Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защо са върнати двата проекта за консервация на Небет тепе

Снимка: Кремена Данева

До края на 2023 година е срокът за изпълнението на двата значими за Пловдив проекти , които ще бъдат изпълняват под общото наименование  „По крепостните стени на Филипопол“.

Става въпрос за консервация, реставрация и експониране на археологическия комплекс Небет тепе и за благоустрояване на подходите към Източната крепостна стена.

Общо безвъзмездното финансиране  по Оперативната  програма „Регионално развитие“  е малко над 6 милиона лева. Съфинансирането от общината е 2 милиона лева , като за целта тя  изтегли нисколихвен заем от Фонда за устойчиви градове.

Пловдивската администрация има притеснения относто сроковете на работа по съгласуването на проектите, защото в края на миналата седмица  Националният институт за недвижимо културно наследство ги върна за преработване. НИНКН върна два проекта за Небет тепе заради големи пропуски.

"Забележките са сериозни. Аз бих ги коментрал и с кмета на Пловдив. Сериозността на тези забележки е от това, че т.нар. проект за консервация и реставрация на практика са едни празни чертежи.
По тях няма нанесени никъде описаните в записките консервационно-реставрационни работи", коментира темата пред БНР арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство

НИНКН върна за преработване два от проектите за Небет тепе. Писмото с мотивите на експертите е изпратено в петък до зам.- кмета на община Пловдив Пламен Панов.


Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На 18 май превозвачите и национални работодателски организации ще излязат на мащабен национален протест

Елеонора Негулова: Малкият и средният бизнес също излизат на протест в сряда

Като член на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) представители на малките и средни предприятия ще протестират в сряда , обяви пред БНР Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес. " В много райони на страната ние сме единственият работодател и крепим социалния мир в тези населени места", поясни тя...

публикувано на 16.05.22 в 07:38
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Миксовата цена на газа от май до декември ще е по-ниска от тази от януари до април

Миксовата цена на газа от май до декември 2022 г. ще бъде по-ниска от тази, която беше от януари до април , изцяло от "Газпром". Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България". Според него това е " абсолютно гар антирано ". "Цената на тези танкери в момента не е толкова изгодна, отколкото ако имаше дългосрочен договор..

публикувано на 16.05.22 в 06:58
Учителят Радостина Симеонова и ученичките Преслава Стоянова и Аслънас Керваноглу

Ученици от Гимназията по туризъм в Русе получиха уроци за здравословно хранене

Ученици от Гимназията по туризъм в Русе станаха "посланици на здравето" и спечелиха второто място в национален конкурс, организиран от четири министерства, Световната здравна организация и Младежкият червен кръст. Националният ученически конкурс "Посланици на здравето" се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора ...

публикувано на 15.05.22 в 17:48
Викторина за деца в Софийската Света Митрополия

В Софийската Света Митрополия се проведе детска викторина

Под знака на Възкресение Христово премина детската викторина, която се състоя в Софийската Света Митрополия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Състезанието, което се провежда за втори път, се състоя в зала "Екзарх Стефан" в сградата на митрополията и в него се включиха деца от първи до четвърти..

публикувано на 15.05.22 в 16:28
Националният земеделски музей

Националният земеделски музей привлича посетители с интересни образователни програми

Националният земеделски музей възниква в сградата на селскостопанската академия в София през 1956 година, когато професор Рада Белевска, първата жена професор в България, създава сбирката по овцевъдство. В нея са изложени препарирани екземпляри от най-разпространените видове овце в България както и стотици видове овча вълна. До Втората..

публикувано на 14.05.22 в 20:11
Владислав Апостолов

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Правилното сливане на власт и медии

Срастването на власт и медии винаги се описва от добрите демократични хора като нещо отвратително и опасно. Всъщност, невинаги. Понякога превръщането на журналистиката в безгръбначен пропаганден мегафон на упавляващата партия и службите около нея е рекламирано от демократичния човек като нещо чудесно, нещо правилно. Да не кажем дори умно..

публикувано на 14.05.22 в 13:35

"По ръба" с Калина Андролова: Има ли изобщо сделка?

Посещението на Кирил Петков в САЩ носеше всички знаци на провал. И изведнъж изскочи новината за договорени два танкера с газ на по-ниски цени. Вече сме свикнали политическите действия на това правителство да се оказват кризисен пиар, а не обмислени управленски решения. Вместо да разсее съмненията, премиерът ги задълбочи, като заяви пред..

публикувано на 14.05.22 в 13:22