Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непосилните сметки за ток и възможните решения за общините и социалните институции

Снимка: Pixabay

Дали, как и кога могат да бъдат подпомогнати небитовите потребители на ток като общини, библиотеки, молитвени храмове, театри, читалища и други подобни институции, които са на свободния пазар и са притиснати от непосилни сметки? 

На извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика ще се разгледа проекторешение за държавна помощ заради скъпия ток на общини, болници, детски градини, училища и вероизповедания. То предвижда министрите на финансите и на енергетиката да изготвят механизъм за компенсиране в пълен размер за този тип потребители.

„Ние сме съгласни, че трябва да се подпомогнат общините. Не сме съгласни по начина, по който се прави – сега, веднага, на 100%“, коментира пред БНР  Драгомир Стойнев, депутат от БСП за България, член на енергийната комисия, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Не може да оставим улиците на стотици населени места без електрозахранване. Не може да затваряме молитвени храмове“, изтъкна в предаването „Преди всички“ Жечо Станков, депутат от ГЕРБ-СДС, член на енергийната комисия и бивш заместник-министър на енергетиката.

„Многократно сме посочвали откъде биха дошли средствата“, така Станков опроверга критиките, че не предлагат откъде да се вземат пари, за да се подпомогнат изброените организации.

„През годините назад сме търгували енергия за милиард и половина на борсата. В момента се търгува за 5 600 000 000, което означава, че приблизително само 800-900 милиона повече ДДС се събира.“

Към това Станков добави ресурсите на фонда за сигурност на електроенергийната система, както и „емисиите от безплатните квоти, които Европа ни предоставя“.

Жечо Станков  Снимка: БГНЕС

Предлага се компенсирането на небитови потребители, които изпълняват социална, културна и духовна функция. Това са юридически лица, които не работят с цел печалба и има достатъчно механизми те да бъдат компенсирани, уточни Станков. По думите му компенсацията трябва да бъде в размер между прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР и съответната пазарна цена за ден напред за съответния месец.

Тази разлика трябва да бъде компенсирана 100% именно за тези небитови потребители.“

„За една малка община, която разполага с капиталова програма за цялата бюджетна година в рамките на 200-300 хиляди лева (по-малките общини в момента плащат над 35 хиляди лева за улично осветление) не само, че това ще изяде цялата капиталова програма на общината – нито плочка, нито крушка ще бъде сменена, а допълнително ще изяде и от други дейности, които са съществени за една община и тя няма откъде да ги изкара. В момента държавата няма гласуван държавен бюджет“, коментира Станков. 

Състоянието на общините, болниците, театрите, читалищата и други подобни институции е тежко и това се дължи на безпрецедентното увеличение на цената на електроенергията, подчерта Драгомир Стойнев от БСП.

Само че никой не казва защо се стигна дотук. Защо тези публични заведения са на свободния пазар. Защо, когато те излизаха на свободния пазар, никой не обясни, че може да има рискове? Всички обясняваха как свободната конкуренция ще доведе до по-ниски цени. Само че се получи точно обратното.“

Драгомир Стойнев   Снимка: БГНЕС

На българския пазар нищо не предполага такава висока цена, категоричен бе Стойнев.

„Ние имаме излишък на производство на електроенергия, затова България изнася електроенергия. Цената на въглищата не се е увеличила. Цената на ядреното гориво не се е увеличила. Заплатите на миньорите не са се увеличили. Цената се увеличава, само защото ние сме свързани с европейските енергийни пазари.“

„Разбира се, че няма да могат. Те просто не трябваше да излизат. Трябваше да бъде плавно излизане. На всяка институция да бъде обяснено какво ги очаква, да се премерят всички ползи, всички рискове. Факт е, че не могат да бъдат върнати“, посочи Драгомир Стойнев относно възможността за излизане от свободния пазар.

Няма анализ, няма разчети от ГЕРБ колко ще струва това тяхно предложение, твърди Стойнев. Сметката е много лесна, контрира го Жечо Станков.

Драгомир Стойнев увери, че общините няма да се делят „на БСП и на ГЕРБ“.

„В момента се извършва най-голямото разместване на пластовете и задкулисното приватизиране на държавно предприятие с бизнес зад гърба си за 3 милиарда. Това се случва с премахването на мениджмънта и освобождаването им в 5 и половина в петък следобед“, заяви по повод ситуацията в „Булгаргаз“ Жечо Станков.

„Не знам за каква приватизация говори г-н Станков“, допълни Драгомир Стойнев.

Според Станков „в грешната къщичка се търси решаването на проблема“ за азерския газ.

Мненията в детайли чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47