Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Теодор Стойчев
Снимка: БГНЕС

И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа", която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за Европа и за това какво трябва да се промени.

„НАШАТА ЕВРОПА" е проектът на БНР“, с който се дава възможност мнението на всеки от вас да бъде взето предвид. Програма „Хр. Ботев“ и всички регионални радиостанции на БНР организират 20 дискусии по места, като всеки може да се включи в тях и онлайн. Всяка седмица темите са различни, съобразени с конкретни проблеми и въпрои на българските граждани в цялата страна. Графикът и темите са достъпни на сайта на радиото.

Първата дискусия „Творческата личност - права, европейски ценности и сигурност“ е на 18.01.22 от 17 часа, като неин домакин е програма „Хр. Ботев“. Как да се включите в дискусиите и още подробна информация - в „Нашата Европа“ на интернет страницата на БНР и в социалните медии на програмите ни.

"Гласът на България се чува в Европа, както и гласът на останалите граждани на Европейския съюз. Това е една отворена консултация със всички държави-членки - "Конференцията за бъдещето на Европа" и тя зяваси от активността на всяка една държава", каза за БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП у нас.

"Българските граждани са активни, има и по-активни граждани. На пратформата се събират идеите на всички за това какво трябва да се промени в ЕС в следващите години, какво работи в ЕС и какво не работи толкова добре и се надяваме да има резултат от тези предложения", заяви още Стойчев.

"Досега това е ставало само чрез консултации на ниво правителства и различните институции, докато сега за първи път се вземат под внимание и мненията на гражданите в различните области, в които ЕС има правомощия", допълни Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП у нас.

До май месец ще трябва да се формулират препоръките към европейските инстиуции - и след това ЕК, ЕП и Съветът на министрите ще ги разгледа и ще се предприемат стъпки за тяхното приемане, поясни Стойчев.
Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това има качествени технически помощни средства, достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и личната помощ като индивидуална подкрепа за хората..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари се проведе традиционният панаир на цветята

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари , в област Лигурия, се проведе традиционният панаир на цветята . Още от древността Киавари е бил важно стратегическо селище в рамките на Римската империя и след това на Генуенската република. Оттук е минал Наполеон . Оттук е родът на Джузепе Гарибалди и на големия патриот,..

публикувано на 18.05.22 в 13:15

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас? Технологията, която стои зад криптовалутите и вече навлиза в т.нар. умни договори, може да върне доверието в това къде например ни отиват данъците, но от скорошна дискусия стана ясно, че въпреки оптимистичните надежди за прилагане на новите технологии в публичните отношения, в България..

публикувано на 18.05.22 в 12:46
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Управляващите играят ad hoc, всичко потъна в мъгла

"Управляващите играят ad hoc, отваря им се възможност – скачат върху нея . Липсва стратегия." Това каза в интервю за БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет. Политологът е на мнение, че липсват дългосрочни мерки, а виждаме мерки "тук и сега" , които нямат хоризонт и не ги виждаме "на 6, 12, 24 месеца" ...

публикувано на 18.05.22 в 08:49