Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпиадата в Китай - тест за симбиозата между човека и умната машина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във време, в което някои говорят за Covid и войни, Китай говори за 5G мрежи, съчетани с изкуствен интелект. При това на прага на започващите утре Зимни олимпийски игри.

Забравете за 4K, 8K, дори за ултра HD излъчванията на Олимпийските игри. Всъщност, не забравяйте, а ги помнете, но към тях добавете и виртуалната реалност и добавената реалност, за да може да гледате олимпийските събития. Това е новостта, която предлагат организаторите на тези олимпийски игри. Слагате очилата, свързвате се към облака и вече може буквално да бъдете на терена на събитията.

Китайските организатори са се застраховали, че са развили технологията именно заради сериозните ограничения заради Covid. Знаете, Олимпийските игри в Пекин този месец ще се проведат без чуждестранна публика.

60 камери с 8K резолюция в коридора на вътрешния пръстен на състезателната зала на спортния център Wukesong „показват“ 180-градусова картина. Заедно с три сферични камери, зрителят може да види състезанието така, както в онази сцена от филма „Матрицата“, в която Нео левитира около куршумите на покрива на сграда. Юан Инхуи от екипа за излъчване на спортните събития обяснява.

„Зрителите стават режисьори и могат да видят, каквото пожелаят на мобилни телефони, VR каски и телевизори. Нарушавайки ограниченията на традиционните фиксирани ъгли на гледане.“

Организаторите казват, че така и публиката ще получи по-реалистично изживяване.

„Впрочем, предвижда се да има виртуален водещ, който на жестомимичен език ще „превежда“ ставащото за хората с увреден слух. Той ще е базиран на изкуствен интелект.“

Изкуственият интелект ще помага на треньорите да анализират данните от сензори по състезателите и то в реално време. Допълнението на системата за оценка Xiaoice (шауайс или „малък лед“) ще помага на атлетите да тренират по-добре. Това вече правят китайските състезатели, но системата би могла да бъде в полза и на съдиите при обработка на финалните резултати. Главният мениджър на компанията, която разработва системата - Ли Ди, обясни преди година, че това е начинът в спорта да влязат новите технологии.

„Това комерсиално приложение в спорта е от голямо значение. Благодарение на уникалните характеристики, системата разработва оригинален модел за анализ на състезателите. За да помогне на спортистите да подобрят ефективността на тренировката и да постигнат нужното обучение. Изкуственият интелект има огромен потенциал в спортния сектор. В съчетание със сензори за носене и високоскоростни камери, той наистина може да помогне на спортистите да станат по-бързи и по-силни чрез повече научно обучение. Изкуственият интелект може да помага, вместо да го учим да бъде съперник на хората“, твърди Ли Ди.  

По думите му бъдещото използване на системата на изкуствения интелект под формата на виртуални съдии в състезания също предоставя огромни възможности.

Шауайс е изкуственият интелект, разработен от Центъра за софтуерни технологии на Microsoft през 2014 година, но е отделна компания. В Китай тя стана популярна с разработката на т.нар. „виртуално гадже“, базирано на изкуствен интелект.

Най-голямата виртуална гордост на организаторите на олимпиадата е влакът, който ще пътува между двата града с олимпийски събития - Пекин и планинския Джангдзякоу. Влакът си е съвсем реален, но China Media Group е създала възможност, по време на 161-те километра пътуване, журналистите да използват 5G без затруднения и независимо от скоростта на влака или тунелите. Бонусът е бързо предаване на информация и постоянна връзка. Но най-добре го демонстрира репортерът на китайската телевизия Зао Юнфей, който говори виртуално с колежката си. Зао – в бързо движещия се влак, а колежката му - в стационарно студио със „зелен екран“.

„Аз съм в студиото на високоскоростния влак. На практика сам. Но до мен виждате моята колежка. Въпреки че…“

„Ние не сме на едно и също място, но благодарение на супер бързата 5G връзка това би позволило на останалите ми колеги да правят своите интервюта, без да се притесняват, че със събеседниците си са на стотици километри разстояние. Освен това тази технология ще ни позволи да изпращаме историите си доста бързо.“

„По линията на влака има достатъчно 5G кули, които да предават сигнала между Пекин и Джангдзякоу. За да е сигурно, че ще има достатъчно капацитет, за се излъчва всичко дори и 4К резолюция“, изтъква Зао Юнфей.

Зад тези скорости на интернета стоят китайските телеком гиганти, които по своя си начин отговарят на критиките, а и на наложените от някои държави санкции.

Кабина за почивка, предвидена за отдих по време на Олимпиадата в Пекин

По време на Игрите специален сървърен център отговаря за управлението на огромните масиви от данни, които захранват и задължителното (все пак говорим за Китай) специално приложение за олимпийските игри. Директорът на технологичния отдел на Организационния комитет на Игрите Ю Хонг разказва, че така зимните игри стават първите „Олимпийски игри в облаците“.

„Основната информационна система на Зимните олимпийски игри в Пекин е постигнала 100% работа на Alibaba Cloud. Информационните системи, включително резултатите от събитията, излъчването на събитието, оповестяването на информация, пристигане и заминаване на спортисти, медицинско лечение, настаняване и транспорт са мигрирани към Alibaba Cloud.

Мобилно приложение, наречено „My 2022“, комбинира много приложения, използвани в предишни олимпийски игри, така че потребителите да могат да получат цялата необходима информация за игрите чрез него. Там се попълват данните заради Covidограниченията. Там са транспортни услуги и информация за съответните градове. За по-добра комуникация има интелигентен превод на осем езика и онлайн преводач на 21 езика.“

Наскоро Citizen Lab, американска група за наблюдение на интернет, посочи в доклад, че приложението на телефоните за игрите в Пекин има сериозни дефекти в криптирането. Това би направило уязвими за хакери чувствителните (по западните стандарти) данни на потребителите, споделени през приложението. Други важни потребителски данни в приложението изобщо не са криптирани, установи докладът. И това на фона на символичния бойкот игрите, готвен от някои държави заради политическите различия.

Затова спортистите бяха призовани да не инсталират приложението. Или да го правят на временни телефони, в които не съхраняват никакви лични данни. А ако все пак ползват личния си телефон - американският параолимпийски комитет предупреди състезателите си: спортистите трябва да „приемат, че всяко устройство и всяка комуникация, транзакция и онлайн дейност ще бъдат наблюдавани“. Директорът на технологичния отдел на Организационния комитет на Зимните олимпийски игри в Пекин Ю Хонг обаче успокоява:

„Нашето приложение е разработено въз основа на нуждите и чрез преговори с Международния олимпийски комитет. Цялата събрана в него информация е посочена в ръководството. По време на процеса на тестване и експлоатация технологията отделът на МОК също така улесни Пекин 2022 за решаване на техническите проблеми при инсталирането и регистрацията на приложението. За да направи приложението достъпно за всички заинтересовани страни, то беше пуснато в Google Play, в Android и App Store за iOS. За да е там, то би трябвало да е преминало през проверката.Автоматична система за сервиране на храна по време на Олимпиадата

Уверенията за сигурно общуване Китай допълва с обещания да „отвори“ интернета за олимпийските спортисти. Pападните сайтове обаче коментират предпазливо отварянето на „велика защитна стена“ - термин, използван от компютърджиите, за да обозначат защитните протоколи на една система, но и синоним на централизираното съзнателно ограничаване на свободите. Затова не е изненадващо, че редица англоезични сайтове гледат на уверенията за сигурност и „отваряне“ на интернета само като опит на Китай да повиши глобалната си репутация. Свободата обаче се следи внимателно, предупреждават те. Извън политическия контекст, въведените по време на Олимпийските игри в Китай технологии изглеждат като поход за търсене на „последната граница“ (както се казва във „Стар трек“) в прилагането им. И доказват, че без „смело да се отиде там, където никой човек не е ходил преди“, няма как да работи и най-простият робот за дезинфекция на района на Олимпийските съоръжения.

Без 5G и изкуствен интелект дори и дигиталният юан няма да може да бъде изпробван по време на Олимпиадата. А за всичко това - тук малко статистика. Трябват има-няма 654 000 5G базови станции (това е броят на инсталираните през 2021 г. към съществуващите около милион и половина в Китай). Трябват хора да прилагат нещата и учени да ги измислят. Трябват и стратегии. Китай си има стратегия за 5G + индустриален интернет развитие, има си и стратегия за развитие на изкуствения интелект. Европа също, но основното съревнование на това поле е със САЩ.

Извън схващането по нашите географски ширини, че комуникациите и технологиите трябва да се използват справедливо, Китай показва, че трибуните и съоръженията на Олимпийските игри не са само място, от които да се отправят послания за мир, единство, спортсменство и… политика, но олимпиадите са вече и тестова площадка за симбиозата на човека и умната машина. Която не е част от очакваното технологично бъдеще, а реалност, която се случва сега. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50