Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Елизабет Револ пред БНР: Най-важно във високата планина е търпението

Елизабет Револ в България
Снимка: Банско филм фестНа 25 януари 2018 г. Елизабет Револ става първата жена, изкачила осемхилядника Нанга Парбат през зимата. На слизане тя преживява една от най-драматичните спасителни акции в историята. Оцелява и е спасена от участници в полска експедиция, които обаче не могат да достигнат до партньора й Томаш Мацкиевич (Томек) и той остава завинаги в планината. След като се съвзема от загубата, французойката отново се отправя към високите върхове. 

Обикаля планините от дете, с родителите си, а на 19-годишна възраст започва да се занимава с катерене и алпинизъм, които я отвеждат от Алпите през Татрите до Боливия, Непал и Пакистан. През 2008 г., на 29-годишна възраст, изкачва за 16 дни 3 осемхилядника - Броуд Пик, Гашербрум 1 и Гашербрум 2. Прави това без допълнителен кислород и сама, след като партньорът й - Антоан Жирар, се разболява.

През април 2009 г., заедно с чеха Мартин Минарик правят опит да изкачат главния връх на Анапурна, но заради силни ветрове не успяват и достигат връх Анапурна-Изток, изминавайки 7-километров ръб на височина между 7000 и 8000 м. На слизане времето се влошава, откъсвайки Револ от партньора й. При липса на видимост тя продължава да се спуска повече от 1000 м и достига цепнатина, в която прекарва нощта. Без храна, телефон и без възможност да сгрее сняг, за да си приготви вода за пиене, Револ успява да слезе до най-близкото село. Там тя организира спасителна акция с хеликоптер и на земя, но следи от Минарик така и не са открити.

Револ и Томек
През 2013 г. започват опитите й да изкачи през зимата осемхилядника Нанга Парбат. Тогава, с италианеца Даниеле Нарди предприемат изкачване по техничното ребро Мъмери, но се налага да се откажат на малко над 6400 м (6 години по-късно Нарди ще намери смъртта си в поредния си опит да изкачи Нанга Парбат именно по този маршрут). През 2015 г. Елизабет Револ отново е в Базовия лагер на Нанга Парбат - този път с поляка Томаш Мацкиевич. Двамата достигат до 7800 м височина, но отново лошо време не им позволява да атакуват върха. 

През 2017 г. изкачва Лхотце, а на 25 януари 2018 г. с Томаш Мацкиевич записват второто в историята зимно изкачване на Нанга Парбат. Револ става втората жена в света, изкачила осемхилядник в най-суровия сезон. За Томек това е седми опит на Нанга Парбат. На слизане обаче състоянието му се влошава. Револ започва да го сваля надолу. После разказва, че Томек не е можел да ходи и да говори, имал e обилно кървене, тежки измръзвания и снежна слепота. Револ го оставя в ледена ниша, подава сигнал до Базовия лагер и продължава да слиза сама. Прекарва една нощ на близо 6700 м височина - без палатка, в ледена цепнатина. Тогава получава халюцинации, които я карат да събуе обувките си и така получава тежки измръзвания. На другия ден продължава да слиза надолу. 

Урубко, Револ и Биелицки
В същото време, на намиращия се недалеч връх К2 полска експедиция се опитва да осъществи първото в историята зимно изкачване на този осемхилядник. След като получават сигнала от Базовия лагер на Нанга Парбат, четирима поляци се насочват в помощ на Револ. На 27 януари те са спуснати с пакистански хеликоптер на 4900 м, тъй като атмосферните условия не позволяват да бъде достигната по-голяма височина. За една нощ двама от поляците - Денис Урубко и Адам Биелицки, изминават денивелция от 1100 м, при температури от минус 40 градуса и силни ветрове. Намират Револ на 6000 м. Разразилата се снежна буря обаче не позволява на спасителите да достигнат Томек, за когото се предполага, че е на около 7300 м височина, и той остава завинаги в планината. Револ е откарана в болница с тежки измръзвания на ръцете и на единия крак. 

След Нанга Парбат
Година след трагедията, едва избегнала ампутации на пръсти, Револ се отправя отново на експедиция. През май 2019 г. изкачва Еверест, а на следващия ден - и съседния Лхотце

Миналата есен Елизабет Револ беше гост на Банско филм фест
В интервю за БНР тя казва, че основният въпрос за нея е "какво означава животът и какво искаш да правиш с него. След като си отговориш на този въпрос, можеш да направиш всичко, което поискаш".

"Когато загубиш някого...,  това е драма, която идва да промени нещо в живота ти. След това ти си съвършено нов човек, няма как да се върнеш в миналото и да продължиш, както преди" - казва Револ, която губи двама партньори по време на експедиции.

За нея най-ценният урок е търпението.

"Аз не обичам да бъда сред много хора, предпочитам да съм сама, в планината - там е моят истински живот. Но мисля, че трябва да разказвам на хората какво се е случило, за да знаят, че това е възможно да бъде постигнато, да помагам на хората. Искам те да разберат, че - да, всички имаме проблеми - но животът продължава. Може да ти е много трудно, може да се получава много бавно, но ти можеш да намериш ключа в себе си, защото ти си всичко".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Аздреева на Еверест

Екстремните спортове 15-23 май 2022

На 15 май Силвия Аздреева стана втората българка, изкачила Еверест (след юристката Петя Колчева - през май 2009 г.) и първата - на Лхотце . 35-годишната петричанка достигна най-високия връх на планетата с комерсиална експедиция, водена от непалския рекордьор Нирмал Пурджа, с когото на следващия ден стъпиха и на съседния осемхилядник - Лхотце...

публикувано на 23.05.22 в 12:50
Законите на Мърфи

22.05.22 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 22 май 2022 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 23.05.22 в 10:13

Светът на иновациите

На 17 май отбелязваме годишнина от подписването на първата Международна телеграфна конвенция и създаването на Международния съюз по далекосъобщенията. Целта на този ден е да допринесе за повишаването на възможностите, които предлагат Интернет и други информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на обществата и техните икономики, както и да се..

публикувано на 17.05.22 в 03:00
Росен Аначков по Dreamix 8a

Екстремните спортове 6-15 май 2022

Очакваме информация за българката Силвия Аздреева, която прави опит да изкачи Еверест . Тя е в състава на комерсиална експедиция, водена от непалския рекордьор Нирмал Пурджа. Аздреева е от Петрич и до момента е известно, че е била само на един от високите върхове - шестхилядникът Ама Даблам (6812 м) в Хималаите. Очакваше се финалната атака на Еверест..

публикувано на 15.05.22 в 15:23

15.05.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 15.05.22 година.

публикувано на 15.05.22 в 09:00
Законите на Мърфи

08.05.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.05.22 година.

публикувано на 08.05.22 в 09:00

В Израел откриха помощен център за грижи към магарета, претърпели насилие

В Израел от скоро работи помощен център за грижи към магарета, претърпели насилие. С какво тези дългоухи домашни животни, които се споменават дори в Библията, са привлекли вниманието на израелската общественост и с какво каузата за тяхното опазване е ангажирала депутатката  Ясмин Фридман, която е и председател на парламентарната група "Израел -..

публикувано на 05.05.22 в 15:50