Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: Вместо да се ускорява, икономическият растеж ще се забавя, подклажда се инфлацията

Бизнесът може да вдигне цените, но общината и болницата не могат, коментира председателят на АИКБ

Васил Велев
Снимка: БГНЕС

В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително над 30 милиарда лева, но вместо да се ускорява, икономическият растеж според средносрочната прогноза на правителството ще намалява. Това обясни в интервю за БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

„За 3 години се предвижда да увеличим дълга с 16 милиарда, да поддържаме дефицит над 3%. Тук добавяме и 12 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост – станаха 28. Добавяме Х милиарди от спряната корупция и кражби. Тоест, има едни над 30 милиарда допълнително пари, които се изсипват в икономиката и тя не ускорява растежа си, а го забавя. Така е според прогнозата.

Икономическият растеж за 2024-а е едва 3,4%, 3,7% за предходната 2023-а и 4,8% за настоящата. Виждате как растежът, в резултат на това голямо изсипване на пари, даже се забавя, вместо да се ускорява. Но в същото време се подклажда инфлацията, отдалечаваме се от еврозоната. А инфлацията води до обедняване на хората. Като средносрочна прогноза ние не подкрепихме бюджета. Подкрепихме го за тази година с много уговорки и препоръки.“

Относно отказа на управляващата коалиция да се компенсират редица социални институции за високите цени на тока Велев коментира:

Ние бием камбаната от август. През цялото време обясняваме, че не става дума само за бизнеса, а става дума и за общините с уличното им осветление, и за манастирите, и за болниците, и за читалищата, музеите, театрите, училищата и т.н. От август месец.“

Заради закъснелите компенсации не в размер, който би могъл да бъде, се получава напрежение, категоричен е Васил Велев.

Бизнесът, където може, когато няма компенсации и не са в пълен размер и закъсняват, вдига цените, но цените не може да вдигне общината или болницата, защото е по клинични пътеки. При тях ситуацията е по-тежка.“

С цените на природния газ ситуацията е по-сложна, отколкото с цените на електроенергията, смята Велев. При тока той вижда решение в „помесечно компенсиране на свръхвисоките цени за сметка на свръхвисоките печалби в енергетиката“.

Пари за компенсации в самата енергетика има. След пълни компенсации само за първото тримесечие ще има половин милиард допълнителна печалба, над тази, която е била в минали години.“

При газа цената е международна, а договорите – дългосрочни и не се променят бързо и лесно, допълни Васил Велев. Той уточни, че бизнесът няма да бъде компенсиран за природния газ.

Относно разразилата се война около „Булгаргаз“ Васил Велев заяви:

„Когато се сменя мениджмънт на една компания в частния сектор, ние обявяваме конкурс, събираме кандидати. ние не познаваме всички най-добри мениджъри на света, за да ги назначим без широко оповестяване на този конкурс. Нищо такова не виждаме при смяната на бордове.“

„Времето за назначаване на работодатели и за изваждането им от пазара отмина отдавна“, посочи още Велев във връзка с искрите в комуникацията с финансовия министър Асен Василев.  

Според Велев зеленият сертификат трябва да действа още известно време на обществени места, които „не са от първа необходимост“, защото „пази хората, насърчава ваксинирането“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00