка: Банско филм фест



На 25 януари 2018 г. Елизабет Револ става първата жена, изкачила осемхилядника Нанга Парбат през зимата. На слизане тя преживява една от най-драматичните спасителни акции в историята. Оцелява и е спасена от участници в полска експедиция, които обаче не могат да достигнат до партньора й Томаш Мацкиевич (Томек) и той остава завинаги в планината. След като се съвзема от загубата, французойката отново се отправя към високите върхове. 

Обикаля планините от дете, с родителите си, а на 19-годишна възраст започва да се занимава с катерене и алпинизъм, които я отвеждат от Алпите през Татрите до Боливия, Непал и Пакистан. През 2008 г., на 29-годишна възраст, изкачва за 16 дни 3 осемхилядника - Броуд Пик, Гашербрум 1 и Гашербрум 2. Прави това без допълнителен кислород и сама, след като партньорът й - Антоан Жирар, се разболява.

През април 2009 г., заедно с чеха Мартин Минарик правят опит да изкачат главния връх на Анапурна, но заради силни ветрове не успяват и достигат връх Анапурна-Изток, изминавайки 7-километров ръб на височина между 7000 и 8000 м. На слизане времето се влошава, откъсвайки Револ от партньора й. При липса на видимост тя продължава да се спуска повече от 1000 м и достига цепнатина, в която прекарва нощта. Без храна, телефон и без възможност да сгрее сняг, за да си приготви вода за пиене, Револ успява да слезе до най-близкото село. Там тя организира спасителна акция с хеликоптер и на земя, но следи от Минарик така и не са открити.

Револ и Томек
През 2013 г. започват опитите й да изкачи през зимата осемхилядника Нанга Парбат. Тогава, с италианеца Даниеле Нарди предприемат изкачване по техничното ребро Мъмери, но се налага да се откажат на малко над 6400 м (6 години по-късно Нарди ще намери смъртта си в поредния си опит да изкачи Нанга Парбат именно по този маршрут). През 2015 г. Елизабет Револ отново е в Базовия лагер на Нанга Парбат - този път с поляка Томаш Мацкиевич. Двамата достигат до 7800 м височина, но отново лошо време не им позволява да атакуват върха. 

През 2017 г. изкачва Лхотце, а на 25 януари 2018 г. с Томаш Мацкиевич записват второто в историята зимно изкачване на Нанга Парбат. Револ става втората жена в света, изкачила осемхилядник в най-суровия сезон. За Томек това е седми опит на Нанга Парбат. На слизане обаче състоянието му се влошава. Револ започва да го сваля надолу. После разказва, че Томек не е можел да ходи и да говори, имал e обилно кървене, тежки измръзвания и снежна слепота. Револ го оставя в ледена ниша, подава сигнал до Базовия лагер и продължава да слиза сама. Прекарва една нощ на близо 6700 м височина - без палатка, в ледена цепнатина. Тогава получава халюцинации, които я карат да събуе обувките си и така получава тежки измръзвания. На другия ден продължава да слиза надолу. 

Урубко, Револ и Биелицки
В същото време, на намиращия се недалеч връх К2 полска експедиция се опитва да осъществи първото в историята зимно изкачване на този осемхилядник. След като получават сигнала от Базовия лагер на Нанга Парбат, четирима поляци се насочват в помощ на Револ. На 27 януари те са спуснати с пакистански хеликоптер на 4900 м, тъй като атмосферните условия не позволяват да бъде достигната по-голяма височина. За една нощ двама от поляците - Денис Урубко и Адам Биелицки, изминават денивелция от 1100 м, при температури от минус 40 градуса и силни ветрове. Намират Револ на 6000 м. Разразилата се снежна буря обаче не позволява на спасителите да достигнат Томек, за когото се предполага, че е на около 7300 м височина, и той остава завинаги в планината. Револ е откарана в болница с тежки измръзвания на ръцете и на единия крак. 

След Нанга Парбат
Година след трагедията, едва избегнала ампутации на пръсти, Револ се отправя отново на експедиция. През май 2019 г. изкачва Еверест, а на следващия ден - и съседния Лхотце

Миналата есен Елизабет Револ беше гост на Банско филм фест
В интервю за БНР тя казва, че основният въпрос за нея е "какво означава животът и какво искаш да правиш с него. След като си отговориш на този въпрос, можеш да направиш всичко, което поискаш".

"Когато загубиш някого...,  това е драма, която идва да промени нещо в живота ти. След това ти си съвършено нов човек, няма как да се върнеш в миналото и да продължиш, както преди" - казва Револ, която губи двама партньори по време на експедиции.

За нея най-ценният урок е търпението.

"Аз не обичам да бъда сред много хора, предпочитам да съм сама, в планината - там е моят истински живот. Но мисля, че трябва да разказвам на хората какво се е случило, за да знаят, че това е възможно да бъде постигнато, да помагам на хората. Искам те да разберат, че - да, всички имаме проблеми - но животът продължава. Може да ти е много трудно, може да се получава много бавно, но ти можеш да намериш ключа в себе си, защото ти си всичко".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56